PREFACI

Aquestes lliçons s’adrecen a qui no coneix la ciència moderna o la coneix poc. En conjunt, constitueixen un tràveling ràpid sobre alguns dels aspectes més rellevants i fascinants de la gran revolució que s’ha produït en la física del segle XX, i principalment sobre les qüestions i els misteris que aquesta revolució ha plantejat. Perquè la ciència ens ensenya com comprendre més bé el món, però també ens mostra com és d’ampli allò que encara no sabem.

La primera lliçó se centra en la teoria de la relativitat general d’Albert Einstein, la «teoria més bonica». La segona, a la mecànica quàntica, que amaga els aspectes més desconcertants de la física moderna. La tercera està dedicada al cosmos: l’arquitectura de l’univers que habitem. La quarta, a les partícules elementals. La cinquena, a la gravitació quàntica: l’esforç en curs per construir una síntesi dels grans descobriments del segle XX. La sisena, a la probabilitat i la calor dels forats negres. L’última secció del llibre, per acabar, torna cap a nosaltres mateixos, i es pregunta com podem pensar-nos en l’estrany món que descriu aquesta física.

Les lliçons amplien una sèrie d’articles publicats per l’autor al suplement Domenica del diari italià d’economia Il Sole 24 Ore. L’autor dóna les gràcies especialment a Armando Massarenti, que va tenir el mèrit d’obrir a la ciència les pàgines de cultura del dominical i així posar de manifest el paper que té com a part integrant i vital de la cultura.