Praktische informatie


Algemeen


Adressen en telefoonnummers

•   Spaans verkeersbureau, Laan van Meerdervoort 8-A, 2517 AJ Den Haag, tel. 070-3465900, e-mail: infolahaya@tourspain.es. Geopend: ma.–vr. 9–17 uur.

•   Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, tel. 02/2801926, e-mail: bruselas@tour-spain.es. Geopend: ma.–vr. 9–14 uur, telefonisch bereikbaar ma.–do. 9–17 uur, vr. tot 16 uur.

•   Gedetailleerde of specifieke toeristische informatie is in iedere toeristische plaats in Andalusië verkrijgbaar (adressen zie vanaf p. 256).

•   In geval van nood is het algemeen alarmnummer in heel Spanje: 112. Het noodnummer voor de plaatselijke politie is 092, voor de landelijke politie 091 en voor de ambulance 061.

Ambassades en consulaten

In Nederland In Andalusië

•  Spaanse ambassade, Lange Voorhout 50, 2514 EG Den Haag, tel. 070-3643814.

•  Spaanse Consulaat Generaal, Delftsestraat 19-D, 3013 AD Rotterdam, tel. 010-4133400, en Frederiksplein 34, 1017 XN Amsterdam, tel. 020-6203811.

In België

•  Spaanse ambassade, Wetenschapslaan 19, 1040 Brussel, tel. 02/ 2300340.

•  Spaanse Consulaat Generaal, Regentenlaan 52, 1000 Brussel, tel. 02/5098770.

•  Nederlandse consulaten: Sevilla, Calle Gravina 55, tel. 4214468; Málaga, Alameda de Colón, Pasaje Linaje 3, portal 2-4, tel. 600260; Almería, Reyes Católicos 26, tel. 268504; Cádiz, Santa Cruz de Tenerife 5, tel. 2776326; Huelva, Marina 19, tel. 251706.

•  Belgische consulaten: Sevilla,   Avenida S. Francisco Javier 20-a 38 Puerta 1, tel. 4647061; Málaga, Calle Compositor Lehmberg Ruiz 5, tel. 392003; Granada, Calle Recogidas 66-I, tel. 251631.

Websites

Op internet is enorm veel informatie te vinden over Andalusië, algemeen en over de afzonderlijke steden en regio’s. Zoekmachines helpen een eind op weg, maar we hebben vast een selectie gemaakt van een aantal van de mooiste en nuttigste websites, minstens in het Spaans én Engels. Je kunt er nuttige informatie vinden ter oriëntatie of specifieke informatie over bijvoorbeeld accommodatie, bezienswaardigheden, het actuele weer en soms prachtige foto’s bewonderen om in de stemming te komen.

www.spain.info.nl en www.spain.info.be zijn de officiële, uitstekend verzorgde en regelmatig geactualiseerde websites van het Spaanse ministerie van Toerisme. Links naar Andalusië.

www.andalucia.org; mooi vormgegeven, informatieve en regelmatig geactualiseerde website van het Andalusische toeristenbureau, in verscheidene talen. Over bijna elke plaats en elk thema vind je hier wel enige info.

www.andalucia.com; commerciële site, waarop vooral Engelstalige eigenaars van accommodatie in Andalusië hun hotel of pension aanprijzen.

www.sevilla.org; de officiële website over Sevilla.

www.turismo.sevilla.org; uitstekende website over de stad Sevilla waar je allerlei informatie en tips vindt.

www.realescuela.org en www.yeguadacartuja.com; twee websites over de beroemde paardendressuur in Jerez en omgeving.

www.visitcostadelsol.com; het belangrijkste toeristengebied in Andalusië heeft een aardige en informatieve site in meerdere talen.

www.granadatur.com en www.turgranada.com zijn goede bronnen voor informatie over de stad en de provincie Granada.

www.alhambra-patronato.es; alles over de topattractie van Granada, het Alhambra.

www.legadoandalusi.es; info over de culturele erfenissen in Andalusië.

www.almeria-turismo.org; beknopte, toeristische info over Almería en omgeving.

www.malagaturismo.com; aardige site over Málaga.

www.promojaen.es; goede toeristische site van en over de provincie Jaén.

