Acest scurt schimb de cuvinte îi uşura inima şi-i dădu curaj. Seara, în timpul cinei, fata riscă şi mai mult. Cu şi în ajun, focurile ardeau în faţa corturilor, dar dincoace, pe sub arbori, era întuneric beznă. În timp ce mă hrănea, întinzându-mi câte o bucată de friptură în vârful cuţitului, fata se apropie mult de mine. La un moment dat, mă calcă pe picior, atrăgându-mi atenţia asupra celor ce avea să-mi spună, şi-mi vorbi apăsat, cu tâlc:

  Old Shatterhand n-a mâncat destul. O să-i fie foame. Poate mai doreşte ceva? Sunt gata să-i aduc.

  Paznicii nu se sesizară de aceste vorbe. Eu însă le descifrai imediat tâlcul. Trebuia să-i răspund referindu-mă foarte firesc la mâncare, dar indicându-i de fapt un obiect de care aş fi avut nevoie ca să-mi asigur posibilitatea unei evadări. Păr-negru se oferea să mi-l aducă.

  Sora mea e bună cu mine şi-i mulţumesc rostii eu pe un ton cât se poate de firesc. Mie însă nu-mi mai trebuie nimic, sunt îndestulat. Cum îi mai merge soţiei lui Pida, tânăra căpetenie a kiowaşilor?

  O doare din ce în ce mai puţin, dar mai trebuie legată la cap cu cârpe reci.

  Foarte bine! Să i se dea îngrijire. Cine stă lângă ea de obicei?

  Eu.

  Şi deseară?

  Tot eu.

  Dar nici noaptea nu trebuie părăsită!

  Stau eu toată noaptea. Glasul îi tremura. Înţelesese.

  Vasăzică, stai cu ea până dimineaţa. Şi pe urmă mai treci pe-aici?

  Trec. O să ne revedem…

  Şi plecă. Gardienilor le scăpase total sensul discuţiei noastre.

  Trebuia deci, după ce îmi voi fi tăiat legăturile cu ajutorul lamei, să mă strecor în cortul lui Pida şi să iau de acolo lucrurile ce-mi aparţin. Cu siguranţă că Păr-negru avea să mă aştepte în cort. Faptul mă bucura, dar năştea în acelaşi timp unele complicaţii. Dacă-mi luam armele şi celelalte lucruri de faţă cu cele două surori, atunci a doua zi ar fi fost aspru dojenite. Pentru a nu mă da de gol, ele trebuiau să tacă mâlc deşi datoria lor era să dea alarma, să strige după ajutor. Cum aveam să rezolv problema? Numai, determinându-le să se lase legate de mine. Apoi, după ce voi fi plecat, surorile n-aveau decât să ţipe şi să se zbată în toată legea şi să povestească, îngrozite, că apărusem pe furiş în cortul lor şi că le lovisem, năucindu-le dintr-un pumn. Kiowaşii le-ar fi crezut cu siguranţă: doar eram renumit în ce priveşte metoda cu pumnul. Că şi nevasta lui Pida va fi de acord cu acest şiretlic, nu mă îndoiam, de vreme ce mă socotea salvatorul ei.

  Mă mai frământa încă o problemă cât se poate de serioasă. Oare carabina mea să fi rămas în cort? Oare Pida, care îi cunoştea valoarea, n-o fi luat-o cu el? Pe de altă parte însă, tânărul şef nu ştia s-o mânuiască şi nici nu venise la mine ca să-i explic mecanismul înainte de a pleca. Ce era mai probabil: s-o fi luat sau nu? Trebuia văzut la faţa locului. Dacă n-o găseam, atunci, până a mă ocupa de urmărirea lui Santer, trebuia să-mi regăsesc această armă de mare preţ.

  În fine, sosi şi garda de noapte, dirijată personal de Pană-de-vultur. Serios, dar nu fără simpatie pentru mine, bătrânul mă dezlegă cu mâinile lui, temându-se ca nu cumva ceilalţi umblând mai brutal, să-mi deschidă iar rănile de la încheieturi. Mă culcai în ţarcul meu şi, fără să observe nimeni, trăsei afară lama ascunsă în manşeta de la mâneca stângă. Îmi întinsei apoi braţul stâng, ca să mi-l lege de un par. Când îmi petrecură cureaua, făcui ca şi cum m-ar durea cumplit şi dusei repede mâna la gură, în timp ce cu dreapta încă liberă tăiai legătura respectivă aproape complet.

  Bagă de seamă! îl dojeni Pană-de-vultur pe unul din kiowaşi. I-ai atins rana. O să-l chinuim noi la timpul cuvenit; acum n-are nici un rost!

  Profitând de acest moment, lăsai lama să cadă într-un loc ce-l alesesem dinainte, aşa fel încât s-o pot apuca mai târziu cu mâna stângă. Kiowaşii îmi legară apoi şi mâna dreaptă, şi picioarele. Ca şi în seara precedentă, mă înveliră cu o pătură şi alta mi-o puseră sub cap. Totul fiind gata, Pană-de-vultur vorbi într-un fel cât se poate de liniştitor pentru mine:

  Înainte Old Shatterhand a putut să se smulgă de-aici cât de cât, dar acum, cu rănile astea la încheieturi, nici gând să mai rupă curelele!

  După care bătrânul, plecă, iar străjerii se aşezară chiar la picioarele mele.

  Sunt oameni care, în clipe de mare cumpănă, abia dacă îşi pot stăpâni nervii. Eu însă îmi păstram calmul dintotdeauna. Cred că eram chiar mai liniştit ca oricând.

  Trecu o oră şi încă una. Focurile se stinseră pe rând; numai cel din faţa cortului lui Tangua mai stăruia.

  Noaptea se lăsase răcoroasă şi paznicii şedeau ghemuiţi, cu genunchii strânşi la gură. Dar poziţia fiind mai incomodă, se lungiră la un moment dat cu capetele spre mine. Atunci o smucitură scurtă şi cureaua din stânga, aproape tăiată, se rupse de tot, îmi eliberasem deci mâna stângă. O întinsei uşurel şi, pipăind, găsii lama.

  Apoi, răsucindu-mă puţin într-o parte ceea ce înainte n-ar fi fost deloc cu putinţă îmi strecura! mâna stângă pe sub pătură, până izbutii să tai şi cureaua ce-mi imobiliza dreapta. În fine, nu mai era mult. Mă socoteam ca şi salvat!

  Şi acum, picioarele.

  Dar străjerii? Oare dorm? Mă mişcai anume, o dată şi încă o dată. Păreau că dorm şi că nu aud nimic…

  Fie ce-o fi…!

  Dădui pătura la o parte şi mă ridicai în capul oaselor.

