7.— ELS MESTRES DE LA REPÚBLICA
Us vull recomanar un llibre excepcional: Els mestres de la república de Raimon Portell i Salomó Marquès, editat per «Ara Llibres».
Si estimeu l’educació i la llibertat, no us el perdeu.
L’escola catalana de la república fou activa, oberta, dialogant, pionera en el laïcisme, la coeducació i la renovació pedagògica. Esdevingué una eina al servei de la llibertat de l’individu, per damunt de les tradicions ancestrals acientífiques i obscurantistes; una oportunitat per l’alliberament humà, que va quedar truncada amb el tancament de ment del feixisme i del dogmatisme religiós, enquistat en una moral feixuga, poruga i arcaica.
Vull des d’aquí retre un homenatge a les persones que Raimon Portell i Salomó Marquès anomenen en el seu llibre, i que són només una petita mostra del elevat nombre de docents que van ser perseguits, inhabilitats, i fins i tot morts, pel fet d’ensenyar als infants a estimar la llibertat i la bellesa de la natura i de la vida.
Per exemple, amb l’entrada del règim franquista, Dolors Purcallas, fou acusada d’haver estat negligent amb les coses de la religió (és a dir, de no anar a missa), i de tenir un taller per a fer peces de vestir per als milicians. Se la condemnà a nou anys d’inhabilitació. Un mestre company seu, va ser acusat de ser ateu i fidel a la república; fou inhabilitat per a l’ensenyament. Una companya de la Dolors va ser acusada de conducta immoral. Una mestra de Sant Sadurní d’Anoia, fou inhabilitada per catalanista. Un altre mestre d’Aiguafreda, catòlic, vidu i pare de família, va ser acusat d’explicar als seus alumnes una lliçó sobre la reproducció dels animals; el van condemnar a mort. En total, a Catalunya, van expedientar un de cada quatre mestres.
Aquestes injustícies, i moltes d’altres, són explicades al llibre de Raimon Portell i Salomó Marquès; però cal dir que aquests autors també escriuen sobre una il·lusió, sobre una gran esperança: la de la renovació educativa en una república on es treballava per a una societat més lliure, més igualitària i més fraternal. L’educació per a la llibertat, a la república, no fou una utopia, ni un ideal, ni un mite, sinó una realitat que els amargats de sempre van frustrar. Però la llibertat s’obre pas, i la sang vessada serà saba fèrtil al cor de les generacions que vindran, i que amb tota seguretat prendran exemple d’unes persones que fa més de setanta-cinc anys es van atrevir a convertir els seus somnis en realitat. Alguns dels ideals educatius de llavors encara estan per venir; però arribaran, de ben segur que arribaran.