Nawoord

Aangehouden en wat dan…

Er zijn regels waar de politie zich tijdens het verhoor aan moet houden. Een belangrijke regel is dat de politie aan het begin van een verhoor duidelijk moet vertellen dat je niet verplicht bent om antwoord te geven. Dat noemen we de cautie. De politie mag geen geweld gebruiken of een antwoord afdwingen.

Het verhoor

De politie heeft maximaal zes uur de tijd om je te verhoren (en zes uur extra als je weigert je naam en adres te vertellen). Na zes uur heb je recht op bezoek van je ouders of van een advocaat. De nacht (van 24 uur tot 9 uur) telt niet mee.

In verzekering

Als het onderzoek na die zes uur verhoor nog niet klaar is, kan de (hulp)officier van justitie besluiten dat je langer moet worden vastgehouden. Dan word je in het politiebureau in verzekering gesteld. De inverzekeringstelling duurt drie dagen (3 x 24 uur). Dit kan met maximaal drie dagen verlengd worden. Je verblijft in een cel op het politiebureau en je slaapt in een cellencomplex. De wet bepaalt dat iedereen die in voorarrest verblijft recht heeft op kostenloze rechtsbijstand. Je krijgt dus een (piket)advocaat toegewezen.

Voorgeleiden

Als het onderzoek in die drie dagen klaar is, dan word je weer in vrijheid gesteld en kunnen je ouders je ophalen van het politiebureau. Je krijgt dan later bericht van justitie wat er met jouw strafzaak zal gebeuren. Afhankelijk van bijvoorbeeld de ernst van het strafbare feit en of je al eerder met justitie in aanraking bent geweest, kun je ook blijven vastzitten. Je wordt dan overgeplaatst naar een jeugdinrichting.

Raad voor de Kinderbescherming

Ondertussen krijg je ook bezoek van een medewerker van de Raad voor de Kinderbescherming. Dat gebeurt bij iedere minderjarige verdachte. De Raad wil graag weten hoe het thuis en op school gaat en of je eerder met de politie in aanraking bent geweest. De Raad schrijft een rapport en adviseert de officier van justitie en de kinderrechter.