Succes

GELD

Je financiën op orde binnen een maand

Uitgeverij Het Spectrum B.V., Postbus 2073, 3500 GB Utrecht

Oorspronkelijke titel: Sorted in 30 days - Money: how to organize your finances in just one month

Text copyright © 2002 Caro Handley

Design and illustration copyright © 2002 Carlton Books Limited illustraties: Nicola Crump

Uitgegeven door: Carlton Books Limited 2002, 20 Mortimer Street, London WIT 3IW Vertaald door: Tamar Verkaik

Eerste druk 2004 Zetwerk: Scribent, Rotterdam

This translation © 2004 by Het Spectrum B.V.

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb. 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (Postbus 3060, 2130 KB) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 161, vijfde lid, Auteurswet 1912.

Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten Organisatie, Postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

All rights reserved. No part of this book may be reproduced, stored in a database or retrieval system, or published, in any form or in any way, electronically, mechanically, by print, photoprint, microfilm or any other means without prior written permission from the publisher.

Ondanks al de aan de samenstelling van de tekst bestede zorg, kan noch de redactie noch de uitgever aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige fout die in deze uitgave zou kunnen voorkomen.

Editorial Manager: Judith More Art Director: Penny Stock Senior Art Editor: Barbara Zurïiga Executive Editor: Zia Mattocks Design: LewisHallam Editors: Siobhan O'Connor and Libby Willis Production Manager: janette Burgin lllustrations: Nicola Crump

ISBN 90 274 9592 0 NUR 770 www.spectrum.nl

Succes

in 30 dagen

GELD


Je financiën op orde binnen een maand


Caro Handley


Het Spectrum



Inhoud

Inleiding

7

Dag 1:

Geld is belangrijk

8

Dag 17: Sparen

47

Dag 2:

|e overtuigingen

11

Dag 18: Geld aantrekken

50

Dag 3:

Je eigenwaarde

13

Dag 19: Wees je eigen adviseur

52

Dag 4:

Waar is het gebleven?

16

Dag 20: Blijf onafhankelijk

54

Dag 5:

Wees geen struisvogel

18

Dag 21: Maak goede keuzes

56

Dag 6:

Neem je verantwoordelijkheid

21

Dag 22: Geld voor de lol

59

Dag 7 Wat wil je?

23

Dag 23: Spring uit de band

61

Dag 8:

Hou het simpel

26

Dag 24: Troostkopen

64

Dag 9:

Je uitgaven

28

Dag 25: Geef het weg

66

Dag 10

Je inkomsten

30

Dag 26: Let op kleingeld

68

Dag I I

: Wees eerlijk

32

Dag 27: Geld en stemmingen

70

Dag 12

De prijs van je werk

35

Dag 28: Vertrouwen

72

Dag 13 Weg met de crisissen!

37

Dag 29: Goede voornemens

74

Dag 14 Gezamenlijk geld

40

Dag 30: Gefeliciteerd!

76

Dag 15

Fouten met geld

42

Tot slot

78

Dag 16: Omgaan met schulden

44

Bronnen

80


Inleiding

We verdienen het allemaal om financiële zekerheid te hebben en te genieten van rijkdom. We verdienen het allemaal om onszelf te vertrouwen in het omgaan met

geld jij verdien het en je kunt het hebben. Niet ooit, een keer in de toekomst, maar nu. Hoe penibel je financiële situatie op het moment ook is, als je echt wilt, kun je het tij nu keren en je zeker en succesvol voelen over geld en geldzaken. Leer hoe je moet genieten van geld in plaats van je er zorgen over maken. Leer schulden te vermijden en je geldzaken onder controle te hebben. Leer je rijk te voelen in plaats van arm.

Natuurlijk duurt  het even voor je de manieren van omgaan met geld eigen hebt gemaakt. Maar je kunt ze eenvoudig stap voor stap toepassen. En op een bepaald moment zul je dan merken dat je anders met geld omgaat, dat je er controle over hebt en  weet hoe je ermee om moet gaan. Je nieuwe gewoontes om met geld om te gaan zullen snel je tweede natuur worden.

Wie genoeg geld wil hebben, moet weten hoe hij moet omgaan met geld, hoe hij er mee moet smijten en hoe hij het moet laten rollen Kortom hoe hij het met respect behandeld zonder bang te zijn. In dertig dagen zal ik laten zien hoe je je houding ten opzichte van geld en de rol van geld in je leven kan veranderen. Volg de aanwijzingen stap voor stap en kies, voor een manier van leven waarmee je financieel verder komt, een leven waarin geld je gelukkig


INLEIDING pagina 7

Dag een

GELD IS BELANGRIJK

Op deze eerste dag wil ik dat je bekijkt welke rol geld in je leven speelt. Of je hel nu leuk vindt of niet, geld is belangrijk. Iedereen heeft het nodig en moet weten hoe hij ermee om moet gaan. Sommige mensen lijken wel een gave te hebben wat omgaan met geld betreft - het geld stroomt bij ze binnen en ze omringen zich in luxe. Anderen zijn gewoon tevreden met wat ze hebben en maken zich nooit zorgen, Weer anderen lijken altijd geld te kort te komen, hebben grote geldzorgen en geven het weinige dat ze hebben te snel uit, of zijn zo bang hun geld verkeerd te besteden] dat ze nooit kunnen genieten van wat ze hebben.

Wat is jouw relatie met geld?

Bekijk welke van de volgende uitspraken bij je passen. Welke uitspraken zijn het meest op jou van toepassing? Voeg er aan toe wat je verder nog te binnen schiet,

•    Je verdient behoorlijk, maar geeft het sneller uit dan het binnenkomt.

Je verdient redelijk en haalt het eind van de maand zonder al te veel problemen, maar vindt niet dat je je zaken financieel onder controle hebt.

Je bent erg spaarzaam en twijfelt over iedere uitgave die je doet.

Je hebt je dagelijkse geldzaken redelijk onder controle, maar de grotere dingen zoals pensioen en beleggingen zijn een mysterie voor je.

Je hebt geen enkel idee hoe je met geldzaken om moet gaan. Je voelt je totaal hopeloos als het om je financiën gaat.

Je bent altijd blut, maar je geeft toch geld uit dat je eigenlijk niet hebt.

Je hebt een laag inkomen en je bent het zat steeds te moeten vechten om het hoofd boven water te houden.

Je leent altijd geld van familie en vrienden en vult het ene gat met het andere.

Je hebt geen idee hoeveel je eigenlijk verdient, maar het is veel.

Je schaamt je over het feit dat je je geldzaken zo slecht op orde hebt en je staat op het punt om hulp te gaan zoeken.