Douanebepalingen

Spanje is lid van de Europese Unie en een zogenoemd Schengenland. De grenscontrole is dus verdwenen. Voor een bezoek aan Andalusië is echter onveranderd een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig; op verzoek moet u zich kunnen legitimeren. Ook banken kunnen om een geldig paspoort of identiteitskaart vragen indien u geld wilt opnemen aan de balie. Voor een verblijf van langer dan drie maanden (overwinteraars, studenten) is ook geen visum meer nodig.

Met de Europese integratie is ook het belastingvrij winkelen op de vliegvelden een stuk minder interessant geworden. Belastingvrije artikelen kunnen reizigers binnen de EU niet meer kopen. Er zijn geen beperkingen meer aan de invoer van wijn of andere alcoholische drank indien u dit voor eigen gebruik meeneemt. U mag zoveel meenemen als nog in de koffer, handbagage of de kofferbak past.

Geld

U kunt euro’s meenemen voor de eerste dagen en verder gewoon pinnen bij de betaalautomaten. De meeste banken in Andalusië bezitten een geldautomaat, waar u 24 uur per dag met bank- of giropas, Visa, Master- of Eurocard geld kunt opnemen. Creditcards zoals Visa en Mastercard worden vrij algemeen geaccepteerd bij grotere hotels, betere restaurants en winkels, benzinestations en autoverhuurbedrijven. Informeer voor vertrek naar de transactiekosten bij uw eigen bank.

Klimaat

Het landschap en de hoogtes van Andalusië zijn te verschillend voor een algemene weerskarakteristiek. Alleen al tussen de Costa del Sol en de Costa de la Luz zijn verschillen. De eerste ligt aan de beschutte Middellandse Zee met een milde bries, de tweede aan de onstuimige Atlantische Oceaan met een soms stormachtige wind. De zeebries of -wind is in de hete zomers aangenaam, in de wintermaanden behoorlijk fris.

Door de wind is het in de zomer nog enigszins uit te houden aan de kust, terwijl in het binnenland de temperaturen tot boven de 40 °C kunnen stijgen. Vooral in Sevilla en Córdoba is het in juli en augustus ondraaglijk heet; geen geschikte periode dus voor een stadsbezichtiging. In de wintermaanden kun je hier daarentegen op sommige dagen wel een winterjas gebruiken.

De Alpujarras, het populaire wandelgebied in de Sierra Nevada vlak bij Granada, zijn door hun ligging tussen 700 en 1400 m juist een bestemming voor de zomermaanden: droog en niet te heet. Hier loopt het seizoen van mei tot half september. In de overige maanden is het op dergelijke hoogtes winters koud, kan er een aardig pak sneeuw liggen en moet de verwarming aan op de hotelkamer. Dat geldt ook voor de stad Granada: op een hoogte van 685 m kan de temperatuur in de winter ver onder de 10 °C zakken. Hartje zomer zijn temperaturen van boven de 35 °C in de stad geen uitzondering.

Van november tot in april is het regentijd in Andalusië, dan kan het soms dagen achtereen flink regenen, boulevards onder water staan, de bergen gehuld zijn in donkere, koude wolken. Daar moet Andalusië het de rest van het jaar mee doen: vanaf mei tot medio oktober valt er geen druppel meer, behalve in de Sierra Nevada misschien. Als je de keus hebt en schoolvakanties kunt mijden, zijn het voor- en najaar natuurlijk de beste reistijd. In het voorjaar is de natuur op zijn mooist, na alle regen. In het najaar is het landschap droog, vol bruintinten, maar daar staat weer tegenover dat het zeewater nog een aangename temperatuur bezit, terwijl de zee in het voorjaar nog relatief koel is

Augustus is niet alleen heet, maar ook extra druk. Het is de vakantiemaand van de Spanjaarden en die zoeken ook de zee op of juist de koelte in de bergen.

Vervoer naar Andalusië

Vliegtuig

De meeste mensen nemen het vliegtuig naar Andalusië; snel en onbezorgd. In 3 uur ben je op je bestemming. Het aanbod en de concurrentie zijn groot, het loont de moeite prijzen te vergelijken. Vanuit Nederland worden de vliegvelden van Málaga (Costa del Sol) en Jerez de la Frontera (Costa de la Luz) meermaals per dag of per week aangevlogen. Transavia en ArkeFly bieden rechtstreekse vluchten.

