CRISTINA
Em passejo amb la cara tota negra. Inflada com un gall dindi. Cofoia com una mala cosa. Orgullosa, com si fos una bandera de sutge i d’oli de gira-sol. Brandant l’emblema del meu valor després de la batalla. Maleït Jean-Claude, i alhora estimat Jean-Claude. Jean-Claude de merda! I alhora amic Jean-Claude! M’ha tirat. Ha aparegut enmig de la multitud, entre els seus tres caçadors, i m’ha llançat el bastó dues vegades. Tots cantàvem: Lalalalalala, la-la-lalala! Jo i en Jean-Claude ballàvem. M’ha escalfat el cor perquè no sempre ens el tiren a les dones, el bastó. I jo sempre li dic, quin any serà l’any que tindrem una ossa dona? I ell em respon, això ha de canviar. Ballàvem, o fèiem alguna cosa que se li assemblava, a salts, com els nens, a corredisses, grunyint i llançant la vara llarga d’una banda a l’altra, tota negra i oliosa. L’estómac em bategava a la boca. He vist els meus fills de cua d’ull, esgarrifats entre la gent escampada, a mig camí entre l’impuls de marxar corrents i el de salvar la mare. I aleshores en Jean-Claude se m’ha tirat a sobre cridant com un boig, m’ha empès a terra, deixant-se caure ell primer, com un coixí tot d’ossos i brutícia, i ha arrossegat el meu cos darrere. Els caçadors han fet sonar trets a l’aire i nosaltres dos hem rodolat deu o dotze metres ben bons, baixada del castell avall. Els meus nens s’amagaven darrere de la Mia i de l’Alícia, que gravava la caiguda. En Jean-Claude fa d’os, aquest any. I jo m’he passejat la primera de tots, tota l’estona, a davant i sense por, per assegurar-me que em veia i em tirava a terra. Per un any que conec l’os!
Quan parem de rodolar, en Jean-Claude m’embruta les galtes de negre. Arriben els caçadors i ens donen vi de les botes. Li posen més sutge i més oli de gira-sol a les mans i s’unta els braços, la cara i el coll. M’aixequen. És la festa de l’os de Prats de Molló. Els caçadors li diuen a en Jean-Claude a qui ha d’atacar ara. Van tots ben pets. Nosaltres també. No recordava com de primitiu i bonic i divertit i excitant és, tot a la vegada. Feia anys que no venia. L’Alícia no havia vingut mai. Per això m’he passejat al davant tota l’estona. Perquè l’Alícia veiés com em tiraven. Perquè veiés com de valenta és la seva dona. La Mia sí que havia vingut abans, amb en Jaume. Una vegada fa molts anys. Però d’en Jaume no se’n parla.
Quan l’os marxa, els nens se m’acosten i en Pere diu, mama, estàs bé? Jo li faig un petó per tacar-lo de sutge però l’oli s’asseca de pressa i ja no embruta gaire. En Pere riu i es passa les mans per la cara. La Júlia també li toca les galtes i s’ho mira tot amb una barreja de terror i diversió, com si ens haguéssim tornat bojos. Els meus dos fills preciosos. Els meus dos nens, que em van sortir de dintre a la vegada, primer l’un i després l’altre, com una gota d’aigua de mar i una gota d’aigua de muntanya. Arrugats i marrons com dos micos. L’Alícia em deia, ens has fet mares, ens has fet mares!, i els aguantava l’esqueneta amb les mans mentre mamaven un de cada meta. En Pere i la Júlia riuen més, i es tapen la boca, segueixen endavant, i després reculen perquè un dels tres ossos corre per allà darrere. M’agafen momentàniament el jersei. Com si tornessin a ser petits. Que bojos, diuen. Mama, que bogíssima. Una mica orgullosos. Que bèstia. I jo m’omplo de l’aire fresc i feliç d’aquest migdia.
