Ontdek de mysteries

Wat is een betere manier om de mysteries van de Noordzee te ontdekken, dan met een kort vraag-en-antwoordspel! Beantwoord hiervoor de volgende vragen. Kijk achterin voor het juiste antwoord.

1. Walcheren is een heilig eiland. Al voor onze jaartelling woonde hier een volk dat een keer per jaar de doden van de Franken naar een geheimzinnig, wit eiland voer. Zij voeren in schepen die veel op drakars leken. Is dit juist?

2. De zee is levensgevaarlijk, dus om te overleven kan een visser wel wat hulp van boven gebruiken. En dus gaan de vissers in groten getale naar de kerk. Maar vissers zijn ook zeer bijgelovig. Het getal 13 wordt stelselmatig vermeden. Een dertiende vaatje haring wordt altijd genoteerd als 12a of als 12 +1. Waar of niet waar?

3. Op Ameland verscheen regelmatig de duivel. Een van zijn verschijningsvormen was de pok. De pok leek verdacht veel op een haan. Als die een nacht lang kraaide, dan wisten de bewoners van het huis waar hij kraaide dat hun man, broer of zoon niet terug zou keren van zee. Klopt dit verhaal?

4. Sinds Rijkswaterstaat extra zand op het strand en tegen de duinen spuit om ons te beschermen tegen de stijgende Noordzee, vinden strandjutters steeds meer waardevolle spullen op het strand. Voor de kust zijn vele schepen vergaan. Door het werk van Rijkswaterstaat wordt alle lading die onder het zand was verdwenen nu op het strand gespoten. Het aantal strandjutters is in de afgelopen twintig jaar meer dan vertienvoudigd. Waar of niet waar?

5. Vraag een Hollandse of Zeeuwse visser naar waar de tong haar naam aan ontleent en hij zal u het volgende verhaal vertellen. De tong was oorspronkelijk een vis als een andere. Maar de god Neptunus drukte hem met zijn voet plat om zich te wreken voor een van zijn steken, waarbij meteen de giftige angel werd verwijderd. Is dat zo?

6. Tussen Den Haag en Katwijk ligt de Wassenaarse Slag. Elke zomer kan hier ’s nachts op het strand het gestamp van marcherende Romeinen worden gehoord, gevolgd door trompetgeschal dat de aanval aankondigt. Op deze plek vond in 69 een grote slag plaats tussen de Romeinen en de Bataven onder leiding van Ambiorix. De Romeinse legionairs zullen pas rust vinden wanneer het vaandel van hun legioen is teruggebracht naar Rome. Dit vaandel ligt nog steeds ergens in de duinen ten zuiden van Katwijk. Klopt dit?

7. Het Terschellingse dialect bestaat uit een groot aantal Engelse woorden. Zoals bûter (butter/boter), brea (bread/ brood), griene (green/groen) en tsiis (cheese/kaas). Dat komt doordat veel Terschellingers afstammen van Engelse zeevaarders. Is dat waar?

8. De Griekse held Odysseus voer na de oorlog met Troje met zijn schip over de Noordzee. Hij strandde in het huidige Zeeland en verbleef daar enige tijd bij de tovenares Circe. Later is Zierikzee naar haar vernoemd. Waar of niet waar?

9. Een zeeman moest altijd op zijn hoede zijn. Als het geen zware stormen waren of een monstergolf, dan was het wel de lokroep van een zeemeermin die een einde aan zijn leven kon maken. Geen zeeman kon haar lied weerstaan en velen verdronken als zij bij de zeemeermin probeerden te komen. De Nederlandse zeelui noemden een zeemeermin ook wel heel toepasselijk een ‘lokkerman’. Is dat echt zo?

10. In de – nu afgegraven – Sommeltjesberg op Texel woonden vroeger duizenden aardmannetjes: de Sommeltjes. ’s Nachts dwaalden zij over het eiland, maar o wee als ze niet op tijd terug waren onder de berg: wanneer de zonnestralen hen raakten, veranderden zij in steen. Wanneer u nu langs het Sommeltjespad loopt, kunt u er een aantal bewonderen. Is dit waar?