Tips
Eet kleinere porties.
Laat wat eten staan.
Eet een appel voordat je gaat eten .
Eet voor de warme maaltijd eerst rauwkost.
- 32 -
Eet altijd groente bij de warme maaltijd (en eet dat het eerste).
Vermijd geraffineerde koolhydraten .
Eet langzaam en kauw minstens veertig tot vijftig keer op elke hap.
Neem een half uur na de maaltijd fruit als je nog trek hebt.
Pas de 80-20 regel toe.
Maak een wandeling na het eten.
- 33 -
Hoofdstuk 10 Water is calorievrij Sommige mensen drinken zich dik. Het nuttigen van bier en andere alcoholische dranken, frisdrank, milkshake, vruchtensap en andere suiker bevattende dranken tikt behoorlijk aan. Deze dranken (ook verse vruchtensappen) behoren tot de verborgen vetmakers. Zelfs bij een normaal evenwichtig dieet slaat de weegschaal door naar overgewicht bij excessieve drinkgewoonten. We zijn door deze onnatuurlijke dranken ons dorstgevoel kwijtgeraakt.
De meeste mensen drinken te weinig water. Bij een gezonde, slankheidbevorderende leefwijze staat het drinken van voldoende water op de eerste plaats.
Water is enorm belangrijk bij het afslankproces, omdat er tijdens het proces veel toxische stoffen vrijkomen die opgeslagen zijn in de vetcellen. Door veel water te drinken helpen we het lichaam te ontgiften. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 80% uit water. Water kan nog meer helpen bij het afslanken door het koel te drinken; dat helpt om de lichaamsverbranding op te voeren.
Het beste van water is dat het geen calorieën bevat. Hoe meer je ervan drinkt, hoe meer je ervan gaat houden. De meeste mensen hebben gezondheid belemmerende drinkgewoonten. Men begint ‟s morgens vaak met koffie om op gang te komen en weer bij de les te zijn. Een overmaat aan koffie verzuurt het lichaam; hierdoor worden de bijnieren gestrest, krijgt men meer trek en gaat
- 34 -
het lichaam vocht vasthouden om de verzuring tegen te gaan. ‟s Morgens is het lichaam nog bezig te ontgiften (dit gebeurt vooral ‟s nachts, maar het gaat in de ochtend door tot ongeveer 12.00 uur). Tijdens deze ontgiftingsfase is water het beste wat je kunt drinken omdat het meehelpt bij het proces. Ook het eten van fruit en rauwkost ondersteunt het lichaam bij het ontgiften. Vermijd frisdranken, melk en dieetdranken. Groene thee ‟s morgens is oké, mits je er ook veel water bij drinkt. Let ook op vruchtensappen; zelfs versgeperste sappen zitten vol vruchtensuiker, dat ook insulineresistentie kan veroorzaken en bevatten extra calorieën die je beter kunt vermijden.
Versgeperst vruchtensap kan wel gedronken worden, maar met mate vanwege de suiker en de extra calorieën. De meeste niet-versgeperste vruchtendranken zijn chemisch bereid en slecht voor het lichaam bij regelmatig gebruik.
Ook het routinematig consumeren van alcoholische dranken draagt bij tot vetzucht vanwege de extra calorieën. Het is oké om een paar keer in de week een glas wijn te drinken, maar maak van alcohol geen dagelijkse gewoonte.
Het beste voor een slanke
leefwijze is om alle dranken,
behalve bepaalde theesoorten
zoals groene thee en echte
kruidenthee, te vervangen door
water. Beperkt koffie tot na de
lunch en voor het avondeten.
(Na het avondeten liever geen
koffie meer drinken).
- 35 -
Water staat op eenzame, grote hoogte wat vitaal en gezond afslanken betreft. Dat kan ik niet genoeg benadrukken.
Het beste water is bronwater; water uit de kraan is echter minder slecht dan koffie, melk of frisdrank. Maar het is beter om leidingwater te filteren om het te ontgiften. Ook zijn er speciale watervitalisators te krijgen die het lichaam helpen met ontgiften en vitaliseren. Dat helpt om sneller vitaal te worden en af te slanken.
Het is het beste om van de ene dag op de andere over te stappen op het drinken van veel water. Het lichaam heeft zo‟n drie maanden nodig om daar helemaal aan te wennen en zich weer in te stellen op een gezonde watervochtbalans. Meestal merk je al na twee tot drie weken het verschil en voel je je veel fitter.
Begin de dag goed met „s morgens vroeg, direct na het opstaan, twee tot drie glazen water te drinken. In de ochtend drink je tussendoor nogmaals twee tot drie glazen en vlak voor de lunch minstens twee glazen. Tussen lunch en avondmaaltijd nog eens twee tot drie glazen en voor de avondmaaltijd nog twee glazen. Dit zijn de minimale hoeveelheden.