Hoeveel van deze uitspraken ook op jou van toepassing zijn, schaam je niet. je bent niet de enige! De meeste mensen hebben een probleem met het omgaan met geld Ze geven meer uit dan ze hebben, hebben het gevoel altijd te weinig te hebben en

pagina 8 DAG EEN

daar zorgen over Vaak krijgen mensen door hun geldproblemen een

laag zelfbeeld en worden ze angstig

Het goede nieuws is dat er een oplossinq is voor deze problemen. Werkelijk iedereen

kan leren omgaan met . Er is niets geheims aan en het is eigenlijk helemaal niet moeilijk  om je bepaalde vaardigheden eigen te maken. Alles watje standvastigheid en de kracht en de wil om zaken anders aan te gaan vandaag nog geld niet langer als je vijand te zien, maar sluit er kies voor succes in plaats van mislukking.

Kies ervoor om vanaf dit moment goed met geld te zijn

DAG EEN  pagina 9



■Dag twee

Je overtuiging

|Nu wil ik dat je uitzoekt wat je overtuigingen zijn  als het om geld gaat. Wat ons ergens van kan weerhouden in het leven zijn onze  onze overtuigingen. Waarom? Waarom?Omdat onze gedachten gebaseerd zijn op onze  overtuigingen en we handelen naar hoe we denken Met andere  woorden: alles wat we denken en doen komt voort uit onze overtuiging. Hier volgt een voorbeeld.

Claudia was ervan overtuigd dat ze het niet  niet verdiende om een hoop geld te  hebben. Ze geloofde  ook dat ze  nooit meer zou verdienen dan haar oudste zus, die een betere opleiding had en beschouwd werd als de 'slimmerik' van de familie.  Het gevolg was dat Claudia genoegen nam met een saaie baan en zichzelf wijsmaakte dat zij niet meer dan deze baan

waard was. Zij was hier zo van overtuigd dat ze iedere promotie voorbij liet gaan. Ze was bang een hogere functie niet aan te kunnen . Toen ze  een betere baan kreeg aangeboden, wees ze

die af.

Claudia hield vast aan haar overtuiging  en  handelde ernaar Pas nadat ze had besloten haar overtuiging  te veranderen. , kon ze haar manier van doen veranderen. Ze vond  een betere baan en , verdiende meer en realiseerde zich al snel dat ze enorm goed was in haar vak.

Binnen drie  jaar was ze een belangrijke spil in de organisatie waar ze werkte en verdiende  meer dan haar zus.

Wat waren Claudia's nieuwe overtuigen? Dat ze alles kon wat ze wilde, dat ze talent had en het verdiende  om een  geweldig salaris te verdienen

Zoek uit welk overtuiging  jou tegenhouden

Welke van de volgende overtuigingen zijn op jou van toepassing? Streep ze aan en schrijf andere overtuigingen van jezelf op.

Ik ben hopeloos met geld.

Ik zal nooit veel verdienen

Andere mensen hebben genoeg geld, ik niet.

Geld verdwijnt gewoon bij  mij, ik weet niet waar het blijf

Ik ben het niet waard om geld te hebben.

DAG TWEE oagina 11

Geld stinkt, je kunt niet én rijk zijn én een goed mens zijn.

Ik zal mijn geldzaken nooit onder controle krijgen.

Rekeningen en aanmaningen zijn eng, ik ben er bang voor.

Er is gewoon niet genoeg geld om mee rond te komen.

Ik ben altijd bang dat mijn geld opeens op is.

Kies er nu voor om deze overtuigingen te laten varen en neem een paar nieuwe overtuigingen over. Het is tijd om te geloven in overvloed en om geld in je leven toe te laten.

Gebruik enkele van de volgende overtuigingen en voeg er een paar van jezelf toe.

Er is meer dan genoeg geld om van rond te komen.

Het is mogelijk om én veel te verdienen én een goed mens te zijn.

Ik verdien het om te leven in rijkdom.

Ik kan zoveel verdienen als ik wil.

Ik respecteer de rekeningen die binnenkomen, ik ben blij met wat ik gekocht heb omdat ik weet dat ik het makkelijk kan betalen.

Ik organiseer mijn geldzaken goed, zodat ik weet dat ik gul kan zijn en toch nog geld over heb.

Ik kan ontzettend goed omgaan met geld.

Ik kies ervoor te genieten van mijn geld omdat ik weet dat er altijd genoeg is.

Wanneer je voor je nieuwe overtuigingen gekozen hebt, herhaal ze dan zo vaak mogelijk en spreek ze hardop uit wanneer dit kan. Zodra er oude nutteloze ivertuigingen boven komen, vervang ze dan onmiddellijk door nieuwe overtuigingen. Onthoud dat onze overtuigingen eenvoudigweg de maatstaf zijn Dor de dingen om ons heen. We kunnen onze houding en onze overtuigingen zelf kiezen. En op basis hiervan bepalen we hoe we handelen in het leven.

Wie ervoor kiest te geloven in overvloed, voelt zich meteen al rijker

Dag drie

Je EIGENWAARDE

Vandaag is de dag om dag om je eigenwaarde met betrekking tot geld te bepalen. De hoogte

van je eigenwaarde kan sterk verschillen. ]e kunt trots zijn en overtuigd van jezelf als het gaat om je je werk, maar onzeker als het gaat om relaties

.

Hoe zelfverzekerd ben je als het om geld gaat? De hoogte van je eigenwaarde is van

grote invloed op je financiële succes en de manier waarop je met geldzaken omgaat.

Simpel gezegd: je eigenwaarde geeft aan hoe je over jezelf denkt.

Om erachter te komen hoe hoog je eigenwaarde is als het om geld gaat, moet je de volgende vragen beantwoorden.

Maak je je vaak zorgen over geld?

Betwijfel je of je ertoe in staat bent te verdienen wat je wilt verdienen?

Heb je vaak schulden?

Voel je je ongelukkig als je aan geld denkt?

Voel je je schuldig als je geld hebt?

Vind je dat je je geld te gemakkelijk uitgeeft?

Wil je niet weten hoe hoog je banksaldo is?

Als je een van de vragen met ja beantwoord hebt, is je eigenwaarde met betrekking tot geld niet zo hoog als het zo kunnen zijn. Heb je drie of meer vragen met ja beantwoord, dan is je eigenwaarde behoorlijk laag.

Wanneer je wat betreft geld een lage eigenwaarde hebt, weerhoudt het je ervan om geld in je leven te brengen, in staat te zijn ervan te genieten of om het vast te houden. Het is ook niet mogelijk om datgene te verdienen dat je graag zou willen verdienen, of - wanneer je goed verdient - te genieten van je geld in plaats van het Onmiddellijk uit te geven. Het kan ook zijn dat je geld hebt, maar dat je weigert ervan e genieten en jezelf er alleen maar mee kwelt. Hoe het ook zij, het is nu het moment om hierin verandering te brengen.