  Într-adevăr, flăcăii dormeau buştean. Două tăieturi repezi şi gata: liber! Apoi câte un pumn zdravăn în capetele străjerilor! Bieţii kiowaşi, nici nu se mai deşteptară din somn. Îi legai cu bucăţile de curea ce le aveam la îndemână, rupsei două colţuri din pătură şi le băgai la amândoi în gură, drept căluşe, ca să nu poată alarma satul când se vor trezi. Calul, credinciosul meu prieten, venise şi în seara aceea să se culce lângă mine. Deci totul era în ordine.

  Mă ridicai şi-mi dezmorţii mădularele. Cât de bine-mi făcea! Pornii apoi târâş de la copac la copac, de la cort la cort. Nimeni nu se mişca în tot satul. Ajunsei astfel cu bine la cortul lui Pida. Când să intru, auzii în stânga mea un zgomot uşor. Trăsei cu urechea. Se apropiau de mine nişte paşi mărunţi. Şi cine credeţi că era?

  Păr-negru! şoptii eu.

  Old Shatterhand! se auzi vocea ei reţinută.

  Mă ridicai de la pământ şi o întrebai.

  De ce nu stai în cort?

  Nu e nimeni Înăuntru. Ştii, ca să nu ne certe mâine, am dus-o pe sora dincolo, în cortul tatii. Cică s-o îngrijesc mai bine.

  O, viclenie femeiască, multe mai eşti în stare să inventezi!

  Şi lucrurile mele unde sunt?

  Aici, la locul lor.

  Le-am văzut eu azi atârnate sus. Dar puştile?

  Sub aşternutul lui Pida. Cal ai?

  Îl am pe-al meu; mă aşteaptă. Dragă Păr-negru, ai fost tare bună cu mine! S-ar cădea să-ţi mulţumesc pentru multe, pentru foarte multe…

  Old Shatterhand a fost bun cu toţi.

  Ai să te mai întorci pe la noi?

  Cred că da. Am să mă întorc cu Pida, care va fi să-mi fie frate şi prieten.

  Te duci după el?

  Da. Vreau să-l găsesc.

  Dar să nu-i spui că am vreun amestec în fuga ta. Numai sora mea şi cu mine să cunoaştem această taină.

  Dă-mi mâna, să-ţi mulţumesc! Mi-o întinse, vorbind cu gingăşie şi sfială:

  Fie ca toate să-ţi meargă din plin! Acum trebuie să plec; sora va fi îngrijorată.

  Se smulse înainte de a-i fi putut duce mâna la buzele mele şi dispăru. Copilă indiană, dragă şi bună copilă!

  Intrai repede în cort şi în primul rând îmi căutai armele. Erau într-adevăr sub aşternut, învelite într-o pătură. Le scosei afară şi mi le atârnai de umăr. Se aflau în cort şi pistoalele, şi cuţitul meu de vânătoare, precum şi harnaşamentul întreg. După numai cinci minute părăseam cortul şi mă întorceam la arborele morţii, ca să-mi înşeuez calul. Mă aplecai asupra celor doi paznici: se treziseră între timp.

  Războinicii kiowaşilor n-au avut noroc le vorbii eu în şoaptă. Ei nu-l vor vedea niciodată pe Old Shatterhand cum se chinuie şi piere la stâlpul caznelor. Acum mă duc în ajutorul lui Pida. Trebuie să-l prind pe Santer, tâlharul şi ucigaşul care ne-a scăpat din mâini. Iar cu tânăra voastră căpetenie să ştiţi că am să mă port ca un frate. Poate să ne întoarcem chiar împreună. Faceţi ca Tangua să afle cele ce vă spun. Să nu-şi facă griji în legătură cu fiul său, căci am să-l ocrotesc. Fiii şi fiicele kiowaşilor mi-au arătat multă prietenie. De aceea le datorez mulţumiri. Spuneţi-le că n-am să-i uit niciodată. Howgh!

  Luând calul de dârlogi, mă depărtai tiptil; mergeam deocamdată pe jos, ca să nu trezesc pe nimeni din somn.

  Abia mai încolo urcai în şa şi mă îndreptai prin prerie spre miazăzi…

  Ştiam că Santer o luase spre Rio Pecos şi atât îmi era de ajuns. De unde ştiam că o apucase într-acolo? Din testamentul lui Winnetou!

  Fragmentul pe care izbutisem să-l citesc conţinea trei denumiri în apasă. Pe una din ele, Indelce-cil, banditul o înţelesese. Dar celelalte două Te-şoş şi Deklil-to îi erau total necunoscute. Şi chiar dac-ar fi priceput sensul cuvintelor, încă nu putea şti unde se găsesc de fapt „Stânca ursului” şi „Apa întunecată”. Acestea se aflau departe, dincolo de Sierra Rita, pe unde trecusem o singură dată cu Winnetou. Noi înşine botezasem astfel stânca şi apa cu pricina, încât nimeni nu ştia la ce puncte se referă aceste denumiri în afară de mine şi de doi apaşi, care ne însoţiseră atunci şi care, îmbătrânind între timp, nu se mai urneau din satul lor de lângă Rio. Pecos. Deci, ca să dezlege misterul, Santer trebuia să-i caute pe ei.

  Dar de unde să afle Santer că tocmai aceşti bătrâni erau singurii deţinători ai secretului? Nimic mai simplu. Orice apaş l-ar fi îndreptat spre ei; pentru că toţi ştiau denumirile respective, precum şi întâmplarea ce o trăisem atunci; doar că nimeni nu călcase vreodată pe-acolo, în afara celor doi bătrâni. Eram deci sigur că Santer, la îndemnul celorlalţi apaşi, li se va adresa lor.

  Dar printre apaşi se găseau şi unii care ştiau că Santer fusese duşmanul lui Winnetou, că-i omorâse pe Inciu-ciuna şi Nşo-ci. Avea el să rişte într-atât şi să se arate chiar în satul lor?

  De ce nu? De dragul aurului, banditul riscă orice. La nevoie recurge la tot soiul de şiretlicuri. Chiar şi testamentul furat îl putea scoate din cele mai grele încurcături, servindu-i de legitimaţie. Căci pe plicul de piele Winnetou îşi crestase totemul său.

  Planul meu era să ajung la apaşi înaintea lui Santer, pentru ca, preveniţi la timp, aceştia să pună mâna pe bandit de îndată ce-ar fi apărut. Era cea mai bună soluţie, mai ales că mustangului meu iute ca vântul nu i-ar fi fost prea greu să câştige întrecerea cu calul lui Santer. Planul acesta mă scutea totodată de căutarea urmelor, ceea ce ar fi însemnat multă risipă de timp.

  Din nefericire, încă de a doua zi calul meu începu să şchiopăteze şi mă căzneam în zadar să descopăr cauza. Abia a treia zi observai la picior o inflamaţie provocată de un spin. Îi scosei, ce-i drept, spinul din picior, dar incidentul mă şi întârziase rău de tot. Era aproape sigur că nu-l mai puteam întrece pe bandit, ba că aveam să ajung chiar mult în urma lui.