Després de la rebolcada, veient els tres ossos per terra i mirant els nens que corren, amb aquest cel tan blau, aquest aire tan fresc, i aquest sol tan calent, penso que vam fer bé de tornar. No va ser una decisió fàcil, però vam fer ben fet de tornar. Tant jo com la Carla, la meva germana, vam marxar d’aquí dalt, primer ella i després jo, perquè és quatre anys més gran, amb els divuit acabats de fer i unes ganes desbocades de fugir. Tan cansada com jo estava d’aquestes muntanyes i de mons pares i d’aquests pagesos i aquests veïns i d’aquests pobles petits i escarransits i buits, sense discoteques, ni museus que no fossin del punyeter romànic, ni res. Ofegada de tan poqueta corda. Amb més caixes de les que cabien a casa, plenes de granades i de bales i de trossos de fusell. De tot l’ofegament abocat a trescar muntanyes. Muntanyes amigues. En Jean-Claude i jo vam passar així l’adolescència, pujant i baixant muntanyes i col·leccionant trossos d’arma. Perquè tens catorze anys, i quinze, i setze i disset i només cries ganes de fugir. De marxar d’aquí. De conèixer gent que hagi vist coses. Coses de debò. De veure coses, tu. T’has enrotllat amb la meitat de nois d’aquest poble i no se t’ha encès ni una espurna. Res del que ningú té per oferir-te t’interessa. I aquest lloc pesa com una llosa, com una vaca en braços. Tot tan petit, tot tan igual. Jo només volia ser fora. Només volia una moto, que, per cert, no se’m va comprar mai. Només volia un cotxe, i aire! Bon vent i barca nova. Però roda el món i torna al Born, que diuen. I aleshores un dia, vint-i-pocs anys després, t’asseus en una taula amb la teva dona, teniu dos bessons de cinc anys amb un ull de cada color. Tots dos. Preciosos. Un ull que marxa cap al groc i un ull que se’n va cap al verd. I l’Alícia et diu, jo crec que hi podria viure, al teu poble. Aquesta barcelonina preciosa! I t’ho rumies bé, i penses que tu també podries, tornar a casa. Que la Cristina de divuit anys provaria d’estrangular-te, però que tu, als teus trenta-nou, podries. I els pares ho han dit sempre, això d’arreglar el pis de dalt per a vosaltres. I els nens són petits i hi sou a temps, de canviar-los d’escola i d’ambient. I tu n’estàs cansada, de Barcelona, tan cansada com se’n pugui estar del teu piset a Sants. Que ha estat bé, mentre ha durat, però potser ja toca. I aleshores donen una plaça a l’Alícia a l’institut de Ripoll i ja ho teniu. Vint-i-un anys després, dona i criatures incloses, la Cristina torna a casa.
A la Júlia, que és la gran, per tres minuts, li agrada la història, com a mi. La història aquesta que jau mig enterrada als nostres peus. I és com un toro, aquesta nena, que no se’t cansa i no se’t queixa, encara que pugis i baixis penyes durant cinc hores. Però jo ja ho veig, que les granades i les armes de la retirada, que és el que a mi m’agrada, el que he col·leccionat tota la vida, a ella, no li fan ni fred ni calor. La Guerra Civil, cosa avorrida. Ella, els poblats ibèrics. Ella, els claus de les espardenyes romanes. Ella, la navalla celta que vam trobar. Els antics, que diu. Els antics de veritat. I llavors hi ha en Pere, que no té paciència, que ho vol tot ara i aquí, però que et fa pixar de riure. Que em diu, mama, vull venir amb tu a trobar revòlvers. O Cris, que a vegades em diu Cris, i no sé si m’agrada o no m’agrada. Cris, vull venir amb tu a trobar revòlvers. I jo li dic, els revòlvers són difícils de trobar, el que trobarem potser seran bales o com a molt granades. S’ha de tenir molta sort per trobar un revòlver si vas a buscar coses un cop cada dos anys! Que és la constància, el que omple les caixes. Els soldats que fugien, encara no s’asseien i ja els queien quatre bales. I les granades també, per tot. Els meus ulls de falcó les veuen, encara que no vulguin, granades i bales. Que no han perdut l’habilitat. Encara que aquella granada sembli més una pedra que les pedres de riu mateixes. Però els revòlvers… Ai, els revòlvers i les peces de metralleta i els fusells són una altra cosa. Són com les tòfones.