Hier volgt een simpele leidraad om je eigenwaarde te verhogen.

Behandel jezelf zoals je een vriend zou behandelen: vriendelijk en betrokken, begripvol en vergevingsgezind.

Concentreer je op de goede dingen van jezelf in plaats te piekeren over je fouten en je zwakheden. Zorg goed voor jezelf en help jezelf groeien.

Praat op een positieve manier tegen jezelf en waardeer je verworvenheden. Ontwikkel zelfvertrouwen door jezelf aan te moedigen en te prijzen.

Wanneer je gebukt gaat onder pijnlijke onopgeloste kwesties uit je verleden, probeer ze dan los te laten en verder te gaan. Probeer iedereen te vergeven, ook jezelf. Onthoud dat je elke dag opnieuw kunt kiezen tussen geluk en ongeluk en dat pijn uit het verleden een bron van kracht kan zijn in het heden.

Het verhogen van je eigenwaarde brengt voordeel op alle gebieden in je leven, niet leen op financieel gebied. Als je je goed voelt, lijk je meer controle te hebben over s dingen, kun je alles beter beoordelen en meer geld je leven binnenbrengen. Het kan eenvoudig zijn om jezelf ervan te weerhouden om onbezonnen geld uit geven leen maar om jezelf op te vrolijken of om jezelf beter te voelen.

Verhoog je eigenwaarde met betrekking tot geld

en voel je sterker


Dag vier

WAAR IS HET GEBLEVEN?

Vandaag is het beslissende moment aangebroken - het moment om na te gaan waar al het geld dat je had is gebleven en of je gelukkig bent met de keuzes die je gemaakt hebt. We leven in een samenleving waarin materiële zaken erg belangrijk zijn. De meeste van

ons hebben een waslijst met dingen die we graag zouden willen hebben. Veel van ons hebben al een groot deel. We leven ook in een samenleving waarin uitgeven wordt aangemoedigd, of we nou geld hebben of niet. We geven geld uit aan materiële zaken, aan vakanties, aan uitgaan en gokspelen - om maar wat zaken te noemen. Kijk om je heen, de dingen in je huis zijn in materiaal omgezet geld. Bijna alles kost geld. Door hoeveel geld word je op dit moment omringd?

Oefening


We kiezen zelf waaraan we ons geld uitgeven. Begrijpen waaraan je je geld hebt uitgegeven en bepalen of je al dan niet gelukkig met die keuzes bent, zijn de eerste stappen in de richting van verandering.


Neem een pen en een stuk papier en maak een lijst van de dingen waaraan je de afgelopen drie jaar geld hebt besteed. |e lijst zou onder andere uit de volgende zaken kunnen bestaan.


Cursussen of opleidingen.

,


Materiële zaken, zoals

cd-spelers, computers,

elektrische apparaten voor in de keuken bijvoorbeeld.

Hypotheek of huur.

Rekeningen.


Kleren, schoenen, make-up, accessoires.

Reizen.

Uitgaan: uiteten, films, shows, clubs.

Leningen en rentes.

Alcohol of drugs.

Wees eerlijk als je deze lijst maakt. Omcirkel als je klaar bent de drie onderdelen waaraan je het meest geld hebt uitgegeven. Bedenk hoe

belangrijk deze onderdelen voor je zijn en wat je ervan vindt


Dat je je geld besteed hebt aan deze onderdelen.

Beantwoord vervolgens de volgende vragen.

Ben je tevreden met het bedrag dat je besteed hebt aan elk van de drie onderdelen?

Ben je tevreden met het resultaat van je uitgaven? Zijn de dingen die je gekocht hebt belangrijk, nuttig of zijn ze een bron van vreugde?

Zijn deze drie onderdelen de allerbelangrijkste voor je en hebben ze de meeste prioriteit? Wat zou je nu veranderen als je dat mogelijk was?


De antwoorden op deze vragen geven je cruciale informatie over je uitgavenpatroon en hoe je je daarover voelt. Je zou nu een duidelijker beeld moeten hebben van de veranderingen die je zou willen en moeten doorvoeren. Als je te veel geld hebt uitgegeven aan nutteloze zaken of vermeden hebt om geld uit te geven aan belangrijke zaken, is het nu het moment om je geld anders te besteden.



Een belangrijke stap in de richting van verandering, is het onderzoeken van je bestedingspatroon.


Dag vijf

WEES GEEN STRUISVOGEL

Dit is het moment waarop ik wil dat je je kop uit het zand trekt en je je niet langer als struisvogel gedraagt. Hoe ik weet dat je dat doet? Simpel: iedereen die ontevreden, onduidelijk en ongelukkig is over de manier waarop zij of hij met geld omgaat, gedraagt zich als een struisvogel.

Met je gedragen als een struisvogel bedoel ik dat je je geldproblemen ontkent, dat je je ervoor verstopt, dat je doet of ze er niet zijn of dat je de werkelijkheid simpelweg negeert. Zolang je dit doet, zul je niet het gevoel hebben dat je je geldzaken onder controle hebt of je echt goed voelen over het geld dat je hebt. Alsof je jezelf een blinddoek ombindt en je je vervolgens afvraagt waarom het altijd zo donker is.

In welke opzichten gedraag je je als een struisvogel? Wees eerlijk. Doe je wel eens een van de volgende dingen?

Bankafschriften of rekeningen negeren.

Creditcardschulden laten oplopen.

Permanent rood staan en dit in toenemende mate.

Geld steken in zaken die je je eigenlijk niet kunt permitteren ten koste van belangrijke zaken.

Proberen gelijk op te gaan met mensen die meer geld hebben dan jij.

Er blind op vertrouwen dat alles uiteindelijk wel goed komt.

Je overgeven aan een koopverslaving: schoenen, tassen, kleren.

Troostaankopen doen om nare gevoelens uit de weg te gaan.

Proberen om liefde te kopen.

Doen alsof je iemand anders bent om indruk te maken.

In extreme mate op verschillende manieren gokken.

Toegeven aan chantage.

Een andere volwassene die prima voor zichzelf kan zorgen financieel ondersteunen.

Investeren in iets verdachts of onzekers.

Jezelf steeds opnieuw een frisse start met je geld beloven.


Als je een of meer van de hiervoor genoemde dingen doet, gedraag je je als een struisvogel en is het tijd om daarmee te stoppen. Waarom? Omdat je gedragen als een struisvogel: onplezierig is; moeilijk is en het spanning met zich mee brengt; een verspilling van tijd en energie is; een manier om arm te blijven is;

een uitnodiging is om de dingen nog erger te maken dan ze al zijn; nooit lonend is en vaak zelfs schadelijk.