Ook vanuit de buurlanden is Málaga goed bereikbaar. Ryanair vliegt rechtstreeks vanaf Bremen, Düsseldorf/Weeze en Brussel/ Charleroi. EasyJet is een andere voordelige optie en vliegt vanaf Dortmund. De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin vliegt niet rechtstreeks vanuit de grensstreek naar Andalusië, maar met overstap op Mallorca. Ze vliegen wel naar bijna alle bestemmingen in Andalusië: Sevilla, Jerez, Málaga, Almería. Indien overstappen geen bezwaar is, kunt u ook kijken bij Iberia voor eventuele aanbiedingen via Madrid.

Een goede optie is eventueel ook een rechtstreekse vlucht naar Faro aan de Portugese Algarve met Transavia, Arkefly of Ryanair. Vanaf Faro is het over de snelweg circa 55 km naar de Spaanse grens, ruim een half uurtje rijden. In circa een uur bent u vanaf Faro al in Sevilla. Wie via Faro vliegt, adviseren we wel een huurauto te reserveren op het vliegveld. Websites:

•  www.transavia.com •  www.easyjet.com
•  www.arkefLy.nl •  www.airberlin.nl
•  www.ryanair.com/site/nl •  www.iberia.com

Eigen vervoer

Als je besluit met de eigen auto naar Andalusië te reizen, neem dan een actuele kaart van Spanje mee, bijvoorbeeld de Michelinkaart of een kaart van Firestone. De laatste jaren is er met EU-subsidies veel geïnvesteerd in de infrastructuur van Spanje c.q. Andalusië Op deze kaarten staan de nieuwe wegen en de wegen in aanbouw aangegeven. Als u lid bent van de ANWB, kunt u bij de kantoren in Nederland een gratis routekaart ‘Spanje en Portugal’ ophalen. Deze kaart geeft alleen de doorgaande routes aan en is niet bruikbaar om ter plaatse tochtjes te maken. De kortste route van Amsterdam naar Málaga is via Parijs en Madrid. De afstand moet je niet onderschatten: zo’n 2400 km. Daarvoor moet je zo’n twee dagen uittrekken, exclusief files in het hoogseizoen. En voor de Franse tolwegen moeten flinke bedragen betaald worden. Al die onkosten en de lange vermoeiende rit is waarschijnlijk alleen een optie voor wie genoeg tijd heeft, overwinteraars bijvoorbeeld. Neem voor de zekerheid de adressen en telefoonnummers mee van de ANWB-alarmcentrale in Spanje.

Trein

Door de afwijkende spoorbreedte op het Iberisch schiereiland kunnen treinen uit de rest van Europa niet verder dan Narbonne of Port Bou. De enige uitzondering hierop is de sneltrein die tussen Parijs en Madrid rijdt, de TALGO. Deze trein kan zich aanpassen aan de verschillende spoorbreedten. In Madrid kan men dan op de Spaanse hogesnelheidstrein overstappen (AVE), die diverse keren per dag in 2 uur naar Sevilla rijdt, via Córdoba. De reis met de AVE kost ongeveer zoveel als een vlucht Madrid–Sevilla, maar je krijgt wel een leuke indruk van het landschap.

Vanuit België en Nederland is er dus maar één directe verbinding met Spanje: de nachttrein naar de Spaanse grensplaats Port Bou. De treinreis duurt bijna 15 uur – en dan moet u hier nog overstappen en verder naar Andalusië. De NS is vanaf 2002 met de autoslaaptrein gestopt.

Vervoer in Andalusië

Auto

De wegen in Andalusië zijn over het algemeen goed, tussen de grootste steden (Sevilla, Granada en Málaga) en langs een groot deel van de Costa del Sol lopen vier- tot zesbaans snelwegen (auto-pistas). Vooral aan de Costa del Sol is het druk op de weg. Ter ontlasting is er een tolweg aangelegd die nog wordt verlengd, maar het verkeer lijkt liever gratis in de file te staan dan te betalen om rustig door te kunnen rijden. Ook de snelweg A4/E5 tussen Cádiz en Sevilla is een tolweg. Verder zijn er goede provinciale wegen en landwegen, aangegeven met de letter N gevolgd door een nummer. En er zijn toeristische routes uitgestippeld door boeiend landschap (soms natuurgebieden) of langs traditionele dorpen. Deze routes zijn op kaarten in het algemeen groen gemarkeerd.