  Încă înainte de Rio Pecos, pe când străbăteam o savană aproape lipsită de vegetaţie, apărură deodată doi călăreţi venind în direcţia mea. Erau indieni. Văzându-mă de unul singur, nu se sfiiră să-şi continue drumul. Ajunşi în dreptul meu, unul din ei îşi agită puşca deasupra capului şi, strigându-mă pe nume, se apropie în galop. Era Yato-ka, adică „Picior-sprinten”, un războinic apaş cu care mă cunoşteam. Pe celălalt nu-l întâlnisem până atunci. După un schimb de saluturi, mă adresai amândurora:

  După câte văd, fraţii mei nu se află nici pe picior de război, nici pe drum de vânătoare. Atunci încotro graba?

  Mergem spre miazănoapte, în munţii Ventrei-Mari, ca să cinstim mormântul lui Winnetou, căpetenia noastră răspunse Yato-ka.

  Vasăzică, aţi aflat de moartea lui?

  Am aflat acum câteva zile. Îţi închipui ce jale şi ce bocet a fost peste tot!

  Ştiu fraţii mei că eu am fost de faţă la moartea lui Winnetou?

  Da, ştim. Old Shatterhand ne va povesti totul şi ne va călăuzi apoi în luptă, ca să răzbunăm moartea viteazului conducător.

  Despre asta o să mai vorbim. Şi aţi plecat numai aşa, în doi, spre miazănoapte? Doar e drum până acolo, nu şagă!

  Noi suntem iscoade, pentru că potăile alea de comanşi iar au dezgropat securea războiului. Fraţii noştri ne urmează de departe.

  Câţi?

  De cinci ori câte zece.

  Cine vă conduce?

  Til-Lata, „Mâna-sângeroasă”, pe care l-am ales căpetenie.

  Îl cunosc. E cel mai vrednic şi mai potrivit pentru rangul de căpetenie. Aţi văzut cumva vreun călăreţ străin?

  Am văzut unul.

  Când?

  Chiar ieri. Era o faţă palidă. Ne-a întrebat de Te-şoş şi l-am îndrumat spre pueblo, la bătrânul Inta.

  Iuf! zisei eu ca indienii. E tocmai omul pe care-l caut. Dânsul l-a ucis pe Inciu-ciuna. Trebuie să-l prind!

  Iuf, iuf! repetară amândoi apaşii cu ciudă. Şi noi nici n-am ştiut! L-am lăsat să-şi vadă de drum!

  Nu face nimic. Bine că l-aţi văzut. Acuma, însă, faceţi cale-ntoarsă! Haideţi! Vă conduc eu mai târziu în munţii Ventrei-Mari.

  Bine, ne întoarcem! consimţi Yato-ka. Trebuie să-l prindem pe ucigaş!

  Pornirăm deci tustrei spre Rio Pecos.

  După câteva ore de călărie ajunserăm la râu şi, traversându-l, ne continuarăm drumul de-a lungul malului. Între timp, le povestii celor doi războinici întâlnirea mea cu Santer la Nugget-tsil, precum şi celelalte întâmplări trăite printre kiowaşi.

  Vasăzică Pida, tânăra căpetenie, îl urmăreşte pe mişel? întrebă Yato-ka.

  Întocmai.

  De unul singur?

  Înaintea lui a plecat şi o ceată de războinici trimisă de Tangua. Cred că trebuie s-o fi ajuns repede din urmă.

  Ştii câţi războinici erau?

  I-am văzut la plecare. Erau zece. Acum, cu Pida, sunt unsprezece.

  Numai atâţia?

  Doar n-or fi prea puţini pentru urmărirea unui singur fugar! Mai degrabă sunt prea mulţi.

  Iuf! Fiii apaşilor se vor bucura grozav; o să-l prindem pe Pida împreună cu războinicii lui şi o să-i legăm pe toţi la stâlpul caznelor.

  Ba n-o să-i legaţi! rostii ferm.

  Nu? Crezi c-o să ne scape? Păi Santer a plecat spre satul nostru, iar kiowaşii vin pe urmele lui; aşa că putem să-i prindem.

  De asta sunt convins. Dar n-o să-i legaţi la stâlpul caznelor.

  Nu te înţeleg. Doar sunt duşmani! Şi pe tine au vrut să te omoare.

  Ba s-au purtat omeneşte. Şi să ştii un lucru: cu toate că, potrivit obiceiului, se pregăteau să mă omoare, totuşi Pida mi-e prieten!

  Iuf! zise Yato-ka. Old Shatterhand nu s-a schimbat deloc; îşi cruţă şi acum duşmanii. Dar va fi oare şi Til-Lata de aceeaşi părere?

  N-am nici o îndoială.

  Nu uita că Til-Lata a fost întotdeauna un războinic viteaz, iar acum e căpetenia apaşilor! El trebuie să arate că merită a fi în fruntea războinicilor săi. Aici nu prea încape mila.

  Oare nu sunt şi eu o căpetenie a voastră?

  Da, Old Shatterhand e căpetenie.

  Şi n-aş fi ajuns eu, oare, încă înaintea lui Til-Lata, să conduc întregul vostru neam?

  Adevărat, chiar cu mult înainte.

  Atunci va trebui să mă asculte. Dacă-i prindeţi pe kiowaşi, Til-Lata n-o să le facă nimic. Aceasta mi-e dorinţa.

  Poate că apaşul ar mai fi înşirat unele argumente contra, dar deodată atenţia noastră fu atrasă de nişte urme care veneau dinspre stânga, unde albia râului era mai uşor de trecut şi se înşirau pe mal paralel cu direcţia pe care ne mişcăm noi. Bineînţeles că descălecarăm ca să le cercetăm mai îndeaproape. Călăreţii cu pricina trecuseră în şir indian pentru a nu-şi divulga numărul; se deplasau deci cu mare precauţie, ştiindu-se pe teritoriu duşman. Deşi nu puteam stabili numărul călăreţilor, bănuiam totuşi că e vorba de Pida şi de kiowaşii lui.

  După puţin ajunserăm într-un loc unde călăreţii se opriseră, părăsind ordinea strictă de până atunci. Izbutii astfel să desluşesc urmele a unsprezece cai. Aşadar, nu mă înşelasem.

  Războinicii voştri vin încoace, spre râu? îl întrebai pe Yato-ka.

  Da, se vor întâlni deci cu kiowaşii. Aceştia sunt numai unsprezece, pe când ai noştri sunt de cinci ori zece.

  Şi la ce depărtare se află?

  Când te-am întâlnit, erau cam la o jumătate de zi în urmă.