Als het te veel voor je is om dit allemaal meteen in een keer te doen, voer het dan op over een periode van drie weken. Begin met één glas per tijdstip en doe er elke week één glas bij.
Het schema luidt dan:
Eerste week: één glas bij het opstaan, één glas tussendoor, één glas voor de lunch, één glas tussendoor, één glas voor de avondmaaltijd en één glas
‟s avonds.
Tweede week: twee glazen bij het opstaan, twee glazen tussendoor, twee glazen voor de lunch, twee glazen tussendoor, twee glazen voor de avondmaaltijd en twee glazen ‟s avonds.
Derde week: drie glazen bij het opstaan, drie glazen tussendoor, drie glazen voor de lunch, drie glazen
- 36 -
tussendoor, drie glazen voor de avondmaaltijd en drie glazen „s avonds.
Als je dit drie maanden hebt gedaan, is je dorstregelcentrum weer volledig in balans en het teveel aan toxines en zout weggespoeld.
Dan kan het lichaam jou zelf te kennen geven wanneer je dorst (tekort aan water) hebt. Het enige nadeel is dat je vaker naar het toilet moet.
Als je lichaam vocht vasthoudt, dan is meer water drinken juist goed. Dat klinkt voor veel mensen tegenstrijdig, maar vocht vasthouden heeft met de bijnieren te maken en meer drinken zal de bijnieren ontlasten. Positieve bijwerkingen van veel water drinken zijn dat het de bloeddruk zal normaliseren en dat het goed is voor mensen met diabetes type 2 en een verhoogd cholesterolgehalte.
Verder heb je eerder een gevoel van verzadiging bij het eten als je eerst één tot drie glazen water achter elkaar drinkt.
Wanneer je trek hebt tussen de maaltijden door, drink dan een paar glazen water en je zult merken dat je trek
- 37 -
afneemt. Zo niet, eet dan wat fruit en maximaal tweemaal daags wat noten.
Neem overal waar je naartoe gaat je fles water mee (en ook wat fruit). Zorg ervoor dat je in de auto water en fruit hebt liggen.
Drink regelmatig. Naast water kun je thee drinken (zonder suiker of melk) als je wat warms wilt, maar thee vervangt het water niet.
Verse, natuurlijke vruchtensappen zijn op afstand de derde keuze omdat deze calorieën bevatten. Af en toe een dieetdrank is oké, zolang het niet tot een dagelijkse gewoonte wordt.
- 38 -
Hoofdstuk 11 Bewegen is verbranden Toen ik in Californië woonde, deed ik elke dag - zeven dagen in de week - aan fitness in een zogenaamde Health Fitness Club. Daar leerde ik iemand kennen die nog gekker was dan ik. Hij volgde vier aerobiclessen per dag, „s morgens vroeg voor hij naar zijn werk ging volgde hij twee lessen en „s avonds na zijn werk weer twee. Hij besteedde zo‟n vijf tot zes uur per dag in de Health Club. Ik vroeg hem waarom hij zo fanatiek was. Hij zei: ”In mijn familie is iedereen te dik en ze lijden aan hypertensie, verhoogd cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten. We houden allemaal van lekker en veel eten, dus ik ook, en dit is de enige manier voor mij om slank te blijven en toch te eten wat ik wil. Door zoveel uur per dag te trainen kan ik meer eten dan wie dan ook in de familie en blijf ik toch slank.” Dat verhaal is mij altijd bijgebleven en als je kijkt naar de fitnessinstructeurs die zo‟n drie tot vier lessen per dag draaien, dan heeft geen van hen overgewicht.
Zo gek krijg je maar heel weinig mensen, maar het is wel goed om te beseffen dat er veel minder mensen te zwaar zouden zijn als ze veel meer zouden sporten. De meeste mensen richten hun aandacht op het minder opnemen van calorieën als de weg om af te slanken. Het is tot nu toe ook ons primaire doel geweest om dat op een zodanige gezonde, consequente manier te doen dat we het voor de rest van ons leven konden volhouden.
Maar er is ook nog een andere kant van de medaille: hoeveel we verbranden. Duidelijk zal nu zijn dat hoe meer we bewegen, hoe meer calorieën we zullen verbruiken. Dat is een ijzeren wet. Elke vorm van bewegen telt mee. Koop bijvoorbeeld een stappenteller. Het blijkt dat zij die het minste bewegen ook het zwaarst zijn. Mensen zijn van nature lui en doen er alles aan om energie te besparen.
- 39 -
We parkeren de auto zo dicht mogelijk bij de supermarkt, we nemen altijd de lift ook als het maar tweehoog is en pakken de roltrap in plaats van de trap. We rijden liever twee blokken om dan te gaan lopen. Het zit ons ingebakken en we zijn er helemaal aan gewend.
Dat moeten we veranderen. Wanneer we sporten en meer bewegen, bouwen we meer spiermassa op. Meer spiermassa betekent meer verbranding, ook tijdens rust en slaap, en dat betekent weer slanker worden. Door meer te bewegen houden we ook de botten gezond en sterk en voorkomen we botontkalking op latere leeftijd.