Wanneer je besluit je niet meer als een struisvogel te gedragen, zal er een last van je afvallen en zul je een grote stap doen in de richting van financiële vrijheid en overvloed. Alles wat je nu moet doen is voor jezelf helder voor ogen krijgen wanneer en op welke manier je je als een struisvogel gedraagt. Als je je eenmaal realiseert waar je mee bezig bent, kun je ervoor kiezen ermee te stoppen. Ben je het zat om je kop in het zand te steken, heb je genoeg van de vervelende gevoelens die daarmee gepaard gaan en wil je niet langer omringd worden door een financiële mist? Geweldig! Beslis dan nu dat je daarmee stopt. Vandaag nog.

Gedraag je niet langer als een struisvogel en schat jezelf op waarde

Dag zes

NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID


Vandaag wil ik dat je besluit je verantwoordelijkheid te nemen over je geld en manier waarop je het gebruikt. De meeste mensen hebben het gevoel dat

hun geld hun leven bepaalt, dat ze er zelf geen controle over hebben. Gebruik jij, of hoor je wel eens een van de volgende uitspraken?

Ik wou dat ik kon, maar ik heb niet genoeg geld.

Als we nou maar het geld ervoor hadden.


Ik haat geld.

Ik heb nooit genoeg geld voor wat ik echt wil.

Geld is ook zo saai.

Mijn geld verdwijnt gewoon.

Ik weet echt niet waar het allemaal blijft.

Ik ben bang voor rekeningen, ze slurpen mijn bankrekening leeg.

Alles is tegenwoordig zo duur, ik kan me de dingen die ik wil niet permitteren.


let lijkt alsof het geld zelf besloot om te verdwijnen of dat het zelf bedacht waaraan het besteed wilde worden in plaats van dat jij dat deed. Neem je vandaag eens voor om Erop  te letten hoe jij over geld praat en vermijd vanaf nu zinnen die klinken alsof je zwak en niet daadkrachtig bent. Begin met jezelf te zien als iemand die succesvol is met geld. Onthoud dat de manier waarop je je geld besteedt je eigen keuze is.

Zeg niet: 'Ik kan dat niet betalen,' maar: 'Ik spaar liever voor iets anders.'


Zeg niet: 'Ik haat geld,' maar: 'Ik hou van geld, het brengt goede dingen in mijn leven en ik geniet ervan mijn geldzaken goed te regelen.'


Zeg niet: 'Mijn geld verdwijnt gewoon,' maar: 'Ik weet altijd hoeveel geld ik nog heb en kies bewust waaraan ik het besteed.'

Zeg niet: 'Ik ben bang voor rekeningen,' maar: 'Ik betaal mijn rekeningen altijd met plezier omdat ik weet dat ik genoeg geld heb en ik de voordelen van mijn aankopen waardeer.'

Zeg niet: 'Alles is tegenwoordig zo duur,' maar: 'Ik besteed mijn geld altijd aan dingen die het geld waard zijn.'

Door positiever over geld te gaan praten, veranderen ook je houding ten opzichte van geld in positieve zin en zal er meer geld in je leven zijn. Begin ermee om te denken, te praten en je te gedragen alsof je je geldzaken pefect onder controle hebt. En weiger het om hier anders over te denken. Beschouw geld niet langer als een last, een heet hangijzer of een bron van zorgen, maar zie het als een middel een bron van vrijheid en plezier.

.

Kies ervoor nee te zeggen tegen rancune, frustratie en armoede. Zeg ja tegen controle hebben, tegen bewuste en vrije keuze en tegen veelheid.

Hou controle over je geld en weet dat de keuze aan iou is

Dag zeven

WAT WIL JE?

Dit is de dag dat je plezier zult hebben met het maken van je financiële verlanglijst. Maar voor dat je gaat opschrijven wat je dolgraag zou willen kopen en hebben en doen, wil ik dat je goed nadenkt. Denk niet onmiddellijk aan die design messen, die skivakantie of dat dure volledig verzorgde schoonheidsarrangement.

Op deze verlanglijst wil ik dat je de dingen schrijft die je werkelijk in evenwicht brengen, die je een gevoel van zekerheid geven en plezier. Het mogen niet de dingen zijn je het eerst te binnen schieten. Soms heb je er het meest aan wanneer je je geld besteedt aan dingen die op het eerste gezicht alleen maar saai en degelijk lijken. Het zal je misschien verbazen, maar als er lang en diep over nadenkt, kom je erachter wat je echt wilt.

Hier volgen enkele ideeën voor je verlanglijst.

Je eigen huis kopen.

Je hypotheek aflossen.

Meer sparen.

Een pensioenvoorziening regelen (hoe eerder je eraan begint, hoe beter).

Je verdiepen in verstandige investeringen.




Geld opzij zetten voor de decembermaand zodat je aan het eind van januari niet helemaal blut bent.

Je realiseren dat je genoeg hebt en je over je geld op je gemak voelen.

Nooit meer geld lenen.

Nooit meer bang zijn voor de bank, huurbazen en creditcardondernemingen.

Het is niet moeilijk om je een fortuin te wensen en om je voor te stellen hoe eenvoudig dit je problemen kan oplossen. De werkelijkheid is echter dat de meeste mensen zich geen raad weten wanneer ze een enorme som geld zouden hebben.

Ze worden er ongelukkig en onrustig van en het levert ze een heleboel nieuwe kansen en problemen op.

Het allerbeste is om verstandig genoeg te zijn om te weten wat voor jou goed is en aan hoeveel geld je genoeg hebt. Hoeveel zou je nodig hebben om je prettig en gelukkig te voelen? Hoeveel om je geen zorgen meer te maken? Hoogstwaarschijnlijk is het veel minder dan je in eerste instantie dacht, want de echte kunst van het je goed en zorgeloos voelen, is goed financieel management en genieten van je bezit.

Vergeet vooral niet om ook leuke en luxe dingen op je verlanglijst te zetten. In feite zijn deze dingen heel belangrijk, iedereen heeft ze nodig. Maar voor je deze dingen opschrijft moet de basis goed zijn, concentreer je eerst op de dingen die echt nodig zijn zodat je je goed voelt over je geld en je leven. Als je deze dingen op een rij hebt, denk dan na over op welke termijn je je doel wilt bereiken. Schrijf dit bij je verlanglijst naast ieder onderwerp. Zodat er bijvoorbeeld staat: 'Ik wil een eigen huis hebben binnen drie jaar, mijn schulden aflossen binnen zes maanden en nu beginnen met sparen.

'

Realiseer je dat alles op je verlanglijst mogelijk is, en dat jij het bent die je wensen kan verwezenlijken. Denk aan de stappen die je moet doen om eraan te beginnen. Wees blij en gelukkig met de wetenschap dat jij je wensen in vervulling kan brengen.

