XXIV
Tant en Cintet com en Quimet no paraven de parlar dels escamots i que haurien de tornar a fer el soldat, i tot el que calgués. Jo els vaig dir que bé, molt bé, fer d’escamot bé, però que ells ja havien fet el soldat i vaig dir a en Cintet que em deixés en Quimet tranquil, que no me l’esverés amb els escamots perquè prou maldecaps teníem. En Cintet va estar vuit dies sense mirar-me la cara. I un dia va venir a trobar-me, quin mal és, fer d’escamot?
Jo li vaig contestar que l’escamot el fessin els altres, els que no eren casats com ara ell, que jo no tenia res a dir si ell feia d’escamot però que en Quimet ja tenia prou feina a casa seva i que ja era massa gran. I va dir que en Quimet encara faria salut perquè anirien a les Planes a fer l’exercici… I jo li vaig dir que no volia que en Quimet fos escamot.
Estava cansada; em matava treballant i tot reculava. En Quimet no veia que necessitava una mica d’ajuda en comptes de passar-me la vida ajudant, i ningú no s’adonava de mi i tothom em demanava més com si jo no fos una persona. I en Quimet vinga agafar coloms i vinga regalar-los! I els diumenges se n’anava amb en Cintet. Això que ens havia dit que volia posar un carret a la moto per sortir tots a fora. Ell, amb el nen al darrera, i jo al carret, amb la nena. Però, ja dic, els diumenges marxava amb en Cintet i em penso que se n’anaven a fer d’escamot tal com s’havien ficat al cap. De vegades, encara es queixava de la cama però aviat callava perquè el nen s’embolicava una cama amb un drap i voltava el menjador fent el coix, amb la Rita al darrera amb els bracets enlaire. En Quimet s’enrabiava i deia que jo pujava les criatures com si fossin criatures de gitano.
Una tarda, mentre els nens feien la migdiada, van trucar a la porta del carrer. Dos trucs eren per nosaltres; un truc pels veïns del primer pis. Vaig sortir al replà a estirar la corda. Era en Mateu i des de baix va cridar que pujava. Així que el vaig veure em vaig adonar que hi havia alguna cosa que no anava massa bé. Es va asseure al menjador i vam començar a parlar dels coloms. A ell, va dir, els que li agradaven més eren els que tenien una mica de caputxa de ploma darrera del cap i tot el coll morat i verd de tornassol. Deia que un colom sense tornassol no era un colom. Jo li vaig dir si s’havia fixat que molts que tenien les potes vermelles tenien les ungles negres. I ell va dir que això de les potes vermelles i de les ungles negres no tenia cap gràcia; que allò que feia rumiar de debò era això del tornassol. Què ho feia que segons d’on venia la claror les plomes canviessin i brillessin verdes o morades?
—No ho he dit a en Quimet, però he conegut un senyor, fa pocs dies, que té coloms amb corbata…
Vaig dir que havia fet ben fet de callar perquè només em faltaria que en Quimet em portés coloms d’una altra mena. I en Mateu va dir que aquella corbata eren plomes arrissades al mig del pit, com un regueró, totes de setí. I que els deien coloms corbata de setí. I va dir, si en Quimet no estigués tan distret amb les coses que passen, sabria que hi ha coloms que en comptes de tenir la ploma pentinada avall, la tenen pentinada amunt i són els corbata xinesos. I va dir que ja es feia càrrec que devia ser molt pesat cuidar-se de tants coloms i tenir coloms en el pis, que en Quimet era un bon noi, però amb les seves manies… i que quan en Quimet li demanava una cosa ell no sabia dir-li que no, perquè tenia una manera de mirar-lo entremig dels ulls que el vencia… però que ja veia que aquella trapa s’havia d’haver negat a obrir-la. Em va preguntar pels nens i quan li vaig dir que dormien va fer una cara tan trista que em va espantar… Li vaig explicar que els nens i els coloms eren com una família… que coloms i nens era tot u. I que tot havia començat per culpa d’haver hagut de deixar-los sols… I jo parlava i ja sentia que en Mateu no m’escoltava, que feia visita lluny, que havia fugit. Fins que a l’últim vaig parar d’enraonar i sense la meva veu va trobar la seva veu i va dir que ja feia una setmana que no veia la nena perquè la Griselda s’havia llogat de mecanògrafa i havia dut la nena a casa dels pares d’ella i que ell no podia viure sense tenir la nena a casa ni sabent que la Griselda veia persones de tota mena… i la nena fora de casa… i la nena fora de casa… deia com si no s’ho pogués acabar. Fins que a l’últim em va demanar que el perdonés per haver-me vingut a explicar històries d’ell, que un home se les ha de saber passar tot sol, però que em coneixia feia tant de temps, i que em coneixia tan bé, que li semblava com si fos germana seva, i quan va dir que em considerava com si fos germana seva se’m va arrencar a plorar i em vaig espantar molt. Era la primera vegada que veia plorar un home alt com un sant Pau i amb els ulls blaus. Quan va estar una mica calmat se’n va anar de puntetes per no despertar els nens i quan va ser fora em va quedar una cosa molt estranya per dintre: una pena barrejada amb una aigua dolça d’estar bé, que potser no havia sentit mai.
I me’n vaig anar al terrat, amb el cel tibant i de color de maduixa a la posta, i els coloms se’m van acostar ran de peus, llisos de ploma, amb les plomes on quan plovia la pluja relliscava sense poder entrar a dins. De tant en tant una mica de vent els girava les plomes del coll enlaire… Dos o tres van alçar el vol i contra el color emmaduixat de la posta tots eren negres.
A la nit, en comptes de pensar en els coloms i en el meu cansament, que de vegades no em deixava dormir, pensava en els ulls d’en Mateu, amb aquell color de mar. El color que tenia el mar quan feia sol i amb en Quimet corríem amb la moto i, sense adonar-me’n, pensava en coses que em semblava que entenia i que no acabava d’entendre… o aprenia coses que tot just començava a saber…