Laten we de voordelen van bewegen eens op een rijtje zetten. Fitte mensen hebben:
Een lager sterftecijfer.
Minder kans op hart- en vaatziekten.
Minder kans op diabetes.
Minder kans op hoge bloeddruk.
Minder kans op dikke darmkanker.
Minder kans op osteoporose (botontkalking).
Minder kans op osteo-artritis.
- 40 -
Minder kans op b otbreuken door vallen (ouderen).
Minder kans op depressie.
Maak bewegen en fitness daarom tot een hobby. Schrijf je in voor aerobiclessen of de sportschool.
Als je lang niets hebt gedaan, zal het in het begin wel zwaar zijn, maar de aanhouder wint. Loop veel meer, pak elke kans om te lopen aan. Ga in het weekeinde lange wandelingen maken in bos of park, koop een fiets en ga fietsen. Tracht na elke maaltijd een blokje om te lopen.
Parkeer je auto wat verder weg van waar je zijn moet en loop die afstand in een rap tempo. Maak regelmatig wandelingen als je vrij hebt, voer je tempo langzaam op, totdat je een half uur in een stevig tempo kunt lopen.
Onthoud dat elke stap die je doet, meetelt in het geheel.
- 41 -
Hoofdstuk 12 De ‘mind’ programmeren op afslanken Een van de meest vergeten aspecten van alle afslankmethoden is de mind. Mind is een moeilijk in het Nederlands te vertalen begrip. Het omvat onze denkstrategie, onze logica, onze waarneming, ons zelfbeeld, ons model van de wereld (wereldbeeld), onze (geloofs)overtuigingen, onze normen en waarden, onze grenzen, ons doorzettingsvermogen, onze motivatie, onze interesses en nog veel meer. Onze mind bepaalt hoe we reageren. De mind is het eindresultaat van opvoeding, cultuur, religie, land en familie. Het is echter een deel van ons dat kan veranderen wanneer we onze overtuigingen vervangen door andere.
Als we weinig zelfvertrouwen hebben, dan kunnen we leren om meer zelf vertrouwen te krijgen. Hetzelfde geldt voor assertiviteit en andere zaken. Wat wij zien als karakter is voor het grootste deel aangeleerd gedrag, vermengd met ons temperament. Onze overtuigingen bepalen onze realiteit.
Als we geloven dat het nooit zal lukken om slank te worden en dat ook te blijven, dan zal het ons ook nooit lukken
De mind is een computer die er emotieloos alles aan doet om waar te maken wat we „echt‟, in het diepste van onze ziel, geloven. Dat betekent dat we onszelf zullen tegenwerken als we onszelf bewust iets aanpraten maar in ons onderbewustzijn niet geloven. Falen is dan de meest waarschijnlijke optie.
Veel mensen doen aan positieve affirmaties. Als je bijvoorbeeld wilt afslanken, dan blijf je herhalen: “Ik ben slank, ik ben slank, ik ben slank, ik ben slank, ik ben slank, ik ben slank.” De theorie achter positieve affirmaties is dat je onderbewustzijn dat ook gaat geloven als je het
- 42 -
maar vaak genoeg herhaalt en dat je mind het dan zal uitvoeren.
Helaas werkt het niet zo. Wat er namelijk gebeurt, is dat er een strijd ontstaat tussen je mind (bewustzijn) en je onderbewustzijn. Wanneer je tijdens het affirmeren in de spiegel kijkt en affirmeert: “Ik ben slank”, hoor je een stemmetje dat zegt: “je hebt twee problemen: je bent blind en je bent vet…..”.
Er ontstaat dus een spanningsveld tussen bewust denken en onbewust denken. Het onderbewustzijn wil altijd bewijzen dat het gelijk geeft en dat er bevestigd wordt dat je het niet kunt. Want als je eens een keertje zondigt, dan hoor je onmiddellijk: “Zie je wel, het zal je toch niet lukken, geef het maar op, je kunt het niet, je bent niet sterk genoeg, dit is niets voor jou, leg je maar neer bij je lot.” Deze stem is er altijd en kan je helemaal van je pad afbrengen. In plaats van te affirmeren en te zeggen “ik ben slank”, is het veel beter om te visualiseren wat je wilt bereiken (er in je hoofd beelden van te maken). Zie jezelf over een jaar slank, vitaal en vol levensvreugde genieten van het eten van fruit, zie jezelf elke dag lekker bewegen en je daarbij helemaal goed voelen. Zie hoe je in het afgelopen jaar zonder veel problemen je levenswijze hebt veranderd in een gezonde, slanke leefstijl.
