Foto 1: Het lichaam staat in nauwe verbinding met de emoties

De zogeheten ‘natural killer cells’ van het immuunsysteem vormen de eerste verdedigingslinie van het organisme. Net als dat voor de meeste andere lichaamsfuncties geldt, staat ook de activiteit van deze cellen onder controle van het emotionele brein. Positieve emoties zoals rust en welbevinden, bevorderen die activiteit, terwijl stress, angst en depressie haar remmen. De foto toont hoe de witte‘killer cells’ een bruine kankercel aanvallen.

 

Foto 2. De buitenkant van het cognitieve brein

De ‘cortex’ – van het Latijnse woord voor ‘schors’ – vormt de buitenkant van de hersenen. Hier zijn het denk- en het taalvermogen gelokaliseerd. Op deze foto, afkomstig uit een onderzoek in ons laboratorium in Pittsburgh, is te zien dat de voorhoofdskwab wordt geactiveerd bij een proefpersoon die een complexe mentale opdracht uitvoert.

(Cohen e.a., 1994, ‘Activation of prefrontal cortex in a nonspatial working memory task with functional MRI’, Human Brain Mapping, vol. 1, pp. 293-304)

 

Foto 3. Het emotionele brein onder in de hersenen

Het emotionele brein is te zien als een stel hersenen binnen de hersenen. Het controleert de fysiologische functies van het lichaam: het hartritme, de bloeddruk, de eetlust, de slaap, het libido en zelfs het immuunsysteem. Om stress, angst en depressies te genezen moeten we ons richten op het emotionele brein. Deze foto, afkomstig uit een ander onderzoek in ons laboratorium, laat zien dat uitsluitend het emotionele brein wordt geactiveerd (de blauwe gebieden) bij proefpersonen die gedurende korte tijd een hevige angst ondergaan.

(Servan-Schreiber e.a., 1998)

 

Foto 4. Het getraumatiseerde brein

Elk emotioneel trauma laat een litteken achter in het brein. Deze foto komt uit een onderzoek in het laboratorium van professor Rauch van de Harvard Universiteit. In dit onderzoek kregen getraumatiseerde patiënten het verhaal te horen van de ergste momenten die ze hadden doorstaan. Bovenaan links is te zien dat het angstcentrum in het emotionele brein, de amandelkern of amygdala, wordt geactiveerd. Bovenaan rechts zien we activiteit in de visuele cortex, alsof de patiënt ook een beeld ziet van de traumatiserende gebeurtenis. De figuur onderaan rechts toont een afwezigheid van activiteit (een soort ‘verdoving’) in het gebied van de cortex dat de uitdrukkingsvaardigheid in taal beheerst, alsof de angst de spraak heeft ‘ontkoppeld’.

(Rauch e.a., 1996)

Foto 5. Acupunctuur brengt het emotionele brein tot rust

Acupunctuur wordt al vijfduizend jaar lang toegepast. Op deze afbeelding, afkomstig uit een onderzoek dat eveneens op Harvard is uitgevoerd, is te zien dat de gebieden van het emotionele brein waar pijn wordt gevoeld uitgeschakeld worden wanneer een punt op de rug van de hand met een acupunctuurnaald wordt gestimuleerd. Dit effect wordt versterkt wanneer de acupuncturist de naald beweegt (M1 en M2). (Hui e.a., 2000)