In veel stadscentra vormen files een constante. Zoek zo snel mogelijk een parkeerplaats, het beste buiten het centrum. Daar heb je de meeste kans en is het gratis. In de centra geldt betaald parkeren. Kleinere plaatsen in het bergachtige binnenland zijn over het algemeen niet gebouwd voor modern autoverkeer: steile hellingen, gladde kinderhoofdjes, smalle straten met scherpe bochten en onverwachte tegenliggers kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Parkeren buiten het dorp of de dorpskern en te voet verder.

Autohuur

Een flink aantal vakantiegangers huurt ter plaatse een auto, voor ten minste een paar dagen. Je struikelt dan ook in de vakantieplaatsen over de autoverhuurders met concurrerende aanbiedingen. De prijzen beginnen bij ongeveer 20 tot 25 euro per dag voor de kleinste auto’s (klasse A) in het laagseizoen. Wie voor een of meer weken een auto wil huren, kan ook overwegen dat al thuis via internet of reisbureau te regelen. Soms kun je ook een voordelige combinatie boeken: vlucht plus autohuur. De auto staat dan op het vliegveld klaar. En dan is er nog de fly-drive, dat is een vooraf geboekte rondreis per auto, waarin de route ongeveer vast ligt en de hotelkamers zijn gereserveerd.

Verkeersregels

Op de snelwegen worden regelmatig snelheidscontroles uitgevoerd. De maximumsnelheden op autopistas en autovías zijn 120 km/uur voor auto’s en motoren (80 km/uur met caravan), 100 km/uur voor autobussen. Op andere wegen geldt: auto’s en motoren 90 km/uur (70 km/uur met caravan), autobussen 80 km/uur. Binnen de bebouwde kom: 50 km/uur voor al het verkeer. Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht. Verkeersborden spreken niet altijd voor zich, daarom een kort overzicht van verkeerstermen en opschriften die je langs de weg kunt tegenkomen:

al paso langzaam rijden
aparcamiento prohibido verboden te parkeren
cambio de sentido mogelijkheid om te keren
ceda el paso verleen voorrang
el cruce de kruising
dirección única eenrichtingverkeer
estación de servicio benzinestation
obras werkzaamheden
peligroso gevaarlijk
salida afslag
semáforo verkeerslicht

Bus

In Andalusië wordt veel gebruikgemaakt van de bus, niet alleen in de stad maar ook tussen de steden. Deze intercitybussen zijn comfortabel en vertrekken van busstations (meestal aan de rand van de stad) die soms wel wat van een vliegveld weg hebben. Vertrektijden en bestemmingen staan goed aangegeven, kaartjes (tevens zitplaatsbewijs) te koop aan balies. Tussen de steden rijden de bussen met grote regelmaat, soms ook ’s nachts. Dorpjes zijn moeilijker bereikbaar, soms gaat de (mini)bus er niet meer dan twee keer per dag.

Trein

De trein kan in Andalusië niet concurreren met de bus en het bergachtige landschap is een obstakel voor het uitbreiden van het spoor. Het spoornet beperkt zich in Andalusië tot de volgende trajecten: Cadíz–Jerez de la Frontera–Sevilla; Málaga–Córdoba–Sevilla; Almería–Granada–Córdoba–Sevilla. Sevilla en Córdoba zijn ook verbonden door de hogesnelheidstrein (AVE) die doorgaat naar Madrid. Meer informatie op www.renfe.es van de Spaanse spoorwegen.

Kaarten en plattegronden

Wie thuis nog geen wegenkaart van Andalusië heeft aangeschaft, kan ter plaatse in souvenirwinkels terecht. De meest actuele kaart vind je sowieso eerder in Andalusië dan in Nederland of België. Goed zijn onder meer de wegenkaart van Firestone (schaal 1:300.000), waarop ook nog globale plattegronden van de grote steden staan. In bijna elke stad en plaats van toeristische betekenis kun je bij de toeristenbureaus gratis een plattegrond halen. In de wandelregio Alpujarras zijn uitstekende wandelkaarten te koop, in souvenirwinkels, bij het toeristenbureau en sigarenzaken.

Accommodatie

Wie Andalusië echt wil bekijken, kan – gezien de afstanden en de vaak hoge temperaturen – beter niet drie weken lang in een hotel aan de Costa del Sol zitten. Een fly-drive van een of twee weken, eventueel verlengd met een weekje aan het strand, is een betere optie. De overnachtingen onderweg zijn bij fly-drives al geregeld door de reisorganisatie.