Bedenk wat je wilt en laat het werkelijkheid worden

Dag acht

HOU HET SIMPEL

Het is nu tijd om je geldzaken te regelen op een manier die je je leven lang kunt volhouden. Het mooie van het regelen van geldzaken is dat als je het eenmaal kunt, je het nooit meer zult verleren. Net als fietsen of salsadansen.

Het is gewoon zo dat het regelen van geldzaken eenvoudig is en dat het altijd eenvoudig gehouden moet worden. Als iemand het ingewikkeld probeert te maken of je vertelt dat het ingewikkeld is, geloof hem of haar dan niet. Het is niet ingewikkeld en zal dat ook nooit zijn.

Om je geldzaken goed te organiseren, moet je een paar basisregels in acht nemen.

Je moet weten wat je uitgeeft.

)e moet weten hoe hoog je inkomen is.

Je uitgaven moeten lager zijn dan je inkomen.

Je moet een nauwkeurige en actuele lijst bijhouden van alles wat er binnenkomt en alles wat er uitgaat.

En dat is eigenlijk alles. Wat je niet nodig hebt, zijn boekhoudboeken, vijftien bankrekeningen en complexe computerprogramma's. Wat je niet moet doen, is het bestuderen van financiële kranten. Het volgende heb je nodig om je geld op een simpele en effectieve manier te organiseren.

Een rekening bij een bank.

Automatische afschrijvingen voor alle reguliere rekeningen.

Een spaarrekening.

Een automatische overschrijving van je bankrekening naar je spaarrekening, zodat je bijna ongemerkt spaart.

Eén creditcard die je alleen in nood gebruikt - of op een heel verstandige manier  op voorwaarde dat je de rekening elke maand geheel betaalt.

Een gelinieerd schrift om je in- en uitgaven bij te houden.

Een ordner om je bankafschriften en andere documenten in op te bergen.

Een paar uur per week om je banksaldo te bekijken en te vergelijken met je lijst van in- en uitgaven en om je openstaande rekeningen te betalen.

26 DAG ACHT

Dit kan allemaal eenvoudig als je je er maar even toe zet. Kom vandaag nog in actie. Als de organisatie van je geld eenmaal vereenvoudigd is, wordt je hele leven eenvoudig. Je zult tijd en energie overhouden voor anderen dingen en je geldzorgen zullen afnemen.

Zo gebruik je je schrift waarin je je in- en uitgaven opschrijft.

1 Verdeel de pagina in vier kolommen.

2.    Schrijf bovenaan de eerste kolom 'datum'.

3.    Schrijf bovenaan de tweede kolom 'in'.

4.    Schrijf bovenaan de derde kolom 'uit'.

5.    Schrijf bovenaan de vierde kolom 'saldo'.

Werk je lijst dagelijks bij. Het kost je hooguit twee minuten om je transacties van die dag op te schrijven. Zo weet je altijd wat het saldo is op je bankrekening.

Onthoud dat het altijd het beste is om te weten wat je hebt - en wat je niet hebt. Op die manier kun je weloverwogen besluiten dat het nodig is om veranderingen aan te brengen in je bestedingspatroon. Als je er geen idee van hebt hoeveel je kunt besteden, vraag je om problemen. Wanneer je weet waar je mee bezig bent, kies je voor oplossingen en hoef je je geen zorgen te maken.

Hou het simpel en kies ervoor om de baas te zijn over je geld

Dag negen

JE UITGAVEN

Vandaag neem je de volgende stap tot het goed beheren van je geld. Om de basisregels toe te passen, moet je precies weten wat je uitgeeft. Als je nog nooit eerder je uitgavenpatroon in kaart hebt gebracht, zal dit waarschijnlijk een grijs gebied voor je zijn. Misschien ga je je nu heel onzeker voelen of anders trekt er misschien een dikke mist voor je op. Wat er ook gebeurt, maak je geen zorgen.

We gaan de mist verdrijven.

Waar gaat je geld heen?

Neem een pen en een stuk papier en schrijf de categorieën op die je nodig hebt. Deze zijn:

Hypotheek of huur.

Rekeningen voor gas, licht, elektriciteit en telefoon.

Verzekeringen voor je huis en auto.

Lidmaatschappen.

Creditcardrekeningen.

Winkelpassen en leningen.

Voeding.

Kleren en accessoires.

Cosmetica en toiletartikelen Uitgaan en vrije tijd.

Reizen (uitgezonderd vakantie).

Benzine en andere uitgaven voor de auto, als je die hebt.

Voeg er andere categorieën aan toe en geef er invulling aan. Je moet weten wat je er maandelijks aan besteedt. Gebruik alle documenten die je erbij kunnen helpen, zoals bankafschriften, rekeningen of bonnen. Maak een schatting wanneer je het precieze bedrag niet weet. Wanneer je ermee klaar bent heb je een beeld van wat je uitgeeft. Het is niet mogelijk om volledig nauwkeurig te zijn, maar het biedt je een houvast waarmee je verder kunt.

Hou de rest van de maand in een schrift bij wat je uitgeeft. Noteer iedere uitgave, hoe klein die ook is. Draag je schrift bij je en maak er een gewoonte van om ieder

bedrag dat je uitgeeft onmiddellijk te noteren. Het is niet nodig om dit voor altijd te doen (tenzij je dit graag wilt), maar het is belangrijk om het minimaal een maand lang vol te houden, liever nog twee of drie maanden, zodat je een goed beeld krijgt van wat je precies uitgeeft. |e zult waarschijnlijk versteld staan over hoeveel geld je uitgeeft aan voedsel, cosmetica en benzine.

Als je samenwoont met een partner of met vrienden, moet je uitzoeken wat jouw deel is in de gemeenschappelijke uitgaven. Het is niet meer dan redelijk dat alle

kosten eerlijk verdeeld worden. Je draagt zorg voor jouw deel van de kosten en laat de andere persoon of personen voor hun deel opdraaien.

Je uitgaven noteren is een openbarende bezigheid. Het is vanaf nu niet meer mogelijk om te zeggen: 'Ik weet gewoon niet waar het allemaal blijft.' |e opent de deur naar bewuste keuzes bij en flexibiliteit in het omgaan met geld.

Weten wat je uitgeeft, is het begin van de verandering







Dag tien

JE INKOMSTEN

Nu je hebt bekeken wat er maandelijks aan geld uit gaat, is het tijd om te bekijken hoeveel geld er binnenkomt - met andere woorden: je inkomsten, waar die ook vandaan komen.

De oefening van gisteren was misschien zwaar. Het zou kunnen dat je versteld hebt gestaan van de bedragen die je uitgeeft. Vandaag wordt het leuker, zelfs als je denkt dat je inkomen te laag is. Wanneer je de oefening van vandaag doet, denk dan aan de overvloed in je leven. Voel je rijk bij de gedachte dat geld naar je toe komt. Realiseer je dat je het geluk hebt dat dit geld van jou is en dat je het mag besteden waaraan jij wilt.