Door deze beelden te visualiseren, activeren we de hersenen om
nieuwe verbindingen (synapsen) aan
te maken tussen de zenuwuiteinden (zie foto). Deze leggen de beelden dan op een zodanige wijze vast alsof
wat we visualiseren ook echt
gebeurt. Wanneer dat goed wordt
gedaan, weten de hersenen en de
mind het verschil niet tussen
verbeelding en werkelijkheid. Voor de hersenen lijkt wat we visualiseren helemaal
waar
te
zijn.
Hoe
specifieker de visualisatie (details,
- 43 -
kleuren, geuren, beweging, geluid, smaak, enzovoort), hoe meer synapsen er aangemaakt worden.
Door deze synapsen zal het ons gemakkelijker lukken om de leefwijze te creëren die we echt willen, omdat het voor onze hersenen al waar is.
Door bij de visualisaties ook positieve affirmaties te doen die ons zelfbeeld versterken, verankeren we het effect van de visualisaties.
Wanneer je de toekomst visualiseert, zeg je de volgende affirmaties: “Ik ben het waard om slank te zijn, ik
verdien het om slank te zijn, het is goed voor mij om
slank te zijn, ik geniet van het afslanken en word
daar steeds beter in, ik accepteer mezelf en ik houd
van mezelf zoals ik ben.” Door deze affirmaties te combineren met de visualisaties krijg je een beter en dieper effect.
Je moet in principe minimaal tweemaal daags affirmeren en visualiseren:
1. Voor het slapen gaan.
2. ‟s Morgens vroeg, voor je uit bed komt.
3. Op deze twee momenten is de mind ontvankelijker voor suggesties. Combineer de visualisaties van de toekomst met metaforische affirmaties die op het nu werken.
Bijvoorbeeld:
Affirmeer: “Mijn vet smelt weg als sneeuw voor de zon op die plaatsen die ik wil.”
Visualiseer dan ook dat op die plekken het vet wegsmelt als sneeuw voor de zon.
Affirmeer: “Mijn metabolisme werkt op volle toeren, zoals een kachel, en mijn vet verbrandt zoals hout in de kachel.”
Zie het dan ook voor je.
Metaforen zijn zeer krachtig, omdat ze een diepe werking hebben op mind en onderbewustzijn.
Doe deze metaforische affirmaties en visualisaties bijvoorbeeld ‟s avonds voordat je naar de cd Moeiteloos
Slank of de cd‟s van de Afslankmethode luistert. Op deze
- 44 -
cd‟s praat ik direct met je onderbewustzijn en help ik je de programma‟s te veranderen die je dik houden. Je hoeft er niet bewust naar te luisteren; als je in slaap valt is het ook goed, want je onderbewustzijn slaapt namelijk nooit en hoort alles wat ik op die cd zeg. Je moet er minimaal tweemaal daags naar luisteren. Indien je kunt, luister er dan ook overdag naar. Je kunt de cd ook op de achtergrond aanzetten terwijl je je werk doet.
Als je op een plateau zit (als je bent blijven steken op een bepaald gewicht), zet dan de cd-speler op repeat gedurende de nacht (om de nacht), zodat je de cd tijdens je slaap blijft horen. Doe dan extra goed je visualisaties met de metaforen, ook overdag. Binnen twee weken ben je over je plateau heen.
Veel mensen merken als ze dit doen al na een tot twee weken een wezenlijke verandering in hun leven. Ze voelen zich beter en gemotiveerder. Blijf ook als je je streefgewicht hebt bereikt de cd of cd‟s minimaal eenmaal daags beluisteren. Je onderbewustzijn is gevormd in je eerste zeven levensjaren en je hebt minimaal twee jaar nodig om het helemaal om te vormen zoals jij het wilt.
Maak er een gewoonte van; het is de meest moeiteloze manier om slank te worden en te blijven. Ook zijn er andere cd‟s die je kunt beluisteren om het effect te vergroten (zie achterin dit boek).
- 45 -
Hoofdstuk 13 Het 7 Meester Stappenplan Om een bepaald doel te bereiken moet je zeven fasen doorlopen - zeven stappen nemen - om succesvol te zijn.
Hier zijn ze op een rijtje.
1. Precies weten wat je wilt en wat je tegenhoudt.
2. Gemotiveerd zijn om je doelen te bereiken.
3. Je oude, belemmerende patronen doorbreken.
4. Nieuwe patronen creëren.
5. Deze nieuwe patronen blijvend maken (leefstijl).
6. De toekomst (je doelen) blijven visualiseren.
7. Een ondersteunende omgeving creëren.
Bij deze zeven stappen ga ik je helpen. In feite zijn de stappen heel logisch. Je kunt, als je ze leest, ook begrijpen waarom de meeste diëten falen: omdat je niet de juiste strategie hebt en daardoor gedoemd bent te vechten tegen jezelf.
Om te beginnen heb je een schrift of dagboek nodig, liefst een goed, ingebonden exemplaar. Dit wordt namelijk een van je belangrijkste attributen. Koop er zo spoedig mogelijk een, zodat je kunt starten.