Wie niets voelt voor een vooraf vastgelegde route en zelf een route wil uitstippelen, kan accommodatie regelen via bijvoorbeeld het internet of op goed geluk ter plaatse overnachtingen zoeken. Het aanbod is enorm. In het voor- en naseizoen kun je op de bonnefooi op stap gaan en ter plaatse een hotel of pension zoeken. Tijdens het hoogseizoen is reserveren noodzakelijk.

De kosten voor accommodatie verschillen per regio en seizoen. De steden zijn relatief prijzig, de Costa del Sol is door de grote concurrentie relatief gunstig; goedkoop zijn delen van de Costa de la Luz en de meeste berggebieden. De prijzen voor een overnachting lopen uiteen van ca. 30 euro in het laagseizoen tot 50 in het hoogseizoen voor een acceptabele tweepersoonskamer in een hostal of eenvoudig hotel, van ca. 45 tot 80 euro voor een driesterrenhotel, tot honderden euro’s voor een kamer in het meest luxueuze hotel. De prijzen zijn per kamer, niet per persoon en doorgaans exclusief ontbijt.

Bij de grote toeristenbureaus in Andalusië is een hotelgids te koop. Alle toeristenbureaus hebben verder gratis lijsten, folders en bruikbare brochures over hotels, pensions, appartementen en campings met vermelding van adressen, prijzen en faciliteiten. Er is een brochure over elke provincie. De vermelde prijzen zijn soms met soms zonder btw (IVA).

Hotels, hostales, pensions en aparthotels

Accommodatie wordt ingedeeld in verschillende categorieën, onderscheiden met sterren of sleutels: 1 tot 5 sterren voor hotels, 1 tot 3 sterren voor motels, hostales en vakantiecomplexen, 1 tot 5 sleutels voor appartementen. Het is geen internationale kwalificatie. Het aantal sterren en sleutels zegt vaak meer over de faciliteiten (zwembad, restaurant, bar enzovoort) dan over service en kwaliteit van de kamers.

Hostales zijn in principe kleinschalig, relatief goedkoop en variërend van heel eenvoudig tot goede middenklasse. De hostales aan de kust zijn een populair alternatief voor wie geen prijs stelt op de massale hotelcomplexen. De hostales in het binnenland en in de steden zijn erg in trek bij rugzaktoeristen. Het is geen uitzondering dat de hostales die in de bekende gidsen voor rugzakkers worden aanbevolen hun service op een laag pitje zetten en de prijzen verhogen. Een middenklassehotel kan dan voordeliger zijn. Pensions zijn meestal het goedkoopst. De kwaliteit is zeer wisselend, eerder slecht dan goed. De badkamer is vaak op de gang en wordt gedeeld met andere gasten.

Appartementen kom je vooral aan de kust tegen, maar in toenemende mate ook in Sevilla en zijn daar een optie voor wie langer in de stad blijft. Adressen vind je op de websites over Sevilla.

Campings

De campings in Andalusië liggen vooral langs de kust en bij de grote steden. In het binnenland zijn ze minder talrijk. In de zomer zijn de campings aan de kust overvol en is het aan te raden om te reserveren. De ANWB geeft een kampeergids voor Spanje uit, maar de campings van Andalusië staan ook in de accommodatiebrochures die bij de plaatselijke toeristenbureaus zijn te krijgen.

Verdere opties

Wie op de websites zoekt of in Nederlandse dagbladen vindt ook villa’s en huisjes die te huur worden aangeboden: het tweede huis van buitenlanders doorgaans aan of vlak bij de Costa del Sol. En je kunt natuurlijk kiezen voor een ander typisch Spaanse accommodatie, de paradores ( p. 47). Een ander aardig alternatief dat de laatste jaren is ontwikkeld is ‘vakantie op het land’. Informatie en boekingen via RAAR, Red Andaluza de Alojamientos Rurales, tel. 902 442233 of www.raar.es.

