El títol d’aquest llibre difereix en poques lletres d’un que fou publicat per primera vegada el 1988. Breu història del temps es mantingué durant mesos en la llista dels llibres més venuts a tot el món, de manera que les seves vendes suposen un exemplar per cada 750 homes, dones i nens de la Terra: un èxit ben sorprenent per a un llibre dedicat a algunes de les qüestions més difícils de la ciència actual. Aquestes qüestions, però, són també les més excitants ja que constitueixen grans preguntes bàsiques: Què sabem de l’univers? Com ho sabem? D’on ve i cap on va l’univers? Aquestes qüestions eren l’essència de Breu història del temps i són també el tema central d’aquest llibre.
En els anys que han passat des de la publicació de Breu història del temps, hem rebut una multitud de reaccions de lectors de totes les edats, professions i països. Ens n’han sol·licitat amb insistència una nova versió que mantingués l’essència de Breu història però que n’expliqués amb més claredat i amenitat els conceptes més importants. Podríem témer que un llibre d’aquestes característiques hagués acabat per titular-se Història menys breu del temps, però també quedava prou clar que pocs lectors desitjaven una dissertació llarga com un text universitari de cosmologia. D’aquí, l’enfocament actual. En escriure Brevíssima història del temps hem conservat i ampliat el contingut essencial del llibre original, però hem intentat mantenir-ne la llargada i legibilitat. Aquesta Història és, efectivament, més breu, ja que n’hem exclòs els continguts més tècnics, però creiem haver-ho compensat amb escreix amb un tractament més exigent del material que realment en constitueix el nucli.
Hem aprofitat l’oportunitat per actualitzar el text i incorporar-hi nous resultats teòrics i observacionals. Brevíssima història del temps descriu avenços recents en la recerca d’una teoria unificada completa de totes les forces de la física. En particular, descriu el progrés realitzat en la teoria de cordes i les «dualitats», o correspondències entre teories físiques aparentment diferents, que semblen indicar l’existència d’una teoria unificada de la física. En el vessant observacional, el llibre inclou noves troballes importants, com les efectuades pel satèl·lit Cosmic Background Explorer (COBE) i el telescopi espacial Hubble.
Fa uns quaranta anys, Richard Feynman digué: «Tenim la sort de viure en una època rica en descobriments. És com el descobriment d’Amèrica: només es fa una sola vegada. La nostra època és la del descobriment de les lleis fonamentals de la naturalesa». Avui estem més a prop que mai de comprendre la natura de l’univers. L’objectiu d’aquest llibre és compartir l’excitació d’aquests descobriments i la nova imatge de la realitat que n’emergeix.