1

El Sebastià feia temps que havia perdut aquell neguit de jovenalla, aquella mena de cúpula invisible que t’envolta com un mantell inviolable i que et fa creure que tot el món et pertany, que res no et pot ferir, que no hi ha cap ungla que et pugui esgarrinxar el sotabosc tendre de la pell. Són molts anys de veure’n de tots colors, d’anar comprovant en carn pròpia que ja quasi no queda lloc per acollir més esbornacs, per rebre més laceracions, que un nou dia que passa es tanca sempre amb una nova ferida, esgarranys que, això sí, cada vegada fan menys mal, que a poc a poc es converteixen en quasi inofensius. Vulguis o no la carcassa s’endureix amb el pas dels dies. Paradoxes de la vida, els anys van convertint aquella bombolla protectora i esperançada en una cuirassa dura, rònega i carregada de desencants i al final, d’una manera i de l’altra, acabes no fent cas de res, primer per inconsciència pura i després, a les acaballes del recorregut, quan el camí ja s’escurça, per una barreja més o menys proporcional d’avorriment, de desencant i d’escepticisme. Però només és una aparença. Encara que sembli que no facin mal, les esgarrapades del temps deixen sempre senyals latents, somorts, enganxats a la pell de l’esperit, retalls maleïts que un dia o altre, quan menys t’ho esperes, suren i es converteixen en evidència.

Ell, que havia estat l’únic hereu de Ca Fan, el destinatari de tota una herència que s’escampava més enllà de les estrictes misèries materials i s’arrelava en una tradició ancestral de poder absolut conservada al llarg de tots els cruiximents de la història, en un passat de respecte atàvic i d’enveja omnipresent; ell, que havia rebut d’una nissaga familiar, que es perdia en la nit de la memòria, les millors terres del terme, prou diners com ver viure sense ofecs i, sobretot, la reverència pública dels seus veïns, aquell respecte que no sabia gaire bé si era consideració personal o por heretada, costum dels usatges antics; ell, que tot i l’ajuda inestimable del passat familiar, s’havia sabut guanyar a pols el dret de ser l’alcalde del poble que l’havia vist néixer, on havia viscut tota la vida i on, si no passava un daltabaix dels grossos, acabaria fent-se cendra, donava tombs a una idea recurrent que el portava a intentar esbrinar com és que hi ha llocs on no hi passa mai res, on tot resta sempre inalterat i tranquil i, per contra, n’hi ha d’altres on el destí s’entesta a ser malvat, indrets on cada cert temps el diable s’esforça per escampar els mals averanys, la misèria moral i la por.

Ell, que n’ha vist de tots colors, que sap del cert que ser batlle d’una vila petita no sempre és una feina agradable, tot i que no la canviaria per res del món, veu ara com la història circular es repeteix, s’entesta en no ser oblidada i porta un cop més la malastruga al seu poble, un poble treballador amb els seus vicis i defectes, no es pot negar, però gens mereixedor d’aquest càstig cíclic que de tant en tant els puja de l’infern en forma de drama viu, d’extremitud final, de terror insadollable. I, tampoc no cal enganyar-se, pensa que més que el poble, és ell qui no mereix aquesta fuetada del destí. Després de tants anys d’ocupar l’alcaldia, ara que s’acosta l’hora de deixar-ho, ara que tot semblava conduir cap a temps d’homenatges càlids, de riures festius i de placidesa balsàmica, li torna a caure aquesta maledicció del cel per ennegrir els últims compassos del seu dilatat pas per l’Ajuntament. Tant temps de manar i acabarà passant a la història per fets que tenen més a veure amb l’abominació i l’horror que amb la gestió serena i la feina tenaç de cada dia.

I ara encara serà pitjor que anys enrere, pensa mentre intenta espantar una mosca persistent que li ronda per la cara. Si no fos perquè n’hi ha sempre, diria que aquestes bèsties sembla que ensumin la sang i la porqueria, que són les missatgeres brunzents dels mals averanys que planen pel poble. Segur que ara serà molt pitjor que l’altra vegada. La societat ha canviat massa i una cosa així ja no es pot amagar de la curiositat general. Abans encara es podia jugar amb la dificultat de les comunicacions, amb els silencis volguts, amb el secretisme social, amb fer-se el boig, el distret o l’ignorant, amb la possibilitat que el fil central d’una història s’anés perdent fins esdevenir rumor, comptant amb la certesa que tot s’acabés escapant de les mirades exteriors i es fongués en una mena de xiu-xiu interior, privat i propi, destinat només a alimentar la memòria col·lectiva i el zum-zum quotidià, sense traspassar mai els llindars del municipi, anant de boca en boca com un record obscur, com un pecat interior que, per al bé de tothom, mereixia la pena conservar com un petit gran secret, com una llegenda fosca apta només per a orelles iniciades.

Ara és diferent. Ara hi ha periodistes per tot arreu. I periodistes que no es poden aturar amb un gest d’indiferència, amb quatre copets còmplices a l’espatlla o amb un gotet de vi i dos consells en veu baixa. Són com una plaga. Són voltors, guineus, aus de rapinya àvides de material per farcir els seus espais d’audiències multitudinàries. Si se’ls hi posa a la banya són capaços de convertir qualsevol bestiesa en una d’aquelles notícies que es repeteixen a totes hores durant dies i dies, que van creixent a ulls vista com un pa carregat de llevat fins convertir-se en una muntanya gegantina, en una allau imparable. I si fan això amb una cosa sense cap transcendència, què no faran quan hi ha un fet sucós de veritat com aquest. Diaris, revistes, emissores de ràdio, cadenes de televisió. Sí, definitivament hi ha periodistes per tot arreu. Massa periodistes. I són com sangoneres. I ara a l’estiu, que encara tenen menys coses per dir que durant la resta de l’any això serà una bomba. No se’ls podrà treure del damunt de cap manera. Semblaran aquest cony de mosca que no hi ha manera d’allunyar mai de tot. I quan la treus en vénen d’altres. Fora d’una vegada! Ves-te’n! Fuig! Això serà una plaga devastadora. És trista la vida. I paradoxal també. Tants anys que fa que és l’alcalde i no ha aconseguit que vinguin mai a fer un reportatge ni del poble ni de la festa major i ara vindran a ramats per burxar en les ferides, per arrencar fins la darrera engruna de la seva misèria. No, si encara s’haurà de fer un hotel a la plaça per acollir-los a tots.

El Sebastià Garriga, el Sebastià de Ca Fan torna a mirar a terra, sospira amb un deix de resignació, aspira el fum del cigarret com si fos la darrera vegada que ho pogués fer, s’allunya durant uns segons de tots els malaveranys que li ronden pel cap, treu el fum dels pulmons, intentant, de pas, bufar la mosca que no se separa gaire del seu rostre, llença una reullada fugaç a la gent que hi ha dreta al seu costat i mormola en veu baixa tot fent moure el cap d’esma.

—En aquest poble hi ha massa morts —i afegeix després una pausa lleu, d’una segona calada a la cigarreta i d’un nou sospir—, massa morts.