No me’n vaig adonar, jo, que tot això ho enyorava. Que tot això m’agradava de debò. Quan vaig marxar, vull dir. Que no era només una manera de fugir, això de trescar boscos i col·leccionar armes rovellades i bales i granades, i cinturons i petaques, i tot el que van arribar a llençar les gents tristes i desesperades que creuaven aquestes muntanyes quan van perdre la guerra. Així vaig conèixer en Jean-Claude. Entre boscos. Ell sí que tenia una moto i anava on volia. Ens vam trobar al mig del bosc. Ben joves. I amb tota la generositat d’en Jean-Claude, em va dir, mira què he trobat. Primer en francès, després en català. I em va ensenyar un revòlver petit, de butxaca. Vermell de tant de rovell. Preciós. Tan bonic que jo no li hauria ensenyat ni al meu pare. Ell tenia un revòlver i jo tenia un detector de metalls. Que jo crec que el va atrapar més el detector que els meus encants. I vam parlar i parlar, i buscar i trobar granades i bales. En Jean-Claude no havia fet servir mai un detector, i jo li vaig ensenyar la cançó, que té un pip i un to i una manera de sonar per cada metall. Al final del dia em va donar el revòlver. Encara el tinc. Que burro. Es va pensar que seríem nòvios. I ens vam morrejar i ens vam arrambar unes quantes vegades, però noi, res de res. Ara és el padrí dels meus nens. Em vaig passar anys, dels catorze als divuit, enfilada al darrere de la moto d’en Jean-Claude, sense casc, fent bots, carretera amunt i carretera avall. Raspallant boscos com dues cabres i acumulant caixes i caixes de plàstic del tot a cent, plenes de bales i granades i trossos d’armes. I quan me’n vaig anar, li vaig regalar el detector de metalls. I no sé si plorava perquè jo marxava o per la grandiositat del regal. Per això, si ara el pare diu que vol un dron, dron que jo li vull comprar. Dels de gravar. Que el faria baixar per la carena, fins al riu, i el faria repassar tota la muntanya, i si n’hi hauria, de bèsties, i si en veuríem, de coses, fa. Per controlar els terrenys i els camins, em ven. I en Pere li diu, avi, segur que el primer dia fiques el dron al riu! El pare, pobre, que hi va fotre la meitat dels diners, en el meu detector de metalls.
Seguim avall amb la multitud empastifada de sutge. Quan ens hem d’esperar, de l’embús de tanta gent ficant-se dins del poble, l’Alícia em passa els dos braços pel coll. Practiquem, em deia ahir. Cristina, si l’os em tira a terra, t’escanyaré, deia. Jo reia. Els nens reien. No has de tenir por, explicava jo, l’os només tira a qui vol que el tirin i a qui coneix. Vam baixar al prat, vora el riu, tot ple de neu. Pam i mig. I avui a la banda de França gairebé no n’hi ha ni rastre. Jo feia d’os. Aaaaaggghhhh, cridava, i els abraçava mortalment. Els agafava amb tota la força dels meus braços i em tirava d’esquena a terra, deixant que em caiguessin a sobre. Reien com bojos. L’adrenalina picant-los la closca. Aaaaaggghhhh, feia jo. Aaaaaaahhhhh, feien ells.
Se m’acosta la Mia i em diu, Cristina, m’estic pixant. Jo també! Tinc pipí. Tinc molt pipí de tanta cervesa. Nens, anem a fer pipí? Però els bessons no en tenen. L’Alícia tampoc. Ens allunyem de la gent, la Mia i jo. Reculem per les llambordes en direcció contrària als ossos. La cua als bars no s’acaba mai. Seguim avall, travessem la plaça, on alguna gent beu pastís per recuperar forces. Els castanyers, l’ajuntament. Abans de creuar el pont girem a l’esquerra, fem la baixada que duu a la piscina. Hi ha cotxes aparcats a tot arreu. Tan atapeïts que semblen una barrera. No puc més!, exclama la Mia. Ens fiquem darrere un jeep alt i negre. Trec un paquet de mocadors de paper. Un per a mi, un per a ella. Ens abaixem els pantalons i les calces i ens ajupim, i amb els culs blanquets arran de terra, pixem dues fonts com dos rajos que fan pssss. Ens fa una mica de riure la intimitat del moment, i les veus de fons, i la cara de l’amo del jeep si ens atrapava…
L’hi vaig demanar poc de temps després de venir aquí dalt, a la Mia, si volia sortir a caminar amb mi, els dilluns al matí. Trescar boscos m’agrada, però és curiós que m’agrada més amb companyia. I la necessitava com una mala cosa, una altra amistat dalt d’aquesta muntanya. Em va mirar com si fos d’un altre planeta. Per començar la setmana amb bon peu, vaig dir. Sabia que tanca la carnisseria els dilluns i jo treballo des de casa i em faig i desfaig els horaris com vull. Podem provar-ho, va contestar. I ho vam provar, i ara caminem cada dilluns. Religiosament. Encara que siguin dilluns de Pasqua. No ens coneixíem gaire, la Mia i jo, abans de tornar. Així en profunditat. Ens coneixíem de ser veïnes. De quan érem petites. De ser jo una nena, i ella una adolescent i després una dona jove. Era molt guapa. D’un guapo que no te n’adonaves si no te la miraves. Jo volia ser una mica com ella, bonica però valenta, amb uns braços gruixuts i sensuals, i volia tenir un xicot com en Jaume, que m’estimés com ells dos s’estimaven. O no. Fora, en Jaume. M’agradava la Mia. M’agradava cabronament, abans d’entendre-ho i tot. Té una cosa molt sensual, la Mia. Molt íntima. Molt que vols que et tingui en compte. Encara m’agrada ara, però ja no sexualment. L’Alícia és el meu amor etern. Infinit. La mare dels meus fills. I amb la Mia ens hem fet bones amigues. Mal que un dia et pugui dir, de sobte, gairebé agressiva, molt seriosament, d’una seriositat freda com un ganivet: «No. No vull que parlis d’en Jaume. No val la pena». I et deixi així, amb el cor trabocat a la boca, espantat d’haver-se ficat a casa d’altri. Amb un grapat tan gran de preguntes per fer com jo tinc. Preguntes sobre el temps que es van estimar. Sobre la set d’amor que em van despertar de nena. Sobre la mort de l’Hilari. Sobre on és ara en Jaume. I sobre si s’han tornat a veure. Tota la curiositat fent caminets i caminets per dintre meu com un corc. És llesta, la Mia, i les ha triades, aquestes muntanyes. I no es queixa. Encara que tota la història aquesta d’en Jaume sigui una pena. I la mort de l’Hilari, una puta merda. Un desastre. Val més no pensar-hi.