  Iar kiowaşii, după cum se vede, sunt numai la o jumătate de ceas înaintea noastră. Hai să ne grăbim şi să-i ajungem până nu se vor întâlni cu fraţii tăi. Să dăm pinteni cailor!

  Cei doi apaşi nu se împotriviră. Galoparăm deci pe urmele călăreţilor lui Pida. Aceştia erau încă prea departe ca să ne observe. Dar când ne apropiarăm, îşi întoarseră capetele şi ne recunoscură imediat. Pida răcni speriat, înfingându-şi călcâiele în burta calului…

  Stai. Pida! Nu te teme! îi strigai cât putui de tare. Mă pun chezaş pentru tine în faţa apaşilor!

  Cu toată spaima ce-i provocasem, tânărul păru să aibă încredere în spusele mele. Îşi struni calul, dând şi celorlalţi kiowaşi ordin de oprire.

  Pe măsură ce mă apropiam de el. Observam din ce în ce mai clar cât de uluit era de neaşteptata-mi apariţie. Cel puţin oamenii săi încremeniseră de-a binelea.

  Old Shat… terhand! exclamă tânăra căpetenie. Old Shat… terhand e liber! Cine ţi-a dat drumul?

  Nimeni. M-am dezlegat singur.

  Iuf, iuf, iuf! Asta nu se poate!

  Ba uite că se poate! Ştiam eu că am să fug. De aceea nici nu m-am dus cu tine; nu voiam ca tu să-mi faci vreo înlesnire. Fiecare să redobândească singur ceea ce a pierdut, aşa ţi-am spus. Acum te rog să ai încredere, îţi sunt prieten şi voi avea grijă ca apaşii să nu-ţi facă nici un rău.

  Iuf! Vrei să-mi dai o mână de ajutor?

  Da. Pe cuvântul meu de cinste.

  Eu cred în cuvântul lui Old Shatterhand.

  Crede şi nu fi neliniştit. Uită-te colo! Ceata apaşilor s-a şi întâlnit cu cei doi oameni trimişi de mine. Au descălecat şi mă aşteaptă. Voi aţi dat de urmele lui Santer?

  Am dat. Însă deocamdată nu l-am prins pe bandit.

  Dânsul vrea să ajungă în satul apaşilor.

  Aşa gândim şi noi; urmele duc într-acolo. Tocmai ne ţineam de ele.

  Mare nechibzuinţă! Apaşii v-ar fi omorât pe toţi.

  Ce să fac! Trebuie să-mi caut punga cu „medicamente” fie şi cu preţul vieţii! Ziceam să ne furişăm până lângă sat. Poate am fi izbutit să punem mâna pe Santer.

  Acum o să-l prindeţi mai uşor. Vă apăr eu de primejdii. Dar asta numai dacă ne înfrăţim. Descăleca şi hai să fumăm pipa păcii!

  Iuf! Old Shatterhand, marele războinic care a izbutit să scape de arborele morţii fără nici un ajutor, vrea să-l cinstească pe Pida cu prietenia lui?

  Vreau! Hai, grăbeşte-te, că altminteri apaşii îşi vor pierde răbdarea.

  Descălecarăm, fumarăm calumetul potrivit ritualului, după care îl rugai pe Pida să stea pe loc până îi voi face semn. Mă săltai iarăşi în şa şi pornii către ceata apaşilor, pe care Yato-ka îi informase între timp despre intenţiile mele. Ţinându-şi caii de căpăstru, oamenii formaseră un semicerc la mijlocul căruia stătea Til-Lata.

  Îl cunoşteam foarte bine pe acest apaş. Era, ce-i drept, foarte orgolios, dar în raporturile sale cu mine se purtase totdeauna plin de politeţe şi supunere. Puteam spera deci că n-o să refuze o înţelegere cu Pida. Îi strânsei mâna, îi adresai câteva vorbe amicale şi adăugai:

  Old Shatterhand a venit de data asta singur, fără prietenul său Winnetou, căpetenia apaşilor. Fraţii mei roşii vor afla de la mine toate amănuntele în legătură cu moartea mult-slăvitului lor conducător. Dar mai întâi v-aş spune ceva despre kiowaşii aceştia.

  Ştiu ce vrea Old Shatterhand interveni Mâna sângeroasă. Mi-a spus Yato-ka.

  Şi ce părere ai?

  Old Shatterhand e căpetenie şi apaşii îi cinstesc dorinţa. Cei zece războinici kiowaşi să se întoarcă fără zăbavă la corturile lor. Atunci nu ne atingem de ei.

  Şi cum rămâne cu Pida, tânăra lor căpetenie?

  V-am văzut fumând calumetul. De aceea să vină Pida cu noi şi să fie oaspetele nostru cât timp vei dori tu, pe urmă o să-l socotim iarăşi duşman.

  Bine, aşa să fie. Războinicii apaşilor să se întoarcă deci cu mine, ca să-l prindem pe ucigaşul lui Inciu-ciuna şi al fiicei sale, Nşo-ci. După aceea vă voi însoţi la mormântul lui Winnetou. Howgh!

  Howgh! zise şi apaşul, strângându-mi dreapta, spre a întări înţelegerea intervenită între noi.

  Îi făcui apoi semn lui Pida să se apropie. Acesta se declară de acord cu condiţiile puse de Til-Lata şi-i trimise pe cei zece kiowaşi înapoi, în tabăra lor. În sfârşit, pornind-o cu toţii în jos, pe malul lui Rio Pecos, călărirăm până spre seară, când făcurăm un popas.

  Fiind pe teritoriul apaşilor, ne puturăm îngădui să încingem un foc de tabără. Ne aşezarăm în jurul focului, îmbucarăm câte ceva şi pe urmă mă apucai să descriu în amănunt moartea lui Winnetou. Relatările mele făcură o impresie profundă. Multă vreme apoi oamenii statură tăcuţi şi duşi pe gânduri, până ce ba unul, ba altul începură să-şi amintească întâmplările din viaţa neînfricatului conducător. Iar eu, ascultându-i, retrăiam parcă întreg tragismul ultimelor sale clipe. Chiar şi după ce apaşii adormiră pe rând, eu încă nu-mi găseam somnul. Mereu mă frământa chestiunea testamentului şi a comorii la care acesta se referea. Adormii abia într-un târziu şi mă cufundai într-un vis îngrozitor. Se făcea că nuggeţii zăceau într-o grămadă uriaşă cât muntele, iar Santer îi zvârlea cu lopata în gura unei prăpăstii adânci. Eu, voind să salvez comoara, mă năpusteam zadarnic asupra banditului. Deodată, se căscă parcă pământul de sub noi. Făcui un salt în lături, în timp ce Santer se prăbuşi cu tot aurul în abis.

