EUGEN–OVIDIU CHIROVICI
COMANDO PENTRU GENERAL
CUVÂNT ÎNAINTE
La 3 septembrie 1982, câteva rafale de armă automată îl ucideau la Palermo – capitala Siciliei – pe generalul de carabinieri Carlo Alberto Dalia Chiesa. Cu exact o sută de zile în următ acesta fusese numit prefect al oraşului cunoscut în Italia şi în lumea întreagă ca fiind „centrul” celei mai mari şi mai puternice organizaţii a crimei: MAFIA.
Numirea generalului Dalia Chiesa în funcţia de prefect al acestui oraş „fierbinte” nu fusese întâmplătoare. Înainte de toate, pentru Italia, această numire însemnase o speranţă. Speranţa că în sfârşit, în Sicilia, Mafia va înceta să mai reprezinte prima forţă, devansând-o cel mai des pe cea a autorităţilor legale. Speranţa că acest om incoruptibil va demonstra că „Onorabila Societate” poate fi înfrântă chiar la ea acasă. De aceea, mai mult ca oricând, societatea civilă din Italia s-a simţit sfidată şi umilită, s-a simţit neputincioasă în faţa valului de crime şi atentate care de ani de zile însângera ţara.
Căci Carlo Alberto Dalia Chiesa nu era un general de carabinieri ca oricare altul. De două decenii, el devenise un adevărat simbol al luptei antimafia. De multă vreme sindicatul crimei pusese un premiu de mai multe sute de mii de dolari pe capul său. La Roma, Dalia Chiesa organizase un corp de poliţie special – „căştile de piele” – şi reuşise să dea Mafiei câteva lovituri importante. „Naşi” care până atunci păruseră intangibili fuseseră trimişi după gratii pe baza unor probe zdrobitoare. Presa nu contenea să comenteze cu admiraţie acţiunile acestui nou „cavaler fără teamă şi prihană” care reuşise să facă să renască în sufletele oamenilor simpli din Italia credinţa în dreptate.
După acest asasinat, premierul de atunci al Italiei, Andreotti, a fost aspru criticat şi odată cu el, întregul sistem de justiţie italian. Căci, la numirea lui în postul de prefect, Dalia Chiesa ceruse prerogative speciale, – pentru a putea să dea cu succes bătălia care ştia că îl aşteaptă. Dar aceste prerogative nu i-au fost acordate, în mod ciudat. S-a vorbit atunci că generalul devenise incomod chiar pentru câţiva înalţi politicieni, iar trimiterea sa la Palermo a fost, de fapt, o condamnare la moarte. „Dalia Chiesa a plătit cu viaţa faptul de-a fi voit să spună „nu” până la capăt compromisului devenit monedă curentă în viaţa politică a ţării noastre”, comenta cu amărăciune Aldo Trasconi în „La Stampa”. Acest lucru pare confirmat şi de faptul că dedesubturile crimei de la Palermo nu au fost niciodată dezvăluite în întregime. Ancheta care a urmat, făcută sub presiunea opiniei publice, a dus doar la concluzia că generalul fusese victima unui complot minuţios pregătit de către Mafia din Sicilia şi dus la îndeplinire de Camorra napolitană. S-a mai descoperit faptul că ramificaţiile complotului duc dincolo de Ocean, în Statele Unite ale Americii.
Unul din cele mai mari succese înregistrate de echipa condusă de generalul Dalia Chiesa fusese eliberarea lui James Lee Dozier, adjunct al forţelor terestre NATO în Europa, răpit la 17 decembrie 1981 de faimoasele „Brigăzi Roşii”. Amintirea răpirii şi asasinării de către aceiaşi organizaţie teroristă a liderului democrat-creştin Aldo Moro era încă proaspătă şi un nou eşec ar fi avut consecinţe catastrofale pentru forţele de ordine din Italia. Însă generalul american este eliberat de „căştile de piele” printr-o operaţiune ce s-a înscris în analele luptei antiteroriste prin perfecţiunea cu care fusese organizată. Opinia publică a răsuflat uşurată şi popularitatea lui Carlo Alberto Dalia Chiesa a atins cote maxime.
Iată însă, că la scurt timp încep să, apară dovezi că acest succes nu se datorează în întregime poliţiei italiene şi că în eliberarea generalului american au fost implicate CIA şi… Mafia! Această din urmă organizaţie ar fi „acceptat” să ajute poliţia italiană, la sugestia celei dintâi. Autorităţile italiene şi americane au negat însă cu înverşunare faptul că agenţia de informaţii americană sau Mafia ar fi jucat vreun rol în această operaţiune. La puţin timp după aceea, Carlo Alberto Dalia Chiesa este numit prefect al oraşului Palermo, unde va fi asasinat.
Dincolo de aceste fapte, se ridică o gravă întrebare: cât de puternice sunt de fapt aceste organizaţii criminale? Până unde merge influenţa lor în viaţa politică şi economică a statelor lumii? Ce legături există între cartelul crimei şi numeroasele organizaţii teroriste care se lansează în acţiuni tot mai îndrăzneţe? Observatorul avizat nu poate să dea decât un răspuns pesimist. Căci fapte tot mai numeroase vin să confirme marea putere a Mafiei şi a altor organizaţii de tip mafiot. Nici nu se stinseseră ecourile scandalului provocat de uciderea lui Dalia Chiesa şi un nou şoc zguduia Italia. Cel provocat de dezvăluirile legate de activitatea lojei masone „Propaganda 2”. Nu mai puţin de 900 de personalităţi din viaţa financiară, politică şi culturală a Italiei se aflau, mai mult sau mai puţin, sub influenţa exercitată de această organizaţie cu ramificaţii mondiale. Tot mai clare devin şi dovezile care atestă numeroasele legături care există între Mafia, organizaţiile teroriste şi diverse servicii de spionaj din lume.
Pornind de la un fapt real, cartea de faţă ne propune o incursiune în această lume „subterană” a crimei organizate, mai puţin cunoscută publicului din România. O lectură captivantă care îl introduce pe cititor în spatele „uşilor închise” ale cabinetelor poliţiei secrete italiene – S.I.S.M.I. — şi ale Agenţiei Centrale de Informaţii din Statele Unite ale Americii – C.I.A. – O scriitură alertă, menită să-l ţină pe cititor de la început şi până la sfârşit „cu sufletul la gură”, fără să cadă însă în capcana şabloanelor uzuale ale literaturii de senzaţie. Tânărul autor încearcă – şi reuşeşte, spunem noi – să demonstreze că şi în ţara noastră se poate scrie o literatură de aventuri de bună calitate, care poate fi – şi trebuie să fie – eliberată de clişeele impuse acestui gen – pe nedrept socotit minor – de cenzura comunistă, în anii dictaturii.
GENERAL-LOCOTENENT
PROFESOR UNIVERSITAR
dr. ION SUCEAVĂ
Acţiunea şi personajele acestui roman sunt imaginare. Dar a existat în mod real un general american răpit – James Lee Dozier, Verona, 17 dec. 1981 – pentru eliberarea căruia au «lucrat» CIA şi Mafia; de asemenea, şi-au făcut simţită prezenţa şi «căştile de piele», trupa de şoc creată de generalul de carabinieri Carlo Alberto Dalia Chiesa, asasinat la 3 septembrie 1982, la Palermo. Din păcate, reală este şi existenţa terorismului internaţional.
Autorul dedică această carte tuturor acelora care au luptat şi luptă împotriva crimei organizate şi a terorismului politic.