Waar komt je geld vandaan?

Pak een pen en een stuk papier en schrijf al je bronnen van inkomen op, ongeacht hoe klein het bedrag is dat binnenkomt. Vergeet de volgende bronnen niet (als je ze hebt).

Salaris(sen)

Toelagen

Rentes van spaarrekeningen

Dividenden

Ontvangen huur

Uitkering

Kinderbijslag

Voeg eventuele andere bronnen van inkomen toe en schrijf per bron op hoeveel er binnenkomt. Maar hierbij gebruik van bankafschriften, salarisspecificaties en andere relevante documenten die je kunt vinden. Tel als je klaar bent alle bedragen bij elkaar op om uit te komen op je totale maandinkomen.

Het is de bedoeling dat je je totale maandinkomen gaat vergelijken met je maandelijkse uitgaven, die je gisteren in kaart hebt gebracht. Het is het best voor je eigen financiële gemoedsrust dat je overzicht van inkomensbronnen hoger uitpakt dan je overzicht van uitgaven.

Als je maandelijkse inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, is het goed. Je hebt dan een prima basis om mee verder te werken. Je kunt ertoe besluiten een gedeelte van je overschot te gebruiken om te sparen, je schulden en leningen af te betalen, of om er leuke dingen mee te doen. Als je inkomsten en je uitgaven ongeveer gelijk op gaan, is dat ook prima. Tenminste als jij zelf tevreden bent met hoe je je geld besteedt en je het niet erg vindt om geen financieel vangnet te hebben. Als je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten, moet er iets veranderen.

Raak niet in paniek en begin niet als een razende verhuisplannen te maken, besluit niet om voortaan alleen nog maar bruine bonen te eten en laat de stekker van de telefoon er ook maar in. Wat je moet doen is, nadenken over hoe je je inkomsten en uitgaven in balans kunt brengen. Zou je misschien meer kunnen verdienen? Of is er iets waarop je een beetje kunt bezuinigen: zou je misschien iets minder vaak kleding kunnen kopen? Het zou kunnen dat het noodzakelijk is om grotere veranderingen door te voeren, zoals verhuizen naar een goedkoper huis of de auto verkopen. Jij moet de keuzes maken en alleen jij zult hier de voordelen van ondervinden.

Weet wat er aan geld binnenkomt en waardeer dit

Dag elf

WEES EERLIJK

Vandaag is het tijd om te kijken of je wel helemaal eerlijk tegen jezelf (en anderen) bent wanneer het erom gaat wat je met je geld doet. Schrik er niet van als blijkt dat je minder eerlijk bent dan je dacht. Bijna iedereen blijkt dat te zijn, zonder dat zelf te realiseren. Het vereist moed en integriteit om te graven in ieder stoffig hoekje van je financiën en om helemaal eerlijk tegen jezelf te zijn. Maar het is het waard om dat te doen, omdat het je uiteindelijk rust geeft en je je geen zorgen meer hoeft te maken.

Bedenk eens iets waarover je niet helemaal eerlijk bent. Heb je bijvoorbeeld schulden? Dat kan een aanwijzing zijn, want vaak zijn we geneigd dit goed te praten en om onszelf hierover gerust te stellen met een of ander fabeltje. Hieronder zie je hoe we soms niet eerlijk zijn over geld. Herken je je in sommige ervan?

Je hebt geldgeheimen die zelfs de mensen die je dierbaar zijn niet kennen.

Je verzint excuses om je creditcardschulden of leningen goed te praten.

Je neemt geld aan (bijvoorbeeld van je ouders), ook al voel je je daardoor ongemakkelijk of onvolwassen.

Je telt je inkomen driedubbel wanneer je besluit om iets te gaan kopen.

Je leest zelden of nooit je bankafschriften.

Je schaft spullen aan met je creditcard als je weet dat je ze niet kunt veroorloven. Je weet dat je iets moet veranderen in de manier waarop je met geld omgaat, maar drukt die wetenschap weg.

Je sjoemelt met de belasting.

Je liegt over je geld tegen anderen, maakt niet uit tegen wie.

Je leeft van het inkomen van je partner, terwijl er eigenlijk geen goede reden is om zelf geen geld te verdienen.

En zo zijn er nog vele andere manieren waarop je niet echt eerlijk bent over geld. Oneerlijk zijn, zelfs maar heel klein beetje, geeft je een slecht gevoel over jezelf. Zelfs als niemand weet dat je de boel in de maling neemt, jij doet het en JIJ WEET HET.

Besluit vandaag nog om helemaal eerlijk te zijn. Begin met tegen jezelf eerlijk te zijn. Spoor al je oneerlijkheden en trucjes op en gooi ze weg. Beslis hoe je het anders gaat doen en kom in actie. Vertel het vervolgens aan iedereen die het moet weten.


Als je bijvoorbeeld hebt besloten dat je voortaan op eigen benen wilt staan en je geen geld meer wilt aannemen van je ouders of je partner, zoek dan uit hoe je dat kunt aanpakken en vertel dit de betrokken persoon of personen op een warme en volwassen manier. Vergeet niet om ze te bedanken voor hun gulheid en hun steun, ook als je vermoedt dat ze het geven van geld gebruikten om invloed op je te kunnen uitoefenen. Vergeet niet dat het jou keuze was om dat te accepteren.

Of, als je je nooit wat van bankafschriften of rekeningen hebt aangetrokken, spreek dan met jezelf af dat je dat vanaf nu wel doet. Maak een schema met maandelijks een vast moment en neem deze over in je agenda. Als het bijna zover is om je bankafschriften en rekeningen te bekijken, zie het dan niet als een taak, maar als een uitdaging - een project dat je wilt aanpakken op een zo goed mogelijke manier en waar je alleen maar voordeel van hebt. Beloon jezelf als je ermee klaar bent.

Wees eerlijk, wees duidelijk en bevrijd jezelf


Dag Twaalf

PRIJS VAN JE WERK

Het is tijd om te kijken naar de prijs die je betaalt om te werken. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is belangrijk dat je in de gaten hebt dat we allemaal een prijs betalen voor het werk dat we doen. je kunt bij jezelf nagaan of je deze prijs wel redelijk vindt.

Wat ik bedoel met de prijs die we betalen? Hier volgt een aantal voorbeelden.

Je maakt lange dagen.

Je wordt tegengewerkt of gekleineerd.

Je wordt een monster dat iedereen bevelen geeft.

Je moet je mond houden, terwijl je de oplossing weet.

Je doet werk onder je niveau en voelt je gefrustreerd.

Je voelt je een sloof.

Je werkt mee aan iets schadelijks of onethisch.

Je neemt alle beslissingen en je voelt je alleen en niet gesteund.