Actieve vakanties

Wandelen

Andalusië biedt goede wandelmogelijkheden. Vooral Las Alpujarras (p. 217) en de Sierra de Cazorla (p. 188) zijn geschikte wandelbestemmingen. Er is een aantal wandelroutes uitgestippeld en gemarkeerd. Ter plaatse zijn wandelkaarten verkrijgbaar. Ook in het kustgebergte kun je goed wandelen, maar het vinden van de wandelroutes en goed kaartmateriaal kan hier wat problematischer zijn. Overigens loopt de Europese langeafstandswandelweg dwars door Andalusië, begin- c.q. eindpunt Algeciras. Wandelgidsen over Andalusië zijn uitgegeven door de ANWB en uitgeverij Deltas, in beide gevallen zijn het vertalingen uit het Duits. De Engelse specialist op wandelgebied, uitgeverij Sunflowers, heeft een gids in het Nederlands op de markt gebracht. En voor wie de taal geen bezwaar is, is er een uitstekende Duitstalige gids over wandelgebieden in Zuid-Andalusië van Bergverlag Rother. De wandelgidsen zijn bij outdoorwinkels en gespecialiseerde boekwinkels verkrijgbaar. Goede wandelkaarten zijn in Spanje verkrijgbaar.

Verschillende reisorganisaties in Nederland organiseren wandelvakanties in Andalusië, soms vanuit een standpunt ter plaatse, soms van de ene accommodatie naar de andere.

Fietsen

Fietsen doen de Spanjaarden weinig, fietsverhuurbedrijven zijn een zeldzaamheid in Andalusië. Wielrennen is daarentegen wel enorm populair en mountainbikes zie je steeds vaker, die zijn nog wel eens te huur. Wie wil fietsen, neemt het best een eigen fiets en documentatie mee. Fietsgidsen en fietskaarten zijn verkrijgbaar in de speciaalzaak, zoals de Fietsvakantiewinkel in Woerden (Spoorlaan 19, tel. 0348-421844, fax 0348-423839, www.fietsvakantiewinkel.nl). Bij de grotere en betere toeristenbureaus in Andalusië (de kantoren van de Junta Andalucia) is een routebeschrijving van de Columbusroute verkrijgbaar, een tocht van 800 km van Granada naar Huelva, via alle belangrijke toeristische bestemmingen in het binnenland. Tevens verkopen ze hier een pocketgids met 120 mountainbikeroutes.

Watersporten

Natuurlijk zijn er ongelimiteerde watersportmogelijkheden aan de kust. Alle grotere badplaatsen hebben wel surfplanken en jetski’s te huur, bieden een uurtje waterskiën of de nieuwste funsporten aan. Jachthavens ontbreken niet om eventueel zeilboten en motorjachten te huren.

De beste surfspots vind je aan de Costa de la Luz, aan de Atlantische Oceaan. In het bijzonder Tarifa is in sinds hier wereldkampioenschappen surfen zijn gehouden. Interessante duiklocaties met duikfaciliteiten zijn te vinden aan de kust van het Nationaal Park Cabo de Gata bij Almería en aan de Costa Tropical rond het badplaatsje La Herradura.

Zwemmen kun je in principe langs de hele kust. Bij de grote badplaatsen houden badmeesters toezicht.

De stranden zijn naar hygiëne ingedeeld in 5 klassen. De baai van Algeciras bezit louter sterk vervuilde stranden (met 1 of 2 sterren). De 5 sterrencategorie (met een perfecte hygiëne en een hoge ecologische waarde) vind je alleen in Nationaal Park Cabo de Gata y Níjar. De overige stranden zijn over het algemeen acceptabel en worden doorgaans ’s avonds – zeker in het hoogseizoen – machinaal schoongemaakt. In de belangrijkste badplaatsen zijn de stranden voorzien van toiletten en douches, een net voor strandvolleybal, cafés uiteraard en een zee van ligstoelen en parasols.

Overige sporten

Andalusië is een uitstekende bestemming voor een golfvakantie ( p. 145). Voor liefhebbers van paardrijden zijn in een aantal gebieden routes uitgezet. Het betreft meestal natuur- of berggebieden (Doñana, Alpujarras, Sierra Morena) waar rust en natuurschoon de trefwoorden zijn. Luxueuze vakanties, met verblijf op een herenboerderij, worden georganiseerd door meer dan tien erkende bedrijven. Adressen en informatie bij de toeristeninformatie van Andalusië.

Voor wie denkt aan wintersport in de Sierra Nevada, kan voor achtergrondinformatie, praktische tips en het weer terecht op www.sierranevadaski.com.

