Voorwoord
Je kunt dit boek zien als een cursus oosterse vechtkunsten voor je hersenen. Noem het hersenkunsten als je dat wilt. Zoals je bij de oosterse vechtkunsten leert vechten zonder wapens, zo leer je van hersenkunsten om te denken zonder computers, te rekenen zonder rekenmachines en herinner je je dingen zonder ze te lezen of op te schrijven. Natuurlijk zijn er ook oosterse vechtkunsten die je leren vechten met stokken of zwaarden. In dit boek vind je daarom ook een paar hacks waarbij je je notebook en Perl-scripts gebruikt om dingen beter te onthouden.
Op veel manieren is Mind Performance Hacks het vervolg op Mind Hacks van Tom Stafford en Matt Webb. Maar dit boek is geschreven met de bedoeling dat je deze hacks kunt gebruiken in plaats van ‘te graven in de werking van de hersenen’ zoals in Mind Hacks, dat meer theoretisch en grappig was. (Ook de hacks in dit boek zijn grappig.) Hier zie je weer de overeenkomsten met oosterse vechtkunsten. Mind Hacks gaat over de mooie en interessante dingen die je met je hersenen kunt doen. Net als de oosterse vechtkunsten die meer op dansen lijken dan op vechten.
Mind Performance Hacks staat vol met zeer praktische mentale technieken. Het lijkt meer op de oosterse vechtkunst die bedoeld is voor zelfverdediging. Natuurlijk staan er in dit boek ook een paar trucs waarmee je kunt opvallen, zoals Hack 40 waar je op je vingers tot een miljoen leert tellen. Zie dit boek als een soort mentale versie van met je handen een stapel bakstenen doormidden slaan.
In mijn poging om een betere denker te worden, naast de drang om slimmer te worden, heeft Frank Herberts idee van een mentat me geïnspireerd. Frank Herbert schreef de sciencefictionreeks Duin die zich duizenden jaren in de toekomst afspeelt, om precies te zijn in 10.191. Computers zijn verbannen en een menselijke variant, de mentat, heeft hun plaats ingenomen. Deze mentats zijn eigenlijk menselijke computers, die jarenlang hun geheugen hebben getraind en hun wiskundige, logische en strategische vermogens hebben ontwikkeld tot bovenmenselijk niveau. Ze zijn dus meesters van de hersenkunsten geworden.
In 2004 begon ik aan de Mentat Wiki (http://www.ludism.org/mentat). Het was bedoeld als een vergaarbak van informatie over hersenkunsten waar iedereen een bijdrage aan kon leveren. Ik hoopte dat het mensen zou aantrekken die geïnteresseerd waren in ezelsbruggetjes, mentale wiskunde enzovoort. Ik hoopte dat ze een bijdrage wilden leveren. En dat was zo. Sinds die tijd is de wiki langzaam maar zeker gegroeid. Ik heb veel geleerd van de Mentat Wiki. Een aantal van de mind performance hacks die in dit boek voorkomen, zijn ontstaan op de website.
Ik hoop dat je in dit boek in elk geval minstens één hack ontdekt die je de rest van je leven dagelijks zult gebruiken. Als je dat onwaarschijnlijk in de oren klinkt, laat ik je dan vertellen dat ik verschillende hacks uit dit boek dagelijks gebruik. En ik ken meer mensen die dat doen. Zijn we menselijke computers geworden zoals de mentats in Frank Herberts Duin? Nee, maar we zijn wel slimmer geworden.
Het lijkt mij prachtig als de hersenkunst op scholen zal worden onderwezen, zoals in de middeleeuwen de ars memorativa, de geheugenkunst, werd onderwezen. Als dat niet lukt, dan zou het mooi zijn als deze kennis te verkrijgen is in de schoolbibliotheek en dat daar boven dan een bordje hangt met daarop: ACHT MENTALE KUNSTEN IN ÉÉN!
Waarom heet het boek Mind Performance Hacks?
Het woord ‘hacker’ heeft een slechte bijklank in de media. Het wordt gebruikt als ze naar iemand verwijzen die inbreekt in computers of die iets in de vernieling helpt door een computer te gebruiken. Onder programmeurs wordt het woord ‘hack’ ook gebruikt voor een ‘quick-and-dirty’-oplossing voor een probleem of een slimme manier om iets voor elkaar te krijgen. En zij beschouwen het woord ‘hacker’ vaak als compliment, omdat het verwijst naar een creatief iemand, iemand die de technische kennis heeft om iets voor elkaar te krijgen. Deze serie hacks is een manier om het woord een betere klank te geven. Ik wil aan anderen laten zien dat er ook goede manieren zijn om te hacken en dat hackers vaak creatieve denkers zijn. Door te laten zien hoe anderen systemen en problemen benaderen leer je heel snel over nieuwe technologieën.
Hacks om je geheugen te verbeteren zijn net zo nieuw als de nieuwste smartdrugs en net zo oud als de taal die we spreken. In de breedste zin van het woord hack je je hersenen elke keer dat je iets nieuws leert. Dit boek leert je hoe je je hersenen expres, veilig en productief hackt.
