ANTONI BARBOSA, «El Trapa»
«El Trapa» nasqué a Santa Linya i coneixia pam a pam la Vall de Camarasa, tocant al seu poble natal.
Allí fou on ideà que es tanquessin les aigües del Noguera Pallaresa amb un mur-presa. La vall així es convertiria en un profund i tranquil estany.
Mentre el seu cap li donava tombs, amb el seu projecte fundà i dirigí un diari totalment «dietat» i venut per ell mateix al carrer. Aquest diari duia com a títol «El freno del caciquismo» i com a subtítol «Periódico anti-político». Hidràulic addicte als plans i a les idees del Sr. Gasset i defensor dels interessos del seu «leit-motiv» era l’estany de Camarasa, anomenat per ell «la Política-hidràulica».
El seu «modus vivendi» era el negoci de sastreria i es diu que la seva habilitat era tanta, que mentre el client es prenia un cafè tranquil·lament, ell li confeccionava els pantalons. El Trapa prenia les mides a ull. El més bo del cas és que els pantalons li sentaven al comprador com uns guants a la mà.
El seu estrafolari vestit, jaqueta i amb un barret clar, era popular en tots els pobles de la província, per tot el territori de la qual tenia una sòlida clientela. Tanmateix, els guanys de la seva sastreria ambulant se’ls enduia el seu diari «El freno del caciquismo». El Trapa acabà els seus dies a l’hospital de Santa Maria de Lleida, pels volts de la primera Guerra Mundial (1914-1918).
Morí el 26 de febrer de 1917. Abans del traspàs havia tingut el goig d’haver rebut un homenatge de la Canadenca, l’empresa que creà la infraestructura hidràulica de les comarques de Lleida.