Stap 1: precies weten wat je wilt en wat je tegenhoudt
Voordat je begint aan een diepgaande verandering in je leven moet je even de tijd nemen om te inventariseren wat je nu wilt veranderen. Zoals je hebt kunnen lezen, gaan we een nieuwe leefstijl creëren die gericht is op gezondheid, vitaliteit en slank zijn. Daarbij staat het eten van gezond voedsel, het drinken van meer water, meer bewegen en het programmeren van je mind centraal. De vragen die je moet beantwoorden zijn: 1. Hoeveel wil je afslanken?
2. In hoeveel tijd wil je dit bereiken?
3. Waar wil je precies afslanken?
4. Wat voor kleren wil je dragen?
- 46 -
5. Hoe wil je je voelen? (Bijvoorbeeld fit, vitaal, energiek) 6. Zijn je doelen realistisch?
7. Wat
zijn
je
belemmerende
overtuigingen?
(Bijvoorbeeld: ik heb geen zelfdiscipline, ik houd niet van sporten)
8. Wat houdt je tegen om dit echt te doen?
9. Hoe saboteer je jezelf en welke eigenschappen heb je nodig om dit te doorbreken? (Bijvoorbeeld: ik heb geen doorzettingsvermogen en val snel terug; wat ik nodig heb is motivatie om het doel te bereiken, ook als het moeilijk wordt)
10. Wat heb je nog meer nodig om je doel te bereiken?
Schrijf de antwoorden op deze vragen op en neem de eigenschappen die je nodig hebt voor deze leefstijl-veranderingen mee in je visualisaties; visualiseer dan dat ze al in ruime mate in jou aanwezig zijn.
Stap 2: gemotiveerd zijn om je doelen te bereiken Als je iets wilt veranderen, is motivatie een van de belangrijkste factoren. Zonder goede, blijvende motivatie kom je er niet. Je moet leren je motivatie levend te houden; elke dag opnieuw moet je jezelf inspireren en weten waarom je het doet, waarom dit belangrijk voor je is.
Om jezelf goed te motiveren moet je opschrijven wat de consequenties zijn als je het niet doet. Begin daarmee: wat zou er kunnen gebeuren als je je leefwijze niet veranderde? Welke klachten kun je dan krijgen? Wat zou er gebeuren als het nog erger werd, als je steeds dikker zou worden naarmate je ouder wordt? Wat gebeurt er als jij je vol zou blijven eten bij frustraties? Wat doe je je lichaam dan aan? Heb je er wel eens over nagedacht hoe het voelt om nog tweemaal zo dik te zijn dan nu? Hoe zou je leven dan zijn?
Hoe zou het zijn als je huidige kleren je dan ook al niet meer passen? Als je nog meer moeite zou hebben om een trap op te lopen? Als je daarvan bekaf zou zijn?
- 47 -
Als je alle mogelijke consequenties hebt opschreven, dan is het tijd om erover na te denken waar je het voor doet.
1. Waarom is dit belangrijk voor je?
2. Waarom wil je dit zo graag?
3. Wat voor goeds geeft het je als je jouw ideale gewicht hebt bereikt?
4. Hoe voel jij je dan? Hoe is het om je fit, vitaal, slank en sterk te voelen?
5. Hoe anders zou je er uitzien en wat zou dat met je gevoel van eigenwaarde doen?
6. Wat geeft het je nog meer? (Gezondheid, vitaliteit, langer leven enzovoort)
Stap 3: je oude, belemmerende patronen doorbreken Nu je geïnventariseerd hebt wat je wilt en wat je tegenhoudt, kun je gaan kijken naar je belemmerende patronen:
1. Het eten/snoepen tussendoor van minder goede zaken .
2. Te weinig bewegen (lui of excuses als geen tijd).
3. Te weinig drinken en/of de verkeerde dranken drinken.
4. Te weinig fruit, rauwkost, appels eten .
5. Eten uit frustratie, verveling, verdriet, teleurstelling, enzovoort.
6. Te veel televisie kijken.
7. Nooit de trap nemen, altijd de lift.
8. Niet wandelen na de maaltijd.
9. Geen tijd nemen voor jezelf.
10. Ongezonde maaltijden bereiden voor jezelf.
11. Verslaafd zijn aan koffie, chocola, koekjes enzovoort.
12. Te grote porties opscheppen en die ook opeten .
13. Geen nee kunnen zeggen.
14. Geen expressie kunnen geven aan je emoties.
15. . . . . . . . .(vul zelf aan).
16. . . . . . . . .(vul zelf aan).
Maak je eigen lijst. Dit zijn de meest voorkomende zaken, vul die aan met je eigen patronen zoals dwangmatig eten
- 48 -
als je aan het diëten bent, verslaafd zijn aan drop, ‟s nachts opstaan om te eten.
Neem de tijd om alle belemmerende patronen op te schrijven, dit is cruciaal!
