FORT PIENC


L’estàtua de la Llibertat de Barcelona

Biblioteca Pública Arús

Eixample. Fort Pienc


A Barcelona també hi ha una estàtua de la Llibertat, com a Nova York. Es troba al vestíbul de la biblioteca Arús, la biblioteca popular més antiga de Barcelona i un espai interessantíssim i molt poc conegut al passeig de Sant Joan. Es va crear el 1895 i el seu mecenes fou Rossend Arús, conegut, entre altres coses, per ser impulsor de la maçoneria a la Catalunya del segle XIX. Ell va ser qui va deixar com a hereus del seu llegat Valentí Almirall i Antoni Farnés (notables maçons de l’època) per tal que creessin una biblioteca pública. El seu fons està especialitzat en història social i cultura del segle XIX i inicis del XX, amb unes col·leccions destacades com són moviment obrer, anarquisme i maçoneria. A banda de ser un lloc on documentar-se, també val la pena entrar-hi encara que només sigui per visitar-ne l’interior. Dóna la benvinguda una escala de marbre amb l’estàtua de la Llibertat, de Bartholdi, igual que la de Nova York. Tot seguit es pot anar entrant a un seguit d’elegants sales de lectura, amb taules i cadires d’època, llibreries plenes de valuosos llibres enquadernats amb pell, pintures i escultures inspirades en motius maçònics. Durant tot l’any s’hi organitzen conferències, cursos i seminaris sobre la maçoneria i altres temes relacionats amb la biblioteca.

Horari: dilluns, de 9.30 a 15 h. Dimarts, de 16 a 21 h. Dimecres, de 9.30 a 15 h. Dijous, de 16 a 21 h. Divendres, de 9.30 a 15 h. Per Nadal, Setmana Santa i estiu, és millor consultar la web o trucar per telèfon.

Informació: passeig de Sant Joan, 26. Tel. 93 232 24 04.

Documentació: http://www.bpa.es


Un món d’instruments

Museu de la Música

Eixample. Fort Pienc


Orpheu, figura de la mitologia grega, déu de la música i creador de la lira, és el nom de l’audiovisual que es pot veure al Museu de la Música de Barcelona i que dóna la benvinguda a aquest museu situat a la segona planta de l’Auditori, un edifici de l’arquitecte Rafael Moneo que també alberga l’Escola Superior de Música de Catalunya. Les diferents sales del museu exposen prop de cinc-cents instruments de diverses èpoques i cultures, una col·lecció que està considerada com una de les més importants de l’Estat. Ocupen un lloc destacat els instruments de teclat i la col·lecció de guitarres, com també la Sala dels Músics Catalans, l’exposició «La permanència del so» (sobre l’escriptura musical, l’enregistrament i la reproducció del so) o la sala interactiva, on el visitant pot tocar objectes, maquetes i instruments per fer-los sonar.

Horari: de 10 a 18 h. Diumenges, de 10 a 20 h. Dimarts, tancat. Tanquen els dies 1 de gener, Divendres Sant, 1 de maig, 24 de juny, 25 i 26 de desembre. Jornades de portes obertes: cada diumenge, a partir de les 15 h; 1r diumenge de mes; 13 de febrer, Santa Eulàlia; 18 de maig, Dia Internacional dels Museus; Festa de la Música, diumenge, 19 de juny (de 15 a 20 h); 4 de setembre, Festes de la Mercè; 22 de novembre, Santa Cecília.

Informació: carrer de Lepant, 150, 2n pis. Tel. 93 256 36 50.

Documentació: http://www.museumusica.bcn.cat


Land-Art

Parc de l’Estació del Nord

Eixample. Fort Pienc


Al sud de l’Estació del Nord hi ha un parc on és un plaer passejar. Està construït en la zona on abans hi havia les vies de l’antiga estació de tren. És el parc de l’Estació del Nord, dissenyat el 1991 pels arquitectes Andreu Arriola i Carme Fiol i amb la col·laboració de l’escultora nord-americana Beberly Pepper. És una zona verda, totalment per als vianants, amb muntanyetes cobertes de gespa, arbres i, el més original, dues grans escultures: El cel caigut, a la zona de la solana, una gran onada de ceràmica vidriada que sembla sortir de l’herba, i l’Espiral abrat, a la zona de l’obaga, format per unes grades de ceràmica blava ombrejades per moreres que es tanquen sobre elles mateixes. A banda d’aquestes dues estructures, per tot el parc hi ha escultures que es barregen amb els elements naturals i creen un conjunt realment harmònic i original. A l’interior del parc hi ha l’edifici de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, un singular edifici blau i gris de formes quadrades, construït per Lluís Domènech Girbau el 1993.

Horari: tot l’any.

Informació: el parc està situat al sud de l’Estació del Nord, entre els carrers de Sardenya i Nàpols.

Documentació: http://www.bcn.es/parcsijardins


Braus i molt més

La Monumental

Eixample. Fort Pienc


A partir de l’1 de gener de 2012 ja no es faran més corrides de braus a La Monumental de Barcelona. Entrarà en vigor la prohibició de fer corrides de bous a Catalunya. Quedarà enrere tot un segle d’espectacles taurins en aquesta plaça, però no per això deixarà de sorprendre per la seva estètica. Aquesta plaça de braus va ser construïda el 1914 per Joaquim Raspall, amb un estil noucentista i modernista molt marcat. Més tard, Ignasi Mas i Morell (amb la col·laboració de Domènec Sugranyes) hi va fer la corona exterior, amb la qual va afegir al conjunt l’estil mudèjar i bizantí. La plaça acollirà (com també ho ha fet fins ara) espectacles de circ, concerts o altres esdeveniments multitudinaris.

Horari: tot l’any.

Informació: Gran Via de les Corts Catalanes, 749 i carrer de la Marina, 180-196.