  M-am trezit scăldat în sudori. Visurile sunt amăgiri şi totuşi, cât fu ziua de lungă, nu reuşii să mă dezbar de gândul că visul acesta ascundea un anume tâlc…

  Călărind cu toată viteza, nu făcurăm decât un singur popas, la prânz. Cum Santer era desigur interesat să dispară cât mai repede din satul apaşilor, ne temeam să nu ajungem prea târziu.

  Soarele asfinţea când ne apropiarăm de pueblo. În dreapta se vedea monumentul funerar ridicat pe vremuri! lui Klekih-Petra.

  În stânga şerpuia râul prin care înotasem atunci nebuneşte, ca să scap de caznele ce-mi pregătiseră apaşii. De câte ori nu vizitasem apoi acele locuri împreună cu Winnetou, amintindu-mi de vechile păţanii!

  Cotirăm spre dreapta prin vâlcea şi în faţa ochilor mei se desfăşură iarăşi priveliştea „capitalei” apaşilor, unde îl cunoscusem pe Winnetou şi pe ai săi. Fuioare albastre de fum se înălţau în limpezimea serii dovadă că femeile pregăteau cina. Oamenii ne zăriră de departe şi Til-Lata, făcându-şi mâinile pâlnie la gură, strigă din răsputeri:

  Old Shatterhand! Vine Old Shatterhand! Războinicii să-i iasă în întâmpinare!

  Se iscă imediat o forfotă nemaipomenită la toate caturile marii clădiri comune. Trunchiurile de copaci ce serveau drept scări fură coborâte la repezeală. Sărirăm şi noi de pe cai şi începurăm urcuşul pe jos. Sute de mâini fluturau în semn de bun venit. O, cât de triste erau totuşi clipele acelea! Căci veneam de astă dată fără Winnetou, căruia soarta îi refuzase bucuria de a mai revedea aceste locuri atât de dragi sufletului său.

  Cum spuneam încă pe la începutul acestor istorisiri, în pueblo locuia numai acea parte a tribului cu care Winnetou avea relaţii mai strânse, de rudenie sau de altă natură. E deci lesne de ghicit ce ploaie de întrebări mă potopi după primele cuvinte de salut. În cele din urmă reuşii să mai potolesc întrucâtva curiozitatea oamenilor şi mă interesai de cei doi bătrâni care cunoşteau secretul denumirilor din testament.

  E aici Inta? Trebuie să vorbesc cu el.

  E acasă mi se răspunse. Să-l chemăm!

  Nu, lăsaţi-l în pace. E bătrân şi bolnav. Mă duc eu să-l caut.

  Oamenii mă conduseră într-un mic lăcaş săpat în stâncă, unde îşi trăia zilele bătrânul războinic. Inta se bucură sincer de venirea mea şi îmi adresă un lung discurs omagial, pe care însă fui nevoit să-l întrerup:

  Lasă asta pe mai târziu! Spune-mi dacă a trecut pe la tine vreun alb.

  Da răspunse bătrânul.

  Când?

  Ieri.

  Ţi-a spus cum îl cheamă?

  Nu. Zicea că Winnetou i-a poruncit să nu-şi spună numele.

  Şi a plecat?

  Da.

  Cât a stat aici?

  O oră, după socoteala albilor.

  A venit să-ţi vorbească?

  Da. Cineva l-a călăuzit până la mine. Dânsul mi-a arătat pe o piele semnul lui Winnetou, dovadă că era chemat să-i împlinească ultima dorinţă.

  Şi ce voia de la tine?

  Să-i spun unde se găseşte locul pe care voi l-aţi numit Deklil-to.

  Şi i-ai spus?

  Trebuia. Doar era porunca lui Winnetou.

  I-ai descris locul cu toate amănuntele?

  Da, şi locul, şi drumul până acolo.

  Pădurea, stânca şi apa care cade de sus?

  Totul, de-a fir-a-păr…

  Bătrânul nu avea în fond nici o vină. Nu făcuse decât să respecte totemul veneratului său conducător plecat dintre cei vii.

  Spune-mi, calul albului era istovit sau nu prea? îl mai întrebai pe Inta.

  Deloc. Când l-a încălecat, a luat-o la goană ca şi când n-ar fi venit de la drum.

  Albul a mâncat cumva la tine?

  A mâncat ceva la repezeală. Mi-a cerut şi nişte fire, ca să facă din ele fitil.

  Aha! Şi i-ai dat?

  Desigur.

  Ce nevoie avea de fitil?

  Nu mi-a spus. I-am dat şi o grămadă de pulbere.

  Ce fel de pulbere? Pentru armă?

  Nu. Cică trebuia să arunce ceva în aer.

  Ai văzut unde ţinea pielea cu semnul lui Winnetou?

  Într-o pungă cu „medicamente”. M-am şi mirat de unde o are, că doar feţele palide nu cred ca noi.

  Iuf! exclamă deodată Pida, care stătuse tot timpul tăcut lângă mine. Vasăzică mai are punga la el! E a mea! Mi-a furat-o!

  Zău? se miră Inta. E cumva hoţ?

  Mai rău decât hoţ.

  Păi, cum de avea la el semnul lui Winnetou?!

  Tot de furat! El i-a ucis pe Inciu-ciuna şi pe Nşo-ci. Îl cheamă Santer.

  Bietul bătrân încremeni. Iar eu îl lăsai singur cu spaima şi cu remuşcarea lui.

  Aşadar nu numai că nu-l ajunserăm din urmă pe Santer, dar nici măcar nu ne apropiasem de el. Eram cât se poate de amărât. Atunci Mâna-sângeroasă ne propuse:

  Să nu mai întârziem. Mai bine ne luăm după el chiar acum. Poate să-l mai ajungem până la „Apa-întunecată…”

  Să plecăm aşa, neodihniţi? Adevărat că-i lună plină şi am putea mâna toată noaptea.

  Eu, unul, n-am nevoie de somn.

  Dar Pida?

  Eu nu ştiu ce-i aia pace până nu-mi găsesc punga cu „medicamente” răspunse acesta hotărât.

  Bine. Atunci să îmbucăm ceva şi să schimbăm caii. Îl las şi pe-al meu aici. Nici n-aş avea răbdare să stau pe loc. Dacă banditul şi-a făcut rost de fitil şi pulbere, înseamnă că pune la cale o explozie. Atunci tot planul nostru ar fi dat peste cap. Trebuie să ne grăbim!

  Bineînţeles că apaşii din pueblo ne rugară stăruitor să mai stăm, să le mai povestesc despre Winnetou, despre ultimele noastre isprăvi şi despre moartea lui. Amânai însă totul până la întoarcerea noastră.

  După nici două ore de la sosire călăream din nou pe cai odihniţi şi aprovizionaţi cu de toate Til-Lata, Pida, eu şi douăzeci de războinici apaşi. Til-Lata stăruise să luăm cu noi o escortă atât de numeroasă, deşi teritoriul pe care urma să-l străbatem aparţinea tribului înrudit al mimbrenjoşilor, de care nu aveam a ne teme.

