7 De wolf van Terneuzen
Wolven zijn dieren uit sprookjes, of uit de regionale folklore. Sinds de wolf ongeveer een eeuw geleden uit de Nederlandse bossen verdwenen is, kunnen we dit mooie dier alleen nog maar in dierentuinen bewonderen… Of toch niet?
Corry Dents, die in het buitengebied van Walsoorden woont, wist niet wat ze zag toen ze in november 2000 vanuit haar woning aan de Kalverdijk uit het raam keek. Ze pakte de camera en legde het vast: er liep een wolf door het veld. Meteen sprong ze op de fiets om het dier te achtervolgen. Maar buiten kreeg ze hem niet meer in het vizier. Later zag ze door een verrekijker dat de wolf naar een weiland vol schapen liep. ‘Daar had hij grote belangstelling voor,’ aldus Dents.
De wolf is terug. Sinds een aantal jaar is het fabelachtige dier bezig met een stille opkomst vanuit Oost-Europa. De wolf is op meerdere plaatsen in Nederland weer gespot, en sinds 2000 ook weer in Zeeland. En met de wolf steekt ook de oude angst onder de boerenbevolking de kop weer op, en het bijgeloof dat ontstaan is door 140.000 jaar gedeelde geschiedenis. Zo zou de ‘Wolf van Terneuzen’ (of de ‘Wolf van Walsoorden’ zoals het dier wel werd genoemd toen Corry’s videobeelden naar buiten kwamen) verantwoordelijk zijn voor de dood van ruim twintig schapen op meerdere plaatsen in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De wolf werd gezien in Terneuzen, Hengstdijk, Terhole, Axel en Walsoorden.
Journalisten van alle media uit Nederland en België deden verslag van de wolf. Het Algemeen Dagblad berichtte als volgt:
Terneuzen, december 2000, Van onze correspondent – ‘Een in het wild levende wolf heeft sinds begin oktober in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen ruim twintig schapen doodgebeten. Volgens de Stichting Wolvenopvang Nederland is het voor het eerst in honderd jaar dat er een wolf losloopt in Nederland.
De geregeld terugkerende slachting onder schapen in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen leverde de afgelopen tijd onder de bevolking de nodige gissingen op. Die varieerden van een loslopende hond en vossen tot de aanwezigheid van een wolf.
Vorige week maakte een getuige video-opnamen van een dier dat naar zijn mening een wolf was. Een deskundige van de Stichting Wolvenopvang Nederland kwam bij het zien van die beelden tot de conclusie dat het inderdaad een wolf betrof. Waar het dier vandaan komt is nog een raadsel.
Het dier is vermoedelijk afkomstig uit België. Daar worden wolven door verschillende mensen als huisdier gehouden, aldus de woordvoerder vanmorgen in het Radio 1 Journaal. Volgens hem is de wolf te herkennen aan zijn manier van lopen en het feit dat het dier makkelijk door moeilijker begaanbaar terrein loopt. ‘Een hond kan dat niet,’ aldus de woordvoerder. Hij betwijfelt overigens of de waargenomen wolf verantwoordelijk is voor het afslachten van alle schapen die in de afgelopen periode dood zijn gevonden. De politie in Zeeuws-Vlaanderen wil het dier zo snel mogelijk uitschakelen. Tijdens surveillances besteedt de politie extra aandacht aan het opsporen van het dier. Ook zegt de politie meteen te zullen reageren op meldingen van signalering van de wolf, om op die manier de kans van een treffen met het dier te vergroten.’
De wolf van Terneuzen maakte op alle gebieden zijn reputatie waar: hij kon zich zeer goed verstoppen, bewoog moeiteloos door moeilijk begaanbaar terrein en bleek vrijwel onmogelijk te vangen. Men heeft het onder andere geprobeerd met een verdovingspistool en met een loopse wolfshond. Toen het dier de Belgische grens overstak heeft de Nederlandse politie de pogingen gestaakt.