Stap 4: nieuwe patronen creëren Nu je weet wat de oude patronen zijn die je niet langer wilt, moet je gaan formuleren wat je wel wilt!
1. Als tussendoortjes appels, gedroogd fruit, noten eten.
2. Elke kans aangrijpen om te bewegen.
3. Veel water en groene thee drinken.
4. Veel fruit, rauwkost, appels eten.
5. Bij frustratie, verveling, verdriet, teleurstelling je emoties opschrijven, erover praten en de confrontatie aangaan met jezelf.
6. In plaats van televisie kijken naar fitness gaan, wandelen, een hobby zoeken die je leuk vindt.
7. Vaker de trap nemen in plaats van de lift, je auto verder weg parkeren.
8. Wandelen na de maaltijd.
9. Tijd maken voor jezelf: naar fitness gaan, mediteren , enzovoort.
10. Gezonde
maaltijden bereiden voor jezelf met volwaardige ingrediënten, volkorenpasta en -brood, zilvervliesrijst enzovoort.
11. In plaats van koffie, cola, vruchtendranken e.d. water en thee drinken.
12. Kleinere porties opscheppen en niet alles opeten wat er op je bord ligt.
13. Meer voor jezelf opkomen, geen dingen meer doen die je niet wilt, anderen durven afwijzen.
14. Emoties zijn oké. Werk eraan dat je er niet meer bang voor bent of ze onderdrukt.
15. ‟s Morgens meteen bij het opstaan beginnen met je oefeningen en ‟s avonds voor het slapen nogmaals.
16. ‟s Morgens voor het opstaan en ‟s avonds voor het slapen gaan luisteren naar de cd/cd‟s.
17. Elke dag je positieve affirm aties en visualisaties doen .
- 49 -
18. In plaats van een dessert een appel eten of ander fruit.
19. Ervoor zorgen dat je water en appels in de auto hebt.
20. Iedereen laten weten hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen en wat je van hen verwacht.
21. . . . . . . . . (vul zelf aan).
Stap 5: deze nieuwe patronen blijvend maken (leefstijl)
Nu je weet wat je wilt, is de volgende stap om deze nieuwe patronen tot een routine te maken. Je hebt zeker zo‟n drie maanden nodig voordat er genoeg nieuwe synapsen zijn aangemaakt om de nieuwe patronen tot een vast onderdeel van je leven te maken.
Belangrijke zaken zijn:
Blijven luisteren naar de cd/cd‟s en jezelf blijven motiveren.
Elke dag je dagboek lezen, blijven visualiseren wat je wilt in de toekomst en hoe je dat gaat bereiken.
Elke dag aantekenen in je dagboek of schrift wat goed ging en wat niet en voor je gaat slapen visualiseren dat het de volgende keer wel goed gaat.
Jezelf eraan blijven herinneren dat het om de lange termijn gaat en dat je een nieuwe leefstijl hebt.
Laat je vrienden, familie, collega‟s e.d. van tevoren weten als je bij hen gaat eten waarmee ze voor jou rekening moeten houden.
Werk aan je emoties; breng zo nodig een bezoek aan een door mij opgeleide Coach die je kan helpen bij blokkades en vastgelopen patronen.
Begin je dag steeds met te visualiseren hoe je wilt dat je dag gaat worden en hoe je je aan het einde van de dag wilt voelen.
Het is een kwestie van doen, doen, doen en er elke keer weer opnieuw voor gaan. Het gaat nu om jou en je gezondheid.
- 50 -
Stap 6: de toekomst (je doelen) blijven visualiseren De enige gemakkelijke manier om de nieuwe synapsen op te bouwen die je nieuwe leefwijze ondersteunen (hetgeen de basis is van je succes) is regelmatig visualiseren. De belangrijkste oorzaak waardoor het met afslanken zo vaak mis gaat, is dat de oude synapsen het winnen en men steeds weer terugvalt in oude patronen.
Je moet niet alleen visualiseren dat je slank bent, maar ook dat je de nieuwe eigenschappen al in je hebt die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Zie jezelf assertiever en met meer zelfvertrouwen; zie dat je je grenzen duidelijker aangeeft en ook bijvoorbeeld nee durft te zeggen als iets voor jou te veel wordt als men een beroep op je doet.
Je moet leren accepteren dat niet iedereen je aardig en leuk vindt wanneer je aan jezelf denkt. Sommige mensen zullen je zelfs laten vallen, omdat ze je minder aardig vinden nu je voor jezelf opkomt.
Als het jouw doel in je leven is om aardig te doen opdat anderen je niet kwetsen en niet afwijzen, dan zul je nooit succesvol zijn.
Visualiseer jezelf in moeilijke situaties waarin je toch in je kracht blijft.
Visualiseren en de cd/cd‟s beluisteren vormen de basis van een succesvolle en moeiteloze verandering in je leefwijze.
Door ervoor te zorgen dat je elke dag in je geest de gewenste toekomstbeelden creëert, gaan de hersenen je meer en meer ondersteunen en wordt het steeds gemakkelijker.