  Până la „Apa-întunecată” aveam de parcurs cel puţin şaizeci de mile geografice, din care o bună parte, şi mai ales în apropierea ţintei, pe un teren stâncos, foarte dificil. În asemenea condiţii cinci mile pe zi însemna foarte mult. Deci la un loc douăsprezece zile.

  Urmele lui Santer nu ne interesau defel. Căutându-le, n-am fi făcut decât să ne irosim timpul. Drumul îmi era doar binecunoscut de când îl bătusem alături de Winnetou. Mai mult ca sigur că şi Santer, dirijându-se după indicaţiile bătrânului Inta, apucase pe acest drum. Iar dacă s-a abătut cumva de la el, faptul nu era decât în favoarea noastră.

  Timpul trecu fără nimic demn de relevat până ce, în a unsprezecea zi, ne întâlnirăm cu doi indieni, tată şi fiu. Pe bătrân îl cunoşteam: era un mimbrenjo, care pe vremuri ne procurase carne, mie şi lui Winnetou. Omul mă recunoscu la rândul său, îşi struni calul şi exclamă plin de bucurie:

  Ce-mi văd ochii! Old Shatterhand! Mai trăieşti, n-ai murit?

  Şi de ce să fi murit?

  Păi, cică te-ar fi împuşcat siouxii…

  Bănuind că omul se întâlnise cu Santer, îl întrebai:

  De unde ai auzit asemenea lucru?

  Din gura unui alb. Dânsul ne-a povestit cum şi-au pierdut viaţa şi Old Shatterhand, şi Winnetou. Puteam să nu-l cred? Doar avea asupra lui semnul lui Winnetou şi chiar punga lui cu „medicamente”!

  Şi totuşi te-a minţit. Uite că mai sunt în viaţă!

  Atunci nici Winnetou n-a fost ucis?

  Cu el, din păcate, s-a sfârşit.

  Dar cum de te-ai văzut cu albul acela?

  A venit chiar în tabăra noastră. Căuta un cal că al lui era sfârşit de oboseală. Ne-a rugat să-i dăm şi o călăuză spre Deklil-to, adică „Apa întunecată”. Mie mi-a dat în schimbul unui cal punga cu „medicamente” a lui Winnetou. Pe urmă eu şi feciorul meu l-am călăuzit până acolo. S-a uitat dânsul ce s-a uitat şi ne-a spus că e bine, că acolo e locul căutat.

  Dar pe tine te-a tras pe sfoară. Unde-i punga?

  O am aici.

  Arat-o, te rog.

  Omul o scoase dintr-un buzunar al şeii. Pida nu mai putu de bucurie şi întinse mâna după ea. Bătrânul, însă, nici gând să-i dea punga. Şi astfel se stârni o scurtă harţă căreia îi pusei capăt lămurindu-l pe bătrân:

  Să ştii că punga e a lui Pida, tânărul şef al kiowaşilor, aci de faţă. Winnetou nici n-a pus vreodată mâna pe ea.

  Trebuie că te înşeli! zise omul contrariat.

  Crede ce-ţi spun: o ştiu foarte bine.

  Şi numai de dragul pungii i-am dat un cal de toată frumuseţea şi am mai făcut şi atâta drum cu el!

  Avea omul nevoie de un cal bun pentru că se ştia urmărit. Te-a minţit, ca să faci schimbul.

  De n-ai fi Old Shatterhand, zău dacă te-aş crede! Vasăzică să dau înapoi punga?

  Neapărat.

  Bine! Dacă-i pe-aşa, atunci mă întorc şi-l omor, mincinosul naibii!

  Pofteşte cu noi! Să-i scurtăm împreună zilele!

  Omul ni se alătură fără altă vorbă. Când îi zugrăvii pe scurt cine anume e Santer şi câte are pe conştiinţă, indianul se căi amarnic pentru faptul că-i dăduse un cal şi-l mai şi călăuzise până la ţintă căci numai aşa banditul îşi putu menţine avansul faţă de noi.

  Pida era fericit că reintrase în posesia „medicamentului”, care nici nu suferise vreo stricăciune. Scopul era atins. Pe când eu…

  ?

  A doua zi ajunserăm la malul lacului, dar abia către seară, când nu mai era nimic de făcut. Poposirăm liniştiţi la adăpostul copacilor şi nu aprinserăm nici un foc. Santer nu le spusese celor doi mimbrenjos ce anume caută acolo. Îi expediase scurt, afirmând că nu mai are nevoie de ei.

  Venind dinspre Rio Pecos, tăiaserăm colţul din sud-vest al lui New-Mexico şi ne aflam acum în Arizona, unde se întâlnesc cele două teritorii ale triburilor mimbrenjos respectiv ghilenjos acesta din urmă de asemenea înrudit cu apaşii. Pământurile sunt aici aride şi triste. Stânci după stânci, piatră şi iar piatră! Doar în locurile străbătute de râuri creşte o vegetaţie deasă, bogată, care însă nu trece mult dincolo de malul propriu-zis. Fără aceste ape care dăruiesc umezeală pământului din preajma lor, soarele ar pârjoli şi ucide totul. Păduri aproape că nu există. Numai aici, în locul unde ne aflam, natura parcă făcuse o excepţie.

  Câteva izvoare umpluseră aici fundul unei văi şi formaseră un iezer întins. Noi ne aflam pe ţărmul de răsărit al iezerului. Ţărmul, bogat împădurit jur împrejur, se înălţa drept şi maiestuos, împrumutând apei acel luciu închis, profund, care ne făcuse s-o denumim „Apa întunecată”, în timp ce mimbrenjoşii îi spuneau „Lacul negru”. Cel mai înalt dintre ţărmuri era cel nordic. O stâncă golaşă se desprindea din el, suspendată parcă deasupra apei. Şuvoaiele coborâte de pe culmile din spatele ei o sfredeliseră cu timpul, croindu-şi cale în adânc şi ţâşnind ca printr-un furtun uriaş de la o înălţime de cel puţin o sută de picioare. Aceasta era cascada pomenită în testamentul lui Winnetou. Exact deasupra ei se vedea o grotă de piatră la care pe vremuri nu putusem ajunge, dar pe care Winnetou probabil că o vizitase mai târziu. Şi încă şi mai sus, deasupra grotei, ieşea în afară partea de sus a stâncii ca o streaşină colosală şi nemaipomenit de grea, încât era de mirare că nu se prăbuşise încă din înalt.

  Pe dreapta acestei stânci şi strâns lipită de ea, se înălţa o a doua stâncă, unde vânasem pe vremuri un urs cenuşiu. De aceea Winnetou o botezase Te-şoş, adică „Stânca-ursului”. Toate acestea le spun pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei în care ne aflam.

