I quin substrat hi poso?
Al mercat hi trobareu substrats per a tot tipus de plantes: per a cactus, per a plantes d’exterior, per a rosers, per a orquídies, per a coníferes, per a plantes d’hort, per a plantes d’interior, per a bonsais, etc. Així que el més senzill és posar a cada planta el substrat que necessita. Ara bé, si heu de trasplantar plantes de diferents tipus, també podeu comprar substrat universal, que està preparat per cobrir les necessitats de la majoria de plantes.
Hi ha alguns substrats especials, com la terra de castanyer, que és àcida. Aquest es fa servir per a un tipus concret de plantes que s’anomenen acidòfiles, que vol dir que els agrada la terra àcida. Són les hortènsies, camèlies, gardènies, begònies i la majoria de plantes d’interior.
De substrats n’hi ha per a tot tipus de plantes: només cal que demaneu el substrat que més s’adequa a la planta que teniu. De totes maneres, si el que voleu es trasplantar plantes de tot tipus també podeu comprar un substrat universal, preparat per cobrir les necessitats de la majoria de plantes.
Els substrats per a plantes ornamentals solen ser barreges de diversos productes que els donen propietats diferents. Entre els materials més coneguts hi ha la torba, que prové de les torberes del nord d’Europa, dipòsits naturals de molses seques. La torba és potser el substrat més emprat, encara que els moviments ecologistes estan en contra de la seva extracció, per ser un recurs no renovable a curt termini. La torba és molt porosa i reté molta aigua, ara, si la deixem assecar, costa molt de tornar a mullar i és millor barrejar-la sempre amb altres components. Un altre dels materials que es fan servir és la fibra de coco, que prové de la pellofa del fruit del cocoter i és un subproducte de la indústria del coco. Del coco, com del porc, se n’aprofita tot; a part de la polpa que s’empra en pastisseria, de la fibra llarga se’n fan nombrosos teixits, catifes i malles. La fibra curta és la que s’empra com a substrat de cultiu. És un producte ben airejat i que reté aigua suficient per a les arrels. Un altre dels components principals dels substrats és el compost, que prové del reciclatge de restes orgàniques, principalment vegetals, com les restes de les esporgues dels arbres, que un cop triturades i ben compostades es converteixen en aquest producte que serveix per donar cos als substrats.
També hi ha altres productes que es fan servir en els substrats, per exemple, heu vist que de vegades hi ha unes boletes blanques? Doncs es tracta de la perlita, un mineral volcànic que s’expandeix amb tractaments tèrmics a alta temperatura i que serveix per airejar els substrats. De vegades també se’ls afegeix argila, que ajuda a retenir bé els nutrients i fa de dosificador natural d’aquests, o la sorra, que fa els substrats més pesants i s’empra sobretot per a plantes d’exterior, de manera que si el substrat és més pesant no és tan fàcil que el test es tombi amb el vent.