Je werkt mee aan iets wat niet bij je denkbeelden en je persoon past.

Je doet iets wat schadelijk is voor je privé-leven.

Er zijn nog vele andere negatieve kanten aan iedere baan te bedenken, maar waar het om gaat is dat je de negatieve kanten afweegt tegen de positieve kanten. Natuurlijk is het goed mogelijk dat de goede kanten ruimschoots opwegen tegen de negatieve kanten. Als dat zo is, is dat fijn. Maar wees eerlijk tegen jezelf. Blijf nooit bij een bepaalde werkgever uit angst geen andere baan te kunnen vinden of omdat je bang bent dat je ergens anders geen succes zult hebben. Er is altijd een andere optie, altijd een alternatief, altijd een mogelijkheid voor een nieuwe start

Mensen die van hun werk houden, zijn vaak ook de mensen die in financieel opzicht succesvol zijn. Iets doen wat je leuk vindt is zo motiverend dat je je er maximaal voor inzet en dat heeft vaak een goede beloning tot gevolg, zoals een promotie, een bonus, of een salarisverhoging. Maar er zijn ook mensen die ergens blijven werken terwijl ze het er niet naar hun zin hebben, alleen omdat het salaris zo goed is. Maar geld is nooit reden genoeg om afbreuk te doen aan je welzijn. Als je alleen werkt voor het geld, zul je nooit echt van je werk genieten en zul je je er ook nooit echt goed over voelen. Wanneer je trots bent op het werk dat je doet, zul je veel meer genieten van het geld dat je verdient en bovendien meer gaan verdienen.

Besteed deze dag aan het bepalen of de prijs die je betaalt voor het werk dat je doet niet te hoog is. Als je je erg ellendig voelt in je baan, kijk dan vanaf nu om je heen naar een baan die echt iets voor je is. Een goed salaris is belangrijk, maar iaat je niet door geld leiden. Als jij goed aan jezelf denkt bij het zoeken van een nieuwe baan, dan komt het geld vanzelf wel goed. Ga dapper en onbevreesd te werk en wees trots op wat je doet.

Als de prijs die je voor je werk betaalt te hoog is, wees dan zo moedig om je baan op te geven

Dag dertien

WEG MET DE CRISISSEN!

Ben jij er ook zo een die regelmatig een geldcrisis heeft? Is jouw financiële leven vergelijkbaar met een voortdenderende achtbaanwagon die over grote hoogtes en door diepe dalen gaat en die allerlei soorten problemen met zich meebrengt? Ben je vaak middelpunt van een of ander financieel drama? Als dat zo is, is het tijd om de dingen anders aan te pakken.

Hier volgen enige voorbeelden van financiële crisissen. Bekijk eens of sommige ervan je bekend voor komen.

Er is een hoge rekening binnengekomen en je kunt hem niet betalen.

Iemand van wie je geld geleend hebt wil zijn of haar geld nu meteen terug.

De lening die je hebt afgesloten is onvoldoende, je moet meer gaan lenen.

De creditcardmaatschappij dreigt je voor de rechter te slepen, de hypotheekaflossing heeft een achterstand.

Het geld waarop je gerekend had is niet binnen en je bankrekening is leeg.

Je bent weer over je bestedingslimiet heen gegaan en je ontvangt aanmaningen met hoge boetes.

Je geiser is stuk en je hebt niet het geld om een nieuwe kopen.

Je salaris komt pas over twee weken binnen en je bent nu helemaal blut.

De gas/elektriciteit/telefoon is afgesloten omdat je de rekening niet betaald hebt en je kunt je niet herinneren dat je die ooit ontvangen hebt.

Je moet alweer slijmen bij de bank/je ouders/je huisbaas en je bent hun belerende opmerkingen zat.

Komt een van bovenstaande situaties je bekend voor? Mensen die last hebben van financiële crisissen hebben dat meestal regelmatig en op verschillende manieren. Zulke crisissen zijn vervelend, beangstigend, vermoeiend en irritant. Je vraagt je dus af: waarom zoeken mensen dit soort crisissen op? De reden is waarschijnlijk het gebrek aan goed financieel management, maar er is ook een andere reden. Aan elke crisis komt een eind, met andere woorden: voor elke crisis is wel een oplossing.

Vaak is de opluchting groot als er een oplossing blijkt te zijn voor de crisis. Mensen die van de ene crisis in de andere terechtkomen, zijn vaak verslaafd aan de gevoelens van wanhoop die gevolgd worden door de opluchting. Maar het goede nieuws is:

Je hoeft nooit meer een financiële crisis te hebben!

Het is echt doodeenvoudig. Beslis vandaag nog dat je anders om zult gaan met geld, dat je niet meer geld uit zult geven dan je hebt en dat je geld opzij legt voor noodgevallen. Verlos jezelf van die geldcrisissen. Stap uit dat wagentje van die achtbaan en geef jezelf rust. Leer jezelf aan financiële crisissen op te lossen door ze in de eerste plaats te vermijden.

Financiële crisissen zijn erg vermoeiend. Voorkom ze en voel je vrij.


Dag veertien

GEZAMENLIJK GELD

Vandaag wil ik dat je je richt op de vraag hoe je je uitgaven en inkomsten met anderen deelt. Het zou kunnen dat je bepaalde financiële verplichtingen al met een ander deelt. Maar als dat niet zo is, is het zo goed als zeker dat je op een bepaald moment met een ander persoon financiële beslissingen zult gaan nemen en dat je uitgaven en inkomsten met die persoon zult delen.

Het is eenvoudig om geldzaken te regelen met huisgenoten. Iedereen heeft zijn eigen geld en je bepaalt wie waarvoor verantwoordelijk is. Als er problemen ontstaan, kun je ze oplossen of vertrekken. Financiële kwesties tussen partners zijn een stuk ingewikkelder en kunnen makkelijk tot grote conflicten leiden. Het is belangrijk dat je hier van begin af aan duidelijke afspraken over maakt. Zo zullen jullie je geldzaken goed kunnen regelen en zal geld nooit tot relatieproblemen leiden.

De een staat anders tegenover geld dan de ander en iedereen heeft verschillende opvattingen over wat belangrijk is. Het is zeer waardevol wanneer je een manier vindt om tot overeenstemming te komen over de basale dingen in het leven en kunt leven met de verschillen die overblijven.

Het organiseren van gezamenlijke uitgaven en inkomsten

1    Blijf altijd onafhankelijk. Open een bankrekening voor gezamenlijke kosten, maar hou je eigen rekening ook aan. Gebruik hem voor je eigen geld waarmee je kunt doen wat je wilt.