Però fan molta gràcia, la Mia i en Jean-Claude. De costat, vull dir. Quan coincideixen a casa, o sopem, i fem una sobretaula tranquil·la, amb ratafia, que la Mia i l’Alícia se la beuen a galet, la ratafia, i la Mia practica francès. Compara paraules. Com es diu finestra en francès?, li demana. Fenêtre, diu en Jean-Claude. Esclar, fenêtre. Finestra, fenêtre. Com es diu aixeta? Robinet. Que bonic, robinet. No s’entén, però sí que s’entén, robinet. En Jean-Claude i la seva santíssima paciència. I jo li insinuo a la Mia: «I en Jean-Claude, què?». I ella mou les mans com si apartés mosques. En Jean-Claude, res. Fa un temps que es veu amb un veí jove, la Mia. No en diu gran cosa però a vegades me’l creuo, els dilluns, quan tornem de caminar. Un noi estrany. Duu bastó. Molt guapo. Oriol, es diu. I mira, si no la veiessis bé, li podries fer comentaris. Però la veus bé, i no comentes res.
Ho va explicar abans de dir: «No. No vull que parlis d’en Jaume. No val la pena». La Mia va murmurar: «Us dèiem follets del bosc i fèiem veure que éreu màgiques». I totes dues vam riure, perquè sabíem de què parlava, amb un riure infantil i vergonyós. Amb el riure de la transgressió. «Que dúieu sort, fèiem veure». Amb el riure dels nens que corren per la frontera entre el que saben, el que no saben, i el que intueixen. Ella morta de vergonya d’explicar-me que deixaven que els miréssim. Jo plena de vergonya de reconèixer que els miràvem. Ella i en Jaume s’abraçaven i es morrejaven i es llepaven i es despullaven, enmig del bosc. I jo i ma germana Carla ens amagàvem i els miràvem. I ho enteníem i no ho enteníem. Però si ens hem de confessar, enteníem més del que fèiem veure. Eren tan guapos. I les pells eren tan clares, com un tros de marbre. La manera com es movien despertava una emoció que encara no situàvem. Era un joc. Un aprenentatge. Una evolució del joc d’espiar els pares, que va passar a ser el joc d’espiar els veïns quan anaven al bosc a magrejar-se. Quina vergonya. Qui més qui menys n’ha fet una d’aquestes quan era petit. Quina vergonya. Però la confessió de l’espionatge al bosc ens va fer una confiança, com si ja fóssim amigues d’abans, i compartíssim alguna cosa, una intimitat, la Mia i jo. Un afecte ferm i tranquil i càlid, que ni la fredor del seu «Prou. No vull que parlis d’en Jaume. No val la pena» va fer trontollar. D’acord. Doncs no en parlem, vaig dir jo. Parlem d’en Jean-Claude, i la va fer riure i em donava copets al braç. Parlem del temps. Parlem dels meus nens. Parlem de la meva dona. Parlem del club d’escriptura aquest que anem dient que volem muntar i no muntem mai.
Quan acabem de pixar darrere el jeep, tornem amunt, cap a la gent, busquem l’Alícia i els nens. Estic contenta. I un pèl borratxa. Li passo un braç per les espatlles i la sacsejo. Miaaaa!, crido. Cristinaaa!, contesta. Ara vindran els barbers, tots blancs, i esquilaran els ossos.