19
Hoofdstukken in boeken krijgen meestal de kardinale getallen 1,2, 3,4,5,6 enzovoort. Maar ik heb besloten mijn hoofdstukken priemgetallen te geven, 2, 3, 5, 7,11,13 enzovoort, omdat ik van priemgetallen hou.
Zo kom je aan priemgetallen.
Eerst schrijf je alle positieve hele getallen ter wereld op:
Dan haal je alle getallen weg die een veelvoud van 2 zijn. Dan haal je alle getallen weg die een veelvoud van 3 zijn. Dan alle getallen die een veelvoud van 4 en 5 en 6 en 7 enzovoort zijn. De getallen die overblijven, zijn de priemgetallen.
De regel om priemgetallen te vinden is heel eenvoudig, maar niemand heeft ooit een eenvoudige formule bedacht om te bepalen of een heel groot getal een priemgetal is of wat het volgende priemgetal is. Als een getal echt ontzettend groot is, kan een computer er jaren over doen om uit te rekenen of het een priemgetal is.
Priemgetallen zijn handig om in codes te gebruiken en in Amerika worden ze als Militair Materiaal beschouwd en als je er eentje van meer dan honderd cijfers vindt, moet je dat tegen de CIA zeggen en die kopen het dan van je voor $ 10 000. Maar het zou niet zo’n goede manier zijn om je brood te verdienen,
Priemgetallen zijn wat er overblijft als je alle patronen weghaalt. Volgens mij zijn priemgetallen net als het leven. Ze zijn heel logisch, maar je komt nooit achter de regels, zelfs al zou je nergens anders meer aan denken.