27 De Flodder in West-Brabant
‘Flodder, flodder, flodder…’
Dat is het afschuwelijke geluid dat hij maakt als hij zich door de zuigende modder voortbeweegt. Dit watermonster, een echte Brabantse kwelgeest, komt op verschillende plaatsen voor op het platteland van West-Brabant, en is daar de schrik van de lokale bevolking.
West-Brabant, tot op heden, van een van onze correspondenten – De Flodder komt in de avond uit het water op, waar hij zich overdag schuilhoudt. Menigeen die dan in de dichte duisternis over de dijk kuierde, voelde zich onverwachts door de Flodder aangegrepen, die zijn klauwen om de schouders van zijn slachtoffer legde en zich zó verder liet dragen in al zijn zwaarte.
Een vrouw vertelde dat dit een van haar schoolvriendinnen overkomen was. Op een stormachtige herfstavond was haar kennisje alleen van de naaivrouw naar haar huis buiten het dorp gegaan. Na een kwartier lopen had het meisje op een plaats die algemeen gevreesd werd iets in de struiken gehoord en het op een lopen gezet. Maar tevergeefs: eensklaps was er iets zo zwaar als lood op haar schouder gesprongen – de Flodder – en het had haar pas vlak bij haar woning verlaten. Het kind kwam badend in het zweet en snakkend naar adem thuis. Slechts met moeite kon zij haar ervaringen vertellen; zij viel in een hevige ziekte, die haar het leven kostte.
De enige manier om van de Flodder af te komen was om bij het uitkleden de kousen kruiselings over elkaar te leggen.
In Sint-Willebrord gelooft men dat hij uit het vroeger zo uitgestrekte moerasland de Hoevense Beemden kwam: na donker werd hij op verschillende plaatsen in het dorp gezien. In Kruisland huist hij onder een vlondertje op het Krombaantje bij de Drie Olmen; bij Roosendaal zit hij onder een brug op een eenzame landweg bij een bos eikenhakhout; te Wouw verschijnt hij in de Altenase Dreef, een zijweg van de baan naar Moerstraten en te Lepelstraat op ’t Kladske Dijkske.
Bij Halsteren zat hij in het riet van het Lange Water en kwam vandaar op de Kreek, de weg die langs dat water loopt. In het Lange Water werd veel gevist, vooral met het kruisnet, maar kwam Flodder, dan was het met het vissen gedaan.
Langs heel de Lindekensdijk vanaf de Koevering onder Steenbergen, maar vooral aan het zogenaamde Platten End kon het in de late avond vaak onveilig zijn.