  Se apropia clipa hotărâtoare şi gândul la ea mă făcu să nu dorm decât foarte puţin. Abia se crăpă de ziuă, că ne şi apucarăm de căutat urmele lui Santer. Nu se vedea nimic. Mă hotărâi deci să urc mai sus, unde banditul trebuie să fi căutat comoara. Nu luai cu mine decât pe Til-Lata şi pe Pida. Ne îndreptarăm spre păduricea de molizi de care pomenea Winnetou în testament şi urcarăm până la „Stânca-ursului”. „Acolo descaleci şi te caţări… „, cam aşa scria în testament. Mai mult nu apucasem să citesc din el. Unde să mă caţăr? Probabil sus, la grotă. Trebuia încercat. Peretele era foarte abrupt, dar nu cu totul inaccesibil. Astfel, urcând cu greu, ajunserăm în sfârşit sub grotă, pe stânga ei. Mai departe nu mergea, Dacă exista totuşi vreo cale de acces, însemna că, necunoscând restul indicaţiilor cuprinse în testament, nu dădusem de această cale.

  Mă gândeam tocmai să cobor din nou când, deodată, se auzi o detunătură şi un glonţ şuieră pe lângă umărul meu, muşcând din stâncă. Şi în aceeaşi clipă răsună un glas venind de sus:

  Câine, iar eşti liber? Credeam că numai kiowaşii vin pe urmele mele. Cară-te în iad!

  Nici al doilea glonţ nu mă nimeri. Privirăm în sus: Santer stătea la gura grotei.

  Vrei testamentul, hai? Te ispiteşte comoara? râse el batjocoritor. Prea târziu, şmechere! Sunt de mult aici şi fitilul e aprins. Arde, m-auzi?! Nu capeţi nimic, absolut nimic! Şi aurul destinat fundaţiilor alea tâmpite tot eu am să-l înghit!

  Se porni apoi pe un râs isteric, nestăpânit, după care adăugă:

  Nu cunoşti drumul, precum văd?! Şi nici la vale nu mai ştii cum s-o iei! Am să car tot aurul fără să-mi puteţi face nimic. Degeaba v-aţi ostenit, ha-ha-ha! De astă dată v-am luat caimacul!

  Ce era de făcut? Banditul stătea sus, lângă comoară, iar noi nu puteam ajunge până la el. Poate că în cele din urmă am fi găsit drumul, dar până atunci Santer ar fi dispărut cu pradă cu tot.

  Pe de altă parte, din locul unde ne aflam era aproape imposibil să-l împuşti, deşi de astă dată aş fi făcut-o fără nici un fel de şovăire. Mă lăsai deci ceva mai în jos, încet, cu atenţie, şi-mi scosei carabina de pe umăr.

  Ia uite potaia, vrea să mă împuşte! rânji Santer de sus. Aici n-o să-ţi meargă! Stai să vezi!

  Dispăru pentru câtva timp, ca să apară apoi şi mai sus, tocmai pe streaşină de piatră. Se opri la marginea ei. Privind de jos, cât pe ce să mă apuce ameţeala: banditul ţinea ceva alb în mână!

  Căscaţi ochii! Uite că nu-mi mai trebuie: îl ştiu pe de rost. Ducă-se naibii! Îl arunc în lac, iar voi, ha-ha-ha, rămâneţi cu buzele umflate!

  Rupse filele bucăţi-bucăţi şi le împrăştie în aer. Şi bucăţile se legănară multă vreme ca nişte fluturi albi până ce atinseră faţa lacului. Testamentul, cuvântul cel din urmă al marelui Winnetou, fusese distrus. Ceea ce simţeam acum nu se mai putea numi nici ciudă, nici mânie, nici regret. Mi-ar trebui un cuvânt mai crâncen decât toate.

  Mişelule! urlai de jos către Santer. Fii atent la cele ce-ţi spun!

  Mă rog, cu plăcere! zise el ironic.

  Inciu-ciuna îţi trimite salutări!

  Mulţumesc.

  Şi Nşo-ci!

  Oh, mulţumesc! Sunt încântat!

  Dar pentru ceea ce urmează, n-o să-mi mai mulţumeşti. Mori, scârnăvie, în numele lui Winnetou!

  Dusesem de astă dată la ochi doborâtorul de urşi. Cu el ţinteam mai sigur. Trebuia cu orice preţ să-l nimeresc pe bandit! De obicei nu ocheam decât o fracţiune de secundă. Dar… ce-i asta? Îmi tremură mâinile? S-a mişcat Santer din loc? Se clatină stânca. Ce s-a întâmplat? Nu reuşeam să mă fixez asupra ţintei…

  Dumnezeule, stânca se clătina! Şi o bubuitură surdă, grea, cutremură deodată depărtările. Grota, ca o nară de monstru, suflă fumul în văzduh şi, ca împinsă de un gigant, streaşină de piatră se înclină deasupra grotei, tot mai mult, tot mai adânc, cu Santer sus, agitându-şi desperat braţele şi urlând după ajutor. Apoi, pierzându-şi ultima rezistenţă, colosul trosni sălbatic şi se rostogoli ca într-o viziune de coşmar de-a dreptul în lac! Sus, la locul exploziei, pulberea mai juca în aer ca un abur albicios.

  Privisem totul cu groază şi în tăcere.

  Iuf! exclamă Pida, înfiorat de cele văzute. Marele Spirit l-a judecat şi a rupt stânca de sub el.

  Til-Lata arătă spre apele răscolite ale lacului care, în clipa aceea, părea un cazan imens în plin clocot. Palid la faţă, în ciuda tenului său bronzat, căpetenia apaşilor rosti:

  Spiritul rău l-a tras în jos înecându-l în apa care fierbe. S-a dus şi nu se mai întoarce în vecii vecilor. Era un blestemat!

  Îl ascultai tăcut; nici nu eram în stare să vorbesc. Visul meu! Da, visul acela năprasnic! Aurul ce se prăvale în abis! Şi ce sfârşit pentru Santer! Iată dar că şi în această clipă supremă fusesem scutit să-l omor cu mâna mea. S-a judecat el însuşi dând foc fitilului. Călăul care nimicise atâtea vieţi şi-a fost până Ia urmă propriul său călău.

  Jos, lângă lac, apaşii discutau şi gesticulau însufleţiţi. Pida şi Til-Lata coborâră să vadă dacă leşul lui Santer ieşise cumva la suprafaţă. Dar nu se zărea nimic. Colosul de piatră îl proiectase în adânc, într-un mormânt invizibil.

  Până şi pe mine, om cu nervii tari şi greu de zdruncinat, mă cuprinse o stare de slăbiciune şi de ameţeală, încât trebui să mă aşez şi să închid, ochii. Şi tot mai vedeam parcă tabloul acela înfricoşător, teribila dislocare a stâncii şi prăbuşirea ei. Şi încă mai auzeam parcă strigătele de ajutor ale lui Santer.

