Vetten en koolhydraten

Net zoals bij vetten moeten we bij koolhydraten onderscheid maken tussen goede en slechte koolhydraten.

In onze tijd is er een enorme toename van geraffineerde koolhydraten, die te vinden zijn in witmeel (in brood, pasta, koekjes, gebak enzovoort), suiker en zaken zoals ijs, snoep en snacks. Doordat de vezels ontbreken die de opname van suikers vertragen, krijgen we een te snelle opname van glucose, waardoor het lichaam de productie van insuline verhoogt, de bloedsuikerspiegel te snel daalt en men al snel weer trek en honger krijgt.

Hoewel zowel de vetarme als de koolhydraatarme diëten werken, zijn ze geen van beide op de lange duur gezond en leiden ze vaak tot zondigen, waardoor men weer stopt met het dieet. Door voor de gezonde alternatieven te

- 20 -

kiezen van de drie macronutriënten (vet, koolhydraten en eiwitten) kan men eerder komen tot vitaliteit en een gezonder gewichtsverlies.

We gaan ons nu richten op hoe we onze leefwijze kunnen veranderen om gezond en vitaal af te slanken. De voorlopige conclusie tot nu toe is minder vet eten (en betere

vetten

gebruiken)

en

meer

volwaardige

koolhydraten

eten

(en

geraffineerde

koolhydraten

vermijden).

Maar eerst wat meer over insulineresistentie en stress.

- 21 -

Hoofdstuk 6 Insulineresistentie: de ‘missing link’

De diagnose insulineresistentie wordt slechts weinig gesteld.

Het speelt echter wel een cruciale rol bij veel mensen met overgewicht en komt veel vaker voor bij mensen die diabetes type 2 in de familie hebben dan bij hen die dat niet hebben.

Insulineresistentie wordt ook wel syndroom X genoemd.

Het gaat vaak samen met overgewicht, te hoog cholesterolgehalte en verhoogde bloeddruk.

Insulineresistentie heeft vaak een genetische oorsprong, maar het kan ook voorkomen bij mensen die het niet in de familie hebben. Het wordt mede veroorzaakt door leefgewoonten en stress.

Zo‟n 40% van de bevolking heeft aanleg voor insulineresistentie.

Wanneer men dan geraffineerde koolhydraten gebruikt, is dat funest voor het lichaam. Vooral door het drinken of eten

van

geraffineerde

suikers

zoals

fructose

(vruchtensuiker),

sucrose

(suiker)

en

dextrose

(druivensuiker) gaat de bloedsuikerspiegel vele malen sneller omhoog dan wanneer men volwaardige producten gebruikt (zoals fruit, maïs en rietsuiker). De pancreas reageert met de productie van een flinke dosis insuline om de suikers uit het bloed te halen.

Echter: mensen met syndroom X reageren ook zo op volwaardige koolhydraten!

Wanneer je aanleg hebt voor insulineresistentie gaat je lichaam steeds minder reageren op insuline; het lijkt dan of de werking van insuline achteruitgaat. Hierdoor moet de pancreas (alvleesklier) steeds meer insuline gaan produceren om hetzelfde effect te krijgen. Het lichaam geraakt echter in een vicieuze cirkel, wordt steeds ongevoeliger en dan ontstaat er hyperinsulinisme (overmatige insulineproductie door de alvleesklier, door

- 22 -

het overreageren van de alvleesklier op suikers in het bloed). Dit veroorzaakt weer een toename van LDL (het slechte cholesterol) en een vermindering van HDL (het goede cholesterol). Ook zullen de nieren meer zout en vocht

vasthouden

en

gaan

de

bijnieren

meer

stresshormonen aanmaken. Dit kan weer leiden tot hoge bloeddruk en een toename van triglyceriden en cholesterol (vetten in het bloed).

De arts zal echter geneigd zijn al deze symptomen afzonderlijk te behandelen en mist heel vaak de juiste diagnose. Hierdoor wordt het werkelijke probleem gemaskeerd en komen er nog allerlei negatieve bijwerkingen bij.

De oplossing is het vermijden van alle suikers en geraffineerde koolhydraten door het volgen van een eiwitrijk, koolhydraatarm dieet (volwaardig zetmeel mag meestal wel) en het gebruik van voedingssupplementen.

Ook moet men vier- tot vijfmaal daags tien tot vijftien minuten lopen of andere lichaamsbeweging nemen.

- 23 -

De volgende vitaminen en mineralen zijn belangrijk: Mineralen:

• Chromium

: (GTF chroom) 500-1.000 mcg

• Magnesium

: 300-400 mg

• Vanadium

: 1-2 mg

• Zink

: 30 mg

• Koper

: 2 mg

• Mangaan

: 5-10 mg

Vitaminen:

• Vitamine C

: 2.000-3.000 mg

• Vitamine E

: (gemengde tocoferolen) 400 IE

• Co-enzym Q10

: 100 mg

• B-vitaminen

: 15-50 mg

Je hebt minimaal één multivitamine nodig die ook mineralen bevat.

Het is van belang om een natuurlijk voedingssupplement te nemen en geen synthetische troep, die zelfs schade kan veroorzaken Om het eten van geraffineerde koolhydraten af te leren (bijvoorbeeld snoep, ijs, koekjes, chips) moet je je aanwennen om fruit te eten: druiven, appels, bananen, pruimen, peren, enzovoort.

Ook gedroogd fruit zoals appeltjes, krenten, rozijnen en abrikozen kun je als snack nemen. Zoek ook naar noten die niet in olie gebakken zijn zoals rauwe amandelen, walnoten, paranoten en hazelnoten.

Gebruik natuurlijke zoetstof in plaats van suiker. Als je aan stevia kunt komen (een soort zoethout uit Peru) is dat nog veel beter, omdat dit ook genezend werkt bij insulineresistentie. Wees heel matig met honing en bruine suiker, want die kunnen ook een insulinereactie opwekken.

Als algemene regel kan ik geven, ook als je geen insulineresistentie hebt: vermijd en elimineer alle

- 24 -

bewerkte en geraffineerde koolhydraten. Het is vergif voor je lichaam.

Dit houdt in:

Geen witbrood, witte pasta, witte rijst, pannenkoeken van witte bloem, snoep, koekjes, gebak, enzovoort.

Koop

volwaardig

bruinbrood

(volkorenbrood,

roggebrood) in de reformwinkel. Het moet zwaarder zijn dan het luchtige, machinaal gefabriceerde bruinbrood van bakkerijen en supermarkten.

Gebruik zilvervliesrijst in plaats van gepolijste, witte rijst; uit witte rijst is het beste deel, namelijk de vezels, verwijderd.

Gebruik volkorenpasta, volkorenkoekjes zonder suiker (met bijvoorbeeld molassis gemaakt).

Door het hogere gehalte aan vezels worden de koolhydraten langzamer

opgenomen en door de

vochtopname in de vezels voel je je eerder vol.

- 25 -