Stap 7: een ondersteunende omgeving creëren Nu je goed op weg bent om succesvol te zijn, is het ook belangrijk om je hulpbronnen aan te boren: vrienden, partners, collega‟s, familie, enzovoort.
Je kunt bijvoorbeeld met iemand samen gaan fitnessen, wandelen, zwemmen, fietsen.
Laat je vrienden weten dat je bepaalde zaken niet meer doet en of ze willen zorgen voor rauwkost en veel groente als je bij hen eet.
- 51 -
Je kunt ook een vriend die toch vroeg op moet vragen je ‟s morgens vroeg te bellen om je moed in te spreken om bijvoorbeeld te gaan sporten.
Je vraagt iedereen die daarvoor in aanmerking komt om ondersteuning.
Vraag of men je erop wil attenderen als je niet assertief bent, en of men je ook nog andere relevante feedback wil geven.
De weg is moeilijk in het begin, zoals altijd het geval is, tot je nieuwe leefwijze een routine geworden is. Als je, naast de leefwijze en de tips die ik je gegeven heb, ook gebruik gaat maken van de hulpmiddelen die ik aanreik, zoals cd‟s, of workshops en coaches, dan zal het je veel gemakkelijker lukken om succesvol te zijn.
- 52 -
Hoofdstuk 14 Conclusie/tips
Afslanken en slank blijven is een kwestie van de juiste strategie hebben en daarna gemotiveerd blijven om je doelen te halen.
Je hebt ook een weegschaal nodig, niet om er elke dag op te staan, maar om regelmatig te kunnen zien waar je bent.
Het moet geen obsessie worden, maar een leefwijze. Je weet allang wat niet werkt. Diëten zijn altijd een doodlopende straat.
Wat je ook moet weten, is dat het niet alleen gaat om afslanken, maar ook om je welzijn en je gezondheid; dat jij en jij alleen de controle kunt nemen over je leven. In het verleden heb je het uit de hand laten lopen en stapsgewijs ben je steeds meer aangekomen.
Nu moet je met jezelf afspreken dat je ervoor zult zorgen dat het nooit meer uit de hand loopt; dat je vanaf nu altijd waakzaam zult blijven en dat je meer aandacht zult schenken aan wat belangrijk is voor je gezondheid. De kwaliteit van je leven heb je geheel in eigen hand.
Het allerbelangrijkste is om gemotiveerd te blijven; jouw doel is een levenslange beheersing van je gewicht. De enige manier om dat te bereiken is een leefstijl waarbij er evenwicht is tussen de hoeveelheid calorieën die je consumeert en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
Daarbij hanteer je een gezonde leefwijze bestaande uit volwaardige, vezelrijke voeding, veel water drinken, dagelijkse lichaamsbeweging en de juiste, ondersteunende voedingssupplementen.
Naast succesvol afslanken zul je je daardoor ook beter voelen en de kans op ziekten verkleinen.
Niemand belooft je dat het gemakkelijk zal zijn; het zal enige discipline van je vragen. Door niet te veranderen zul je echter later een groter offer moeten brengen vanwege
- 53 -
de consequenties van een ongezond gewicht en onvolwaardige voeding.
Het goede nieuws is dat er binnen een paar maanden zoveel nieuwe synapsen zijn ontstaan dat je nieuwe leefstijl tot een gewoonte is geworden. En dat niet alleen, je bent nu zelfs gewend geraakt aan je nieuwe manier van leven en je wilt niet anders meer.
Hier volgen nog de tips op een rijtje: Neem verantwoordelijkheid voor je gewicht; jij neemt nu controle over je leven.
Maak water tot je belangrijkste drank: na het opstaan, voor het eten, tussendoor en na het avondeten.
Motiveer jezelf dagelijks; ga voor de lange termijn en niet voor een korte termijn resultaat.
Houd
een
dagboek
bij
met
successen
en
verbeterpunten.
Besef dat de enige manier om slank te worden is om meer energie te verbranden dan te consumeren. Door veel fruit, rauwkost en groenten te eten houd je een vol gevoel en heb je ook minder honger.
Vezels
zijn
je
beste
vrienden
(volwaardige
koolhydraten, fruit met name appels, rauwkost en groenten).
Eet rustig, kauw lang, neem kleinere porties en laat wat op je bord over.
Neem af en toe een dessert of wat lekkers, maar leer te matigen en te genieten van een klein beetje in plaats van een grote hoeveelheid.
Streef ernaar driemaal daags naar de cd/cd‟s te luisteren.
Visualiseer de toekomst en de eigenschappen die je daarvoor wilt bezitten, in combinatie met metaforen die laten zien hoe en waar je vet verbrandt en die je metabolisme versnellen.
Neem overal water en appels mee naartoe, ook in de auto.
Eet een appel voor elke maaltijd.
