Temes de debat i activitats recomanades

14. Feliçment, jo sóc una dona serveix a Maria Aurèlia Capmany per introduir en la novel·la el debat sobre la situació de la dona al llarg del segle XX. Per tal de fer-vos una idea concreta del que representava la moral de l’Espanya franquista escolteu, en petits grups mixtos, el programa radiofònic que trobareu a l’enllaç: https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=9PfUbrztjk0

El programa de l’Elena Francis era una mena de consultori sentimental per a les dones, que Capmany al·ludeix en les seves Cartes impertinents de dona a dona (1971), i que es va emetre per ràdio des del 1947 fins al 1984.

Pregunteu a les vostres mares i a les vostres àvies sobre el record que en tenen, i compartiu la informació amb el grup. Posteriorment exposeu les conclusions en un debat a classe.

15. Llegiu a classe (un noi i una noia) el diàleg del comentari de text B, i el text de Josep Maria Espinàs, dels textos complementaris. Feu un debat a classe sobre la situació de la dona que reflecteixen els autors en aquests textos del 1969 i del 1991, i en l’actualitat. Constateu en què hem avançat i quins són els reptes més importants a assolir.

16. Escolteu aquesta cançó de cabaret, interpretada per Carme Sansa: https://www.youtube.com/watch?v=_POHNokIc3Q

Amb lletra de Maria Aurèlia Capmany i música d’Antoni Parera Fons, la cançó forma part d’un espectacle de cabaret d’agitació cultural i política. Aquest tipus de cabaret va ser una idea original de Maria Aurèlia Capmany i Jaume Vidal Alcover, amb direcció de Josep Anton Codina, que va fer fortuna a principis dels setanta en un local musical de Barcelona que es deia La Cova del Drac.

Quins personatges de Feliçment, jo sóc una dona podrien identificar-se amb aquesta cançó? Reflexioneu en grup sobre com són les feministes que apareixen a la novel·la?

17. Escolteu ara aquesta altra cançó popular recuperada i adaptada per Capmany, cantada per Maria Cinta, amb introduccions de Capmany: https://www.youtube.com/watch?v=HNHBKGDGKKQ

Treballeu en grups petits la utilització de la ironia en les dues cançons i la intencionalitat de l’autora.

18. Llegiu el text sobre la novel·la escrit per Capmany a Dietari de prudències, inclòs als textos complementaris, per fer-ne un comentari de text.

Demaneu a la bibliotecària o bibliotecari del vostre barri o poble informació sobre les estadístiques de lectura quant al gènere. És veritat que les dones llegeixen més novel·les que els homes? Afegiu al comentari la vostra opinió raonada al respecte.