Zo gebruik je dit boek
Je kunt, als je dat wilt, dit boek van voor naar achter doorlezen, maar elke hack staat op zichzelf. Blader gerust erdoorheen en ga naar de hacks die je het meeste interesseren. Als je voorkennis nodig hebt, dan staat er een kruisverwijzing naar de betreffende hack, zodat je weet waar je die kunt vinden. De meeste hacks vergen alleen wat hersenkracht of niet meer dan pen en papier. Veel ervan verwijzen naar extra materiaal dat je in andere boeken of op internet kunt vinden.
In een aantal hacks staan broncodes voor korte computerprogramma’s (vooral Perl-scripts) die je kunt gebruiken als denkgereedschap. Maar maak je niet ongerust, je hoeft geen programmeerervaring te hebben om deze hacks te gebruiken. De paragraaf ‘Gebruik van de voorbeeldcodes’ verderop in dit voorwoord helpt je op weg en in de hacks zelf staat tot in detail hoe je de code moet installeren en laten draaien.
De opbouw van dit boek
Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken die elk een bepaald onderdeel behandelen.
Hoofdstuk 1 – Geheugen
Dit hoofdstuk bekijkt de manieren waarop je je vermogen om informatie te onthouden kunt verbeteren. Denk hierbij aan het periodiek systeem van de scheikundige elementen tot telefoonnummers, kaarten en bepaalde ruimtes in huis. Ook leer je je huissleutels en mobieltje mee te nemen als je van huis gaat.
Hoofdstuk 2 – Informatie verwerken
Zoals je weet leven we niet in een informatie-economie, maar in een aandachtseconomie. Als je bijvoorbeeld een breedbandinternetverbinding hebt, dan heb je toegang tot meer informatie dan je ooit zult gebruiken. Maar je aandacht is relatief schaars. Dit hoofdstuk bevat hacks om het beslag dat er gedaan wordt op je aandacht te verminderen door je verwerkingsvermogen van de informatiezondvloed te vergroten.
Hoofdstuk 3 – Creativiteit
Creatieve gedachten zorgen voor de aanmaak van nieuwe ideeën. Of het nu om het ontwerpen van een veilige spaceshuttle gaat of om het schrijven van een sinterklaasgedicht voor bij je surprise. Dit hoofdstuk bevat een aantal nuttige technieken voor bijna elke creatieve uitdaging die op je pad kan komen.
Hoofdstuk 4 – Wiskunde
Dit hoofdstuk legt de basishacks van mentaal rekenen uit inclusief het optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Je leert hoe je je berekeningen narekent, hoe je grote getallen optelt door je vingers te gebruiken. Ook krijg je een aantal praktische toepassingen zoals het berekenen op welke dag een bepaalde datum in een bepaald jaar valt.
Hoofdstuk 5 – Beslissingen nemen
Beslissingen nemen met een beperkte hoeveelheid gegevens is een probleem waar iedereen tegenaan loopt. Met de hacks in dit hoofdstuk kun je de belangrijke zaken van de minder belangrijke scheiden en weet je welke actie je vervolgens moet ondernemen.
Hoofdstuk 6 – Communicatie
Dus je hebt een aantal goede ideeën. Maar hoe krijg je er nu de handen voor op elkaar? In dit hoofdstuk lees je op welke manier je je ideeën duidelijk, creatief of cryptisch onder de aandacht brengt.
Hoofdstuk 7 – Helderheid
Emoties kunnen je verstand vertroebelen waardoor je niet meer goed kunt nadenken. Onze gedachten kunnen in de war worden gebracht door denkfouten en tegenstrijdigheden. Dit hoofdstuk bevat hacks waarmee je gevoelsmatig en verstandelijk helder gaat denken. Je ziet hoe je problemen moet oplossen en neemt de juiste beslissing.
Hoofdstuk 8 – Mentale fitness
In dit hoofdstuk staan hacks die je hersenen op elke leeftijd sterk en vooral flexibel houden.
Opmaak van het boek
In dit boek worden de volgende soorten opmaak gebruikt.
Vet
Als er binnen een hack naar een andere hack wordt verwezen, dan staat deze vet gedrukt.
Kleiner, afwijkend lettertype
Dit lettertype wordt gebruikt voor voorbeeldcodes, vergelijkingen, logaritmes,
de inhoud van bestanden en de resultaten op je scherm. Ook staan de namen van
variabelen, commando’s en andere codes in dit lettertype.
Kleiner, afwijkend lettertype
Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven, alleen laat het vetgedrukte zien waar er
nieuwe codes zijn toegevoegd.
Kleiner, afwijkend lettertype
Dit wordt gebruikt bij voorbeeldcodes en -tabellen. De cursieve tekst moet je
vervangen door je eigen waarden.
Let vooral op opmerkingen waar de volgende symbolen voor staan:
Dit symbool geeft een tip, idee of algemene opmerking aan. Er staat nuttige, extra informatie over het betreffende onderwerp.