  Cum de se petrecuseră toate astea? Probabil că efectul catastrofal al exploziei se datora unei măsuri de prevedere luată de Winnetou. Descrierea ascunzătoarei, ca şi a felului cum trebuia umblat la intrarea ei vor fi fost astfel făcute în testament încât nimeni în afara mea să nu le poată înţelege decât greşit. Winnetou aşezase acolo o mină căreia impostorul, din pricina greşitei înţelegeri a textului, avea să-i dea foc fără să întrevadă că aceasta înseamnă propria sa pieire. Dar cum stăteau lucrurile cu comoara, cu aurul? Se mai afla oare sus, sau se prăvălise o dată cu stânca în fundul lacului?

  La urma urmei, soarta nuggeţilor mă interesa prea puţin. În schimb pierderea pe veci a testamentului, această sacră amintire lăsată de Winnetou, mă lovea extrem de dureros. Gândul că aş putea să recuperez măcar o parte din bucăţile risipite aiurea îmi reînvie la un moment dat energia. Sării de la locul meu şi coborâi cât putui de repede în vale. Da, parcă se vedea licărind o hârtie pe faţa lacului. Fără să preget, mă dezbrăcai, sării în apă şi înotai în direcţia respectivă. Era într-adevăr o părticică din testament! Străbătui apoi lacul în lung şi-n lat, căutai peste tot înfiorat de speranţă, până mai găsii încă trei astfel de bucăţi.

  Aceste resturi ale testamentului le aşezai la soare, ca să se usuce, după care dădui să descifrez scrisul lăţit, spălat şi cenuşiu. Fireşte că nu reuşii să dezleg ceva precis. Cu mari eforturi adunai următoarele cuvinte…: „să capete jumătate… fiindcă sărăcia… stânca va crăpa… vei împărţi… fără răzbunare… „

  Asta era tot. Ca şi nimic, şi totuşi suficient pentru a ghici măcar o parte a conţinutului. Ascunsei aceste patru petice de hârtie ca să le păstrez cu toată sfinţenia.

  Mai târziu, după ce-mi regăsii echilibrul sufletesc, reîncepui cercetările. Câţiva apaşi porniră să facă ocolul lacului, ca să caute calul lui Santer; trebuia să-l găsim, altminteri fiind desigur legat s-ar fi prăpădit de foame şi de sete. Alţii urcară cu noi spre grota care nu mai exista de fapt, ca să ne ajute să găsim eventual aurul. Pierdurăm în van câteva ceasuri, până ce-mi amintii aproape cuvânt cu cuvânt cele citite în testament. Ultima frază nu-mi ieşea din cap: „Acolo descaleci şi te caţări… „ Mă izbea mai ales cuvântai „caţări”. E drept că „a te căţăra” înseamnă de obicei să urci pe o înălţime, mai ales pe una foarte povârnită, dar te pomeneşti că nu era vorba de aşa ceva. Nu cumva Winnetou se referise la un copac? Într-adevăr, la marginea stâncii creştea un molid înalt şi gros. N-o fi ăsta? Mă căţărai până-n vârf. De acolo mă săltai pe buza stâncii, care era mai lată decât părea de jos. Şi iată, trecând de un colţ, zării un drum, o potecă de vreo doi coţi lăţime, ce ducea prin spatele stâncii, prelungindu-se apoi în sus spre o nouă streaşină de piatră născută prin prăbuşirea celei dintâi. Acolo mă întâmpină un vălmăşag haotic de bolovani şi dărâmături prin care totuşi se vedea ceea ce până nu de mult fusese fundul grotei. Dacă aurul nu se găsea cumva îngropat sub fundul acesta, dacă Winnetou îl ascunsese în pereţii grotei atunci nu mai era nimic de sperat. Atunci toată comoara se prăbuşise în adâncul lacului.

  Îi mobilizai pe apaşi să mă ajute la căutat. Răsturnarăm bolovănişul, răscolirăm totul pas cu pas, dar nicăieri nu se ivi vreun semn lămuritor. Eram cu toţii bărbaţi deprinşi să ne orientăm după cel mai neînsemnat indiciu, după orice amănunt; aici însă toate eforturile se dovedeau inutile şi perspicacitatea noastră de prisos.

  Către seară făcurăm drumul înapoi, în jos. Între timp reveniră apaşii trimişi în căutarea calului lui Santer. Îl găsiseră. Scotocii prin coburile şeii: nu conţineau nimic.

  Mai zăbovirăm încă patru zile la „Apa întunecată”, mereu încordaţi şi frământaţi, căutând zadarnic o soluţie care să ne conducă la descoperirea comorii. Sunt convins că, dacă aurul ar fi rămas sus, la locul lui, nu se putea să nu-l găsim. Dar pesemne că uriaşul tezaur zăcea pe fundul lacului lângă insul avid şi crunt care pierise năprasnic chiar în momentul când îşi credea visul împlinit.

  Ne înapoiarăm astfel fără nici un rezultat la „reşedinţa” apaşilor de la Rio Pecos, aducând cu noi măcar consolarea că Inciu-ciuna şi frumoasa Nşo-ci fuseseră în sfârşit răzbunaţi.

  Aşa pieri testamentul gloriosului Winnetou, fiul vrednic al apaşilor, căruia nu i-a fost dat să ducă la bun sfârşit înalta misiune ce-şi asumase şi din care îşi făcuse scopul suprem al vieţii. Ca foile rupte din testament şi risipite în cele patru vânturi, aşa rătăceşte fără răgaz şi pace străvechiul său neam pe uriaşele întinderi de pământ ce-i aparţinuseră cândva.

  Dar cel ce se opreşte în munţii Ventrei-Mari, la râul Metsur, lângă mormântul marelui apaş, îşi spune cu respect şi pietate: „Iată, aici doarme Winnetou, un om roşu, un om minunat!” Şi noile generaţii de oameni albi, cu simţul dreptăţii mult evoluat, trecând prin preriile Vestului Sălbatic, prin faţa munţilor săi semeţi, vor rosti cândva cu gravitate: „Aici odihneşte un vlăstar al rasei roşii care n-a ajuns mare fiindcă nu i s-a îngăduit să ajungă…!

 

 

          SFÂRŞIT

 

 

  1 Notă: Acest volum conţine şi anumite fragmente de text, care, datorită cenzurii din timpul comunismului, nu au putut fi introduse în acest volum tipărit la editura Eden/Pallas. Fragmentele respective se regăsesc adăugate în capitolele VI şi VII, şi de fapt, fac referire la religie. Ele sunt de fapt nişte versuri (plus anumite fragmente de text), dintr-un cântec/psalm religios. (nota lui BlankCd)

  2 E vorba de Preşedintele Statelor Unite ale Americii.

  3 Mexic.