DIA 14. SANT BONAVENTURA
SE l’invoca perquè protegeixi els infants, quan estan malalts, i perquè els allunyi de males companyies i els meni vers el camí de la virtut i del bé. Els navegants li demanaven bona guia i bona ventura per la mar.
Els parents de la gent de mar, especialment les mullers, mentre ells estan de viatge, reclamen la protecció de sant Bonaventura, perquè els doni un bon tornar.
El comiat del mariner, segons la capçalera d’un romanç vuit-centista. (Col. de l’autor.)
Els adobadors, saludadors i gents que guarien sense ésser metges, dits popularment curanderos, tenien per advocat sant Bonaventura, el qual, segons el seu dir, també era adobador.
Per al tifus, hom reclama aquest sant, perquè, segons la tradició, va morir d’aquest mal.
L’antiga confraria de Sant Antoni de Pàdua, vinculada en l’església de Sant Francesc, del convent de framenors, celebrava avui una rifa dins d’aquesta església. Els dos confrares a qui tocava la sort rebien un present de cent lliures cada un. L’egoisme d’aquesta rifa feia augmentar notablement el nombre de confrares. La rifa va celebrar-se fins a l’any 1835, quan, amb motiu dels fets luctuosos d’aquell temps, va desorganitzar-se la confraria.
Els velluters de la ciutat de Mallorca tenien per patró i protector celestial sant Bonaventura.
SANT CAMIL DE LELIS
ÉS advocat dels agonitzants, i els nostres avis s’hi encomanaven, sobretot quan se sentien molt malalts, per tal que els protegís a l’hora de la mort i els la donés ben dolça i ben petita.
Sant Camil de Lelis, segons una estampa de la primera meitat del segle XIX. (Col. de l’autor.)