Hoofdstuk 9 Porties en kauwen

De gemakkelijkste manier om minder calorieën binnen te krijgen is dus meer rauwkost, meer groenten en meer fruit te eten in plaats van brood, aardappelen, witte rijst, patat en pasta. Daardoor heb je minder hongergevoel en voel je je eerder verzadigd. Dat is nu wel duidelijk.

Nu gaan we het hebben over de porties. Je krijgt vaak te veel opgeschept en je schept zelf ook vaak meer op dan goed voor je is.

Zeker als je het zelf mag bepalen in zo‟n restaurant met een zelfbedieningsbuffet.

Je moet leren om precies genoeg op te scheppen.

Als een ander voor je opschept, voel je je vaak verplicht om alles op te eten. Dat is echter klinkklare onzin. Je hebt dit als kind aangeleerd gekregen en het zit je nog steeds ingeprent: eet je bord leeg!

Het is op Okinawa (een Japans eiland) regel om 80-20 te eten.

Dat wil zeggen: je eet tot je maag voor 80% vol is en je nog net een beetje honger (trek) hebt. Men eet daar nooit zijn buik helemaal rond. Okinawa staat in het Guinness Book of Records genoteerd als de plek waar relatief de meeste honderdjarigen leven. Zou het kunnen zijn dat deze gewoonte daarbij een rol speelt?

Volg dus de regel: nooit eten tot je helemaal vol zit Als je wilt, kun je een half uur na de maaltijd nog wat fruit eten. Je helemaal vol eten is uit den boze, want dan rek je de maagwand te veel uit. Daardoor krijg je eerder honger en eet je veel meer dan goed voor je is. Begin eens met kleinere porties op je bord te scheppen of te weigeren je bord leeg te eten.

Laat altijd een beetje eten staan. Dit leert je namelijk zelfdiscipline en bovendien leer je oude programmeringen

- 31 -

te doorbreken. Het is noch onbeleefd noch slecht om wat eten te laten staan. In bepaalde culturen wordt het zelfs gezien als een offer aan de goden.

Wen het je aan. Eet in restaurants niet meer dan driekwart van wat je voorgeschoteld krijgt, vraag altijd om rauwkost vooraf en zorg ervoor dat je een appel eet voordat je van huis gaat. Begin na de rauwkost altijd het eerste met de groente. Zorg dat er altijd groente bij de maaltijd is en zo niet, vraag er dan om.

De tweede belangrijke tip is om langzaam te eten en goed te kauwen. Want dan ga je automatisch minder eten en voel je je eerder verzadigd. Dit komt doordat het lichaam meer tijd krijgt om te registreren en te voelen dat de maag vol is en om dat signaal naar jou toe te zenden.

Normaliter eten we zo snel dat de hersenen het niet kunnen bijhouden en op tijd kunnen laten weten dat we vol zitten. Daardoor eten we vaak meer dan we nodig hebben. Dit is een belangrijk gegeven voor mensen met stress of met een druk leven en voor allen die zich vol en sloom voelen na een maaltijd.

Goed kauwen heeft nog meer voordelen: een betere spijsvertering, minder stress en meer vitaliteit. De truc is om alles tot een papje te kauwen en als je het wilt doorslikken, dan kauw je nog even door. Streef naar zo‟n veertig tot vijftig keer te kauwen op een hap vast voedsel voordat je het doorslikt. Neem de tijd om te genieten van je eten. Gebruik al je zintuigen: kijk hoe het eruit ziet, hoe het ruikt en hoe het smaakt. Geniet er ook van hoe je lichaam geniet. Je eet wel minder, maar je geniet veel meer.