Een groot bedrijf in een industriestadje wordt getroffen door een golf van zelfmoorden. Een onderzoeker wordt eropuit gestuurd om de oorzaak te achterhalen, maar hoe harder hij zijn best doet om door te dringen in het bedrijf, hoe moeilijker het hem gemaakt wordt. Het Onderzoek is een typische Claudel, met thema’s als vervreemding, machteloosheid en menselijkheid. Maar het is ook een kafkaëske roman die af en toe haast surrealistisch aandoet. Hoe kan de eetzaal van het hotel waar de onderzoeker zijn intrek neemt de ene ochtend stampvol uitgelaten toeristen zitten en de volgende dag gevuld zijn met een groep sombere ontheemden? Waarom krijgt hij geen eten, geen drinken, geen bed? Terwijl hij nieuwe ontdekkingen doet, begint de onderzoeker zich af te vragen of hij zelf het slachtoffer zal worden van de helse machine die ook de anderen heeft vernietigd.
Met Het Onderzoek schreef Philippe Claudel een indrukwekkende allegorie over het moderne leven, waarbij het nachtmerrieachtige bedrijf symbool staat voor de verwarrende wereld waarin wij ons staande proberen te houden.
Philippe Claudel schrijft romans, verhalen en scenario’s. Zijn roman Grijze zielen betekende zijn doorbraak naar het grote publiek. Het boek werd genomineerd voor alle belangrijke literaire prijzen en onderscheiden met de prestigieuze literaire Prix Renaudot. Het verslag van Brodeck werd genomineerd voor de Prix Goncourt en won de Prix Goncourt des Lycéens.
‘Claudel is een meesterlijke verhalenverteller.’ – de Volkskrant
Philippe Claudel
Het Onderzoek
Vertaald door Manik Sarkar
De Bezige Bij
Amsterdam 2011
Copyright © 2010 Éditions Stock
Copyright Nederlandse vertaling © 2011 Manik Sarkar
Oorspronkelijke titel L’Enquête
Oorspronkelijke uitgever Éditions Stock, Parijs
Omslagontwerp Studio Jan de Boer
Omslagillustratie Trevillion Images / Bianca van der Werf
E-book verzorging CeevanWee, Amsterdam
ISBN 978 90 234 5476 2 / nur 302
Deze digitale editie is gemaakt naar de tweede druk, 2011
voor al degenen die nog komen,
opdat zij niet de volgenden zijn
‘Zoek niets. Vergeet.’
Henri-Georges Clouzot, De hel