- 54 -
Maak bewegen tot een vast onderdeel van je leven, in totaal minstens een half uur per dag (dat mag je verdelen over tweemaal vijftien of driemaal tien minuten). Bewegen is verbranden en elke stap telt!
Creëer een support team: mensen die je ondersteunen en doelgericht houden.
Gebruik
voedingssupplementen en ondersteunende middelen.
Neem een draagbare cd-speler mee, zodat je naar de cd/cd‟s kunt luisteren als je ergens moet wachten.
Denk erover na om een workshop te volgen of een
coach te raadplegen.
Eet altijd rauwkost voor de maaltijd en eet je groente na de rauwkost het eerste.
Vraag
in het restaurant om de geraffineerde koolhydraten weg te laten en neem in plaats daarvan extra groente.
Eet wat fruit in plaats van een dessert.
Geniet van elke maaltijd.
Verlies de moed niet als je gezondigd hebt; je gaat voor de lange termijn.
Tot slot: alles hangt met elkaar samen. Deze nieuwe leefwijze zal jou veel meer brengen dan alleen gewichtsverlies. Je zult een gezonder en vitaler lichaam ervaren; je zult je lekkerder in je vel voelen. In vele opzichten zal je leven veranderen.
- 55 -
Hoofdstuk 15 Trainingen/workshops die je zullen helpen
Veel mensen gaan nooit meer naar een workshop, seminar of training als ze hun (school)opleiding hebben afgerond.
Een groeiend aantal mensen heeft echter ontdekt dat er vaak veel meer te leren valt na dan tijdens hun schoolperiode. Als het daarbij gaat om zaken die te maken hebben met zelfontwikkeling en persoonlijke groei is het essentieel om de juiste begeleiding te krijgen.
Bij afslanken blijkt dat veel zaken rond overgewicht voortkomen uit emotionele stress en het niet voor zichzelf kunnen opkomen.
Er is ook een grote correlatie met een negatief zelfbeeld, waardoor er een laag gevoel van eigenwaarde is. Dit soort zaken - ook zaken als verdriet, frustratie, verveling, afwijzing, boosheid en zich alleen voelen - leidt ertoe dat men gaat eten.
Om het afslanken te vergemakkelijken en ook om je ideale gewicht vast te houden, is het heel goed om een workshop te volgen waarin je leert dit soort zaken aan te pakken. De bedoeling van onze workshops is je het juiste gereedschap aan te reiken om beter en gezonder met emoties, stress en tegenslagen om te gaan. Door een workshop en ook andere te volgen maak je een kwantumsprong wat je nieuwe leefwijze betreft en het vasthouden van je streefgewicht.
De workshops zijn bedoeld om meer en het beste uit je leven te halen en je dichter bij je eigen potentieel te brengen. Ons motto is niet voor niets: Be the Best you can Be!
Er zijn workshops die specifiek gericht zijn op emoties, zelfontwikkeling enzovoort. Wil je meer weten, klik dan
hier voor meer informatie. Wil je meer weten over onze zelfontwikkelingtrainingen? Klik dan hier.
- 56 -
Hoofdstuk 16 Coaching als je vastzit
Om het verhaal compleet te maken: er zijn ook door mij opgeleide Coaches die je kunnen bijstaan tijdens het afslanken en die het proces enorm kunnen versnellen.
Een coach is iemand die je helpt om meer uit je potentieel te halen. Net zoals bij sporten is het zo dat een coach niet het werk voor je doet, maar dat hij je bijstaat en je aanwijzingen geeft, zodat je meer inzicht hebt en tot meer in staat bent dan wanneer je het op eigen houtje doet.
Deze coaches zijn erop getraind je blokkades weg te halen.
Ze
leren
je
technieken
om
onbewuste
sabotagepatronen te vinden en te veranderen; verder leren zij je hoe je jouw mind kunt programmeren om beter vet te verbranden op die plaatsen die jij wilt.
Door mij opgeleide coaches zijn er o.a. op getraind om de volgende zaken aan te pakken:
Blokkades aan te pakken die duurza am gewichtsverlies verhinderen.
De mind te programmeren om consistent af te slanken tot je op je streefgewicht bent en dat dan vast te houden.
De mind te programmeren om op die plaatsen af te vallen die jij wilt.
Vet als voornaamste verbrandingsbron te gebruiken in plaats van spieren of koolhydraten.
De blokkades die men onbewust tegen de cd/cd‟s kan hebben aan te pakken.
Verslaving aan eten, chocola, snoep enzovoort aan te pakken.
Hongergevoel te doen verminderen.
Emotionele stress aan te pakken.
Patronen waarin je vastzit te doorbreken.
Met je te werken aan je motivatie.
De synapsen die je vasthouden in oude patronen aan te pakken.
- 57 -
Zoals je ziet, kan een Coach je bijstaan en helpen bij een heel scala van zaken. Klik hier voor een coach bij jou in de buurt.
- 58 -