Post, telefoon en e-mail

In Spanje c.q. Andalusië zijn postverkeer en bankzaken gescheiden. Het postkantoor (Officina de Correos y Telégrafos) verzorgt het postverkeer. Voor postzegels, telegrammen enzovoort kun je hier terecht, maar ook bij tabaks- en souvenirwinkels. Post naar Nederland is meestal binnen een week bezorgd. Andersom kan het langer duren. Het gebruik van postcodes is nog niet algemeen.

Binnen de EU kun je tegenwoordig betaalbaar telefoneren of sms’en via de mobiele telefoon. Informeer voor vertrek eventueel naar de voordeligste tarieven en tijdstippen. Let op: in de berggebieden van Andalusië kan het voorkomen dat je geen of slecht bereik hebt met de mobiele telefoon. Wie langere tijd in Andalusië blijft, bijvoorbeeld om te overwinteren, kan overwegen ter plaatse een prepaidtelefoon aan te schaffen. In opkomst is bellen via internet. In verschillende internetcafés is dat mogelijk. Je betaalt dan alleen het internettarief.

Iedere provincie heeft een eigen netnummer (zie bij praktische informatie van de steden). Dit hoeft alleen bij interprovinciale gesprekken gedraaid te worden. Wie vanuit België of Nederland naar Spanje belt, draait 0034, dan het netnummer zonder het eerste cijfer en dan het abonneenummer. Je kiest vanuit Andalusië 0031 naar Nederland, 0032 naar België en vervolgens het netnummer zonder 0 en het abonneenummer.

E-mailen kun je in de meeste toeristenplaatsen bij cybercafés en internetcentra. In de grote steden vind je ze het makkelijkst in de buurt van universiteiten.

Uitgaan en winkelen

Uiteraard is de Costa del Sol een paradijs voor wie komt voor cafés, discotheken en gezelligheid. Ook in de steden zijn het avond- en nachtleven goed; het aanbod van cafés die tot laat in de nacht open zijn eventueel met livemuziek is groot.

Bioscoopbezoek is alleen aantrekkelijk als u geen bezwaar heeft tegen in het Spaans nagesynchroniseerde films, ondertitels bij de originele filmversie zijn een uitzondering.

Meer traditioneel vermaak in Spanje is de flamencodans (pas op voor te toeristische varianten) en het stierengevecht, dat rechtstreeks op de televisie wordt uitgezonden (en in vrijwel ieder café bekeken). Voor informatie over deze vormen van vermaak: lokale toeristenbureaus en dagbladen.

Winkelen

In de toeristencentra wemelt het van kitscherige souvenirs. Aardewerk, waar Andalusië populair om is, is vaak van bedroevende kwaliteit en weinig origineel. Wie mooie en aparte souvenirs zoekt, moet op zoek naar ateliers waar producten nog met liefde worden gemaakt. In Granada en Córdoba zijn die nog te vinden.

Voor levensmiddelen en andere dagelijkse producten kun je terecht bij ruim gesorteerde supermarkten (Supermercado) of kleine zelfstandigen. Je vindt ze aan de hele kust en in elke stad. De grootste en populairste supermarkten liggen doorgaans aan de rand van de stad, soms in winkelcentra en zijn makkelijk met de auto te bereiken.

Leuker is een bezoek aan de Mercado Municipal (of Plaza de Abastos, Proviandplein): grote, overdekte markt, meestal gesplitst in een groente- en fruitafdeling en een voor vlees en vis. Er heerst een gezellige sfeer, kooplui zijn vaak behulpzaam en de prijzen zijn over het algemeen lager dan in de winkel. Je kunt hier allerlei verse, lokale producten verkrijgen en makkelijk eens iets onbekends uit proberen. In deze gids hebben we veel van deze markten opgenomen, vrijwel iedere plaats bezit er een. De Mercado Municipal is van maandag tot en met zaterdag geopend van vroeg in de ochtend tot het begin van de middag, in de steden vaak tot in de namiddag.

Openingstijden

•  Winkels zijn over het algemeen tijdens de siësta gesloten. Dorpen in het binnenland, maar ook grote steden en kustplaatsen maken dan een haast uitgestorven indruk. Globale openingstijden: ma.–vr. 9–13.30 en 16.30–19 of 20 uur. Zaterdag alleen ’s ochtends geopend, zondag gesloten. In de kuststreken zijn supermarkten soms op zondagochtend geopend. Grote warenhuizen (vaak met supermarkt) zijn de hele dag geopend (ma.–za. 9–20 uur), soms ook op zondag.

