Negen schrijvers van uiteenlopende signatuur, met onderling zeer afwijkende denkbeelden over maatschappijinrichting, politiek en levensbeschouwelijke zaken, blijken één ding gemeen te hebben: hun verbondenheid met Gouda.
Die verbondenheid, door geboorte, beroep of vanwege het eenvoudige feit in die typisch-Hollandse stad een periode gewoond te hebben, leidde tot een opmerkelijk plan: het gezamenlijk, in estafette-verband, schrijven van een door-endoor Gouds detective-verhaal.
Tegen de achtergrond van de historische Goudse binnenstad wordt een meeslepend verhaal geschetst, met als ingrediënten: moord, seks, een duister bondgenootschap dat zich de 'Einstein-club' noemt, en een misdadig miljoenenplan in de project-ontwikkelingssfeer.
Op initiatief van V.V.V.-secretaris M. G. C. J. de Jong scherpten negen mensen met 'wortels' in het Goudse, hun pen voor een zeer ongewone thriller - waaraan meewerkten: Theo de Jong (journalist en chefredacteur van de 'Goudsche Courant'), drs. D. A. Jonker (hoofdambtenaar bij het ministerie van C.R.M.), prof. mr. H. T. J. F. van Maarseveen (anarchist en hoogleraar staatsrecht aan de Erasmus-universiteit), Joh. D. van Dijk (lid van het college van Provinciale Staten van Zuid-Holland), prof. mr. P. W. Klein (oud-rector magnificus van de Erasmus Universiteit en hoogleraar economische geschiedenis), dr. F. A. Hoogendijk (hoofdredacteur 'Elseviers Magazine'), drs. K. Clay (directeur Voorlichtingsbureau voor de Voeding), mr. A. Q. C. van Ruiten (mede-oprichter Politieke Partij Radicalen, adj. Directeur Provinciale Planologische Dienst voor Zuid-Holland), en drs. W. van Norden (mede-oprichter dagblad 'Het Parool', lid Raad van Bestuur 'Perscombinatie'). In gezamenlijk overleg rondden Jonker en de Jong de Goudse detective af
met een slothoofdstuk.
Alle hierboven genoemde scribenten werkten belangeloos aan de Goudse 'moord-story' mee. Zij allen stelden hun honorarium beschikbaar voor één gemeenschappelijk doel: het doen vervaardigen van een standbeeld voor wie zij noemen 'de meest miskende vrouw van Gouda': De Goudse Kaasboerin - aan wier inspanningen Gouda voor een belangrijk deel zijn wereldfaam als 'kaasstad' te danken heeft.
Het is de bedoeling dat dankzij de
opbrengst van dit boekje, te zijner tijd, in het centrum van Gouda
een standbeeld wordt gerealiseerd ter ere van de Goudse Kaasboerin.
(TdJ)