Dit symbool geeft een waarschuwing aan. Vaak betekent het dat je geld of privacy op het spel staat.
De thermometersymbolen die je aan het begin van elke hack ziet staan, geven aan hoe makkelijk of moeilijk de hack is.
Het gebruik van de programmeerhacks
In dit boek staan ook hacks waarbij je moet programmeren. Hiervoor gebruik je de commandoregel. (Voor de Mac OS X-gebruikers is dat Terminal en voor de Windowsgebruikers is dat het DOS-commandoscherm.) Als je een hack wilt laten draaien, dan moet je het volgende doen.
- Voer het programma in in een tekstverwerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Kladblok voor Windows, TextEdit voor Mac OS X, vi of Emacs bij Unix of Linux. Sla het bestand op onder de aangegeven naam. Meestal is dit scriptname.pl. De extensie ‘pl’ staat voor Perl. Deze programmeertaal wordt het meest in Mind Performance Hacks gebruikt. Je kunt de codes voor al deze hacks ook downloaden op http://www.oreilly. com/catalog/mindperfhks. Hier vind je zip-files waarin elk script (in het Engels) als tekstbestand is opgeslagen. Voor Nederlandse hacks kun je kijken op http://www.lifehackingboek.nl/mph.
- Als je met Windows werkt ga je naar Start en klik je op Uitvoeren. Hier voer je de naam van het script in en vervolgens klik je op OK. Of je bladert door je bestanden om het juiste te vinden. Als je een Mac gebruikt, dan ga je naar Terminal (te vinden onder Programma’s, Hulpprogramma’s, Terminal (of als je de Engelse versie gebruikt Applications, Utilities, Terminal)). Als je Unix gebruikt... nou, dan mogen we aannemen dat je weet waar je de commandoregel kunt vinden.
- Roep het script in het juiste programma op
(bijvoorbeeld Perl) en zet de
naam er als volgt in (bijvoorbeeld scriptname.pl):
$ perl scriptname.pl
Vaak moet je ook nog andere parameters invoeren zoals je zoekopdracht en het aantal resultaten dat je wilt hebben. Zet deze dan achter de scriptnaam. Zet ze tussen aanhalingstekens als het om meerdere woorden gaat of als ze vreemde tekens bevatten. Bijvoorbeeld:
$ perl scriptname.pl ‘ “much ado about nothing” script’ 10
Het resultaat van je script zie je meestal meteen terug in de commandoregel of het scherm waarin je werkt. Bijvoorbeeld:
$ perl scriptname.pl‘ “much ado about nothing” script’ 10
1. ‘Amazon.com: Books: Much Ado About Nothing: Screenplay ...’ [http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/- /0393311112?v=glance]
2. ‘Much Ado About Nothing Script’ [http://www.signal42. com/much_ ado_about_nothing_script.asp] ...
De drie puntjes op het eind geven aan dat we het resultaat hebben ingekort, omdat het voorbeeld anders te lang wordt.
Om te voorkomen dat het resultaat zo snel over je scherm vliegt dat je het
niet kunt lezen, kun je bij de meeste systemen het resultaat naar een programmaatje
pipen (omleiden) dat more heet.$ perl scriptname.pl | more
Hou tegelijkertijd de ^- en Enter/Return-toets op je toetsenbord ingedrukt
en scrol regel voor regel door de tekst. Gebruik de spatietoets om naar een
volgende pagina te gaan.Soms wil je de tekst opslaan in een bestand om het bijvoorbeeld te gebruiken
voor in een presentatie of op je website. Je slaat het dan eenvoudig op als
tekstbestand.$ perl scriptname.pl > output_filename.txt
En als je een stuk van je script in een bestand wilt opnemen, dan doe je het
volgende:$ perl scriptname.pl< input_filename.txt
Maak je geen zorgen als je dit niet allemaal kunt onthouden. Bij elke programmeerhack
staat een stukje waarin wordt uitgelegd hoe het werkt.Wil je zelf leren programmeren? Lees dan Learning Perl van Randal L. Schwartz en Tom Phoenix.
Gebruik van de voorbeeldcodes
Dit boek is er om je op weg te helpen. De codes in dit boek kun je in je programma’s en documentatie gebruiken. Je hoeft ons niet om toestemming te vragen behalve als je een groot deel van de code overneemt. Als je bijvoorbeeld een programma schrijft waarbij je verschillende stukken codes uit dit boek gebruikt, dan hoef je geen toestemming te vragen. Maar als je cd-roms of exemplaren van dit boek gaat verkopen of verspreiden, dan moet je wel om toestemming vragen. Als je een vraag beantwoordt met behulp van dit boek en een code aanhaalt als voorbeeld, dan heb je geen toestemming nodig. Maar als je grote stukken van de voorbeeldcodes overneemt in je productdocumentatie, dan heb je wel toestemming nodig. Neem bij twijfel contact op met de uitgever.