•  Openingstijden van musea wisselen per seizoen (winter of zomer), ieder museum wisselt op een ander moment de aan het seizoen aangepaste openingstijden (ergens tussen april en juni en daarna in september of oktober). De meeste musea en bezienswaardigheden zijn maandag gesloten. Openingstijden van de bezienswaardigheden staan vermeld in deze gids bij de beschrijvingen.

•  Banken, postkantoren en overheidsdiensten zijn geopend ma.–vr. 9–14 uur, soms op zaterdagochtend.

Feestdagen

Op de volgende officiële feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen, veel winkels en musea gesloten:

•   1 januari: Nieuwjaarsdag

•   Sacramentsdag (Corpus Cristi)

•   6 januari: Driekoningen

•   15 augustus: Maria Hemelvaart

•   19 maart: san José, tevens

•   12 oktober: Nationale feestdag, vaderdag Día de la Hispanidad

•   Witte Donderdag en Goede Vrijdag

•   6 december: Dag van de Grond-wet

•   1ste paasdag

•   8 december: Maria Onbevlekte

•   1 mei: Dag van de Arbeid

•   Ontvangenis

•   1ste pinksterdag

•   25 december: 1ste kerstdag

Gezondheid

In principe dekt de zorgverzekering ook onvoorziene medische kosten binnen de EU, maar de regels zijn weinig doorzichtig. Zelfs in Brussel zijn ze er nog niet helemaal uit. Informeer eventueel voor de zekerheid ruim voor vertrek naar de exacte voorwaarden bij uw zorgverzekeraar, zodat je indien nodig een reisverzekering inclusief ziektekosten kan afsluiten. Het kan ook handig zijn een EHBO-doos mee te nemen. Huismiddeltjes zijn ook makkelijk in Spanje verkrijgbaar bij de farmácia (apotheek), maar meestal zijn er andere merken gangbaar en kan de taal een barrière vormen. In geval van nood kun je je het beste wenden tot een van de artsen en specialisten uit Engeland, Duitsland en zelfs Nederland, die zich aan de Costa del Sol hebben gevestigd.

Drinkwater is in Andalusië veilig te drinken, maar vaak sterk gechloreerd. Water in flessen wordt geprefereerd en is overal verkrijgbaar.

Veiligheid en politie

In Spanje lopen niet meer zakkenrollers, autokrakers en tasjesdieven rond dan in Nederland. Indianenverhalen daarover moeten niet al te serieus genomen worden. Wel zijn plaatsen waar veel toeristen komen populair ‘jachtgebied’. Vooral bij de grote bezienswaardigheden, in de grote steden en in de drukke badplaatsen is normale voorzichtigheid geboden. Neem geen grote sommen geld mee op straat, laat bagage niet onbeheerd achter, bewaar cheques en bankpasje gescheiden, laat in de auto niets zichtbaar achter enzovoort.

Buiten de steden opereert de Guardia Civil, de op militaire leest geschoeide staatspolitie. Binnen stedelijke gebieden handhaaft de Policía Municipal de orde. Het hoofdbureau van politie bevindt zich over het algemeen in of bij het gemeentehuis (ayuntamiento).

Tijdsverschil en elektriciteit

Zomer- en wintertijd lopen in Spanje synchroon met die in Nederland en België. Ook de netspanning wijkt in Spanje niet van onze standaard af, gewoon 220 Volt.

Taal

In Andalusië wordt Castiliaans gesproken, je zou kunnen zeggen Algemeen Beschaafd Spaans. Je vergist je als je denkt overal met Engels of Duits terecht te kunnen, dat geldt alleen voor de costas. In de steden is het voornamelijk de jongere generatie die een woordje Engels spreekt en in de kleine plaatsen spreekt men bijna uitsluitend Spaans. De Andalusiërs zijn overigens gecharmeerd van buitenlandse toeristen die moeite doen om een woordje Spaans te spreken, al is het met handen en voeten. Het kan dus aardig zijn om zo’n ouderwets, degelijk taalgidsje mee te nemen.

Verschillende organisaties organiseren taalcursussen Spaans in Spanje zelf. Sevilla, Málaga, Nerja en Granada zijn enkele van de cursusplaatsen. Informatie en adressen bij de toeristenbureaus.