2    Laat het regelen van de geldzaken nooit over aan de ander. Het is prima als een van jullie de lopende zaken regelt, maar de ander moet weten wat er gaande is en moet betrokken worden bij alle financiële beslissingen. Als je alles aan je partner overlaat, duw je jezelf in een afhankelijke positie; als jij degene bent die alles doet, heb je uiteindelijk het gevoel dat het een last is en dat je alles overdreven onder controle wilt hebben. Wie het ook doet, geen van beide zal zich er gelukkig mee voelen.

3    Bepaal welke uitgavenposten gezamenlijk zijn en bepaal wie welk deel voor zijn rekening neemt. Je kunt ook allebei een bepaald bedrag op een gezamenlijke rekening storten.

4 Wees eerlijk tegen elkaar over wat je belangrijk vindt. Als jij geld wilt sparen, maar je partner wil juist graag geld uitgeven, bedenk dan een compromis en hou daaraan vast. Luister altijd naar de mening van de ander, en wees bereid om erover te onderhandelen. Ga er niet vanuit dat een van jullie gelijk heeft en de ander niet.

5    Als je stopt met werken, bijvoorbeeld omdat je een kind krijgt, zorg er dan voor dat je eigen geld hebt om uit te geven. Je levert immers je bijdrage aan de familie en je moet niet steeds aan je partner hoeven vragen om een klein beetje geld als je dat nodig hebt.

6    Baseer je toekomstplannen niet volledig op het samen zijn. Gescheiden vrouwen eindigen meestal arm omdat ze te veel op het geld van hun echtgenoot rekenden. Zorg dat je eigen bezittingen en geld hebt dat hoe dan ook van jou blijft.

Gezamenlijk je geldzaken organiseren is voor de meeste koppels nog een heel

gedoe, zeker als je al heel lang gewend bent om alleen voor je geldzaken te zorgen.

Doe het daarom voorzichtig, met humor en begrip. En als je in een frustrerende en

ingewikkelde situatie terecht komt, onthoud dan dat tederheid en liefde wonderen

kunnen verrichten, en dat boosheid en kritiek alleen maar weerstand oproepen.

Leren om geldzaken te regelen met een ander persoon kan opwindend, leuk en vruchtbaar zijn

Dag vijftien

FOUTEN MET GELD

Oké, dit is het moment waarop je de waarheid onder ogen moet zien wat betreft fouten met geld. Waarom? Omdat werkelijk iedereen ze wel eens gemaakt heeft en ze ook in de toekomst nog wel zal maken. Niemand regelt zijn geldzaken helemaal perfect en de meeste mensen doen behoorlijk wat dingen verkeerd.

Misschien heb je zelfs wel dezelfde fout twee keer gemaakt - of verschillende keren. Als dat zo is, kun je iets belangrijks leren van dit type fout, en, als je dat eenmaal geleerd hebt, zul je de fout nooit meer hoeven maken. Ook in het leven maken we steeds dezelfde fout, tot we eindelijk onze lesje geleerd hebben.

Dus, als je je slecht voelt over een van de fouten die je hebt gemaakt, groot of klein, relax dan maar. Fouten zijn er nu eenmaal om ons te laten te zien hoe we verder moeten en om ons te leren hoe we de zaken in de toekomst beter aan kunnen pakken. Leer van je fouten en zie ze als iets positiefs.

Hier volgen enkele van de fouten die mensen over het algemeen maken. Komen enkele ervan je bekend voor?


Enorm veel geld aan iets uitgeven dat uiteindelijk alleen maar tegenvalt, zoals aan een timeshare vakantiewoning, waar je uiteindelijk zelden tot nooit gebruik van blijkt te maken of aan een dure outfit die je eigenlijk nooit draagt.

Meer uitgeven dan je salaris toelaat om vervolgens het verschil te moeten bijlenen.

In iets investeren dat kapot gaat of vreselijk in waarde daalt.

Denken dat je van geld uitgeven enorm op zult vrolijken op een moment dat je in de put zit of wanneer je liefdesverdriet hebt.

Zware financiële lasten op je nemen waarvan je denkt dat je ze wel kunt dragen, maar die dan toch te zwaar blijken te zijn zodat je je constant zorgen maakt.

Geld uitlenen dat je nooit terug krijgt

Als je een van deze fouten wel eens gemaakt hebt, of andere fouten die hier niet genoemd zijn, zal het je gerust stellen dat je niet de enige bent. Deze fouten komen allemaal erg veel voor. Het goede nieuws is dat het niet meer nodig is om ze te maken.

Het voorkomen van fouten met geld

Denk goed na voor je een grote hoeveelheid geld uit gaat geven. Het is makkelijk om je mee te laten sleuren door je enthousiasme over een timeshare vakantiewoning (de mensen van de verkoop zijn experts in het opwekken van je enthousiasme), of over een nieuwe outfit, of wat dan ook. Maar over het algemeen is je enthousiasme de volgende dag al een stuk minder groot (in tegenstelling tot wat beweerd werd), dus: slaap er nog een nachtje over, bedenk goed of je het echt wilt hebben, en ga alleen tot aankoop over als je het echt zeker weet.

Geef alleen toe aan impulsaankopen als het om hele kleine bedragen gaat.

Als je besluit om geld uit te geven om jezelf op te vrolijken, bepaal dan hoeveel je zonder problemen over de balk kan smijten en neem alleen dat bedrag contant mee.

Als je erover denkt om een hypotheek af te sluiten, zoek dan uit hoeveel geld je per maand zou kunnen aflossen en reduceer dat bedrag met een derde. Het is altijd beter om wat geld achter de hand te hebben dan geld te kort te komen door onverwachte kosten.

Leen nooit geld uit dat je eigenlijk niet kunt missen. En als je het wel doet, beschouw het dan als een gift.

Als je twijfelt over een aankoop, doe het dan niet.

Natuurlijk, iedereen maakt fouten, ook jij zult in de toekomst nog wel een paar keer de mist in gaan. Maar als je deze richtlijnen volgt, zul je er vast ook een heleboel voorkomen.

Beschouw elke fout die je gemaakt hebt als een stap naar een goede omgang met geld

Dag zestien

OMGAAN MET SCHULDEN

De meeste mensen hebben wel een of andere schuld. Het belangrijkste bij schulden is dat je het gevoel moet hebben dat je ze aankunt en dat het gekochte de schulden waard is. Als dat niet zo is, is het tijd om er vanaf te komen en je te richten op het fantastische moment dat je schuldenvrij zult zijn - en als je je werkelijk zoveel zorgen over je schulden maakt dat je er ziek van wordt, dan zal dat echt een fantastisch moment zijn.

Als je besluit schulden te maken, moet je je afvragen of de prijs die je voor zo'n schuld betaalt niet te hoog is. Een hypotheek is een schuld, en de meeste mensen vinden het het waard om een schuld te hebben in ruil voor een huis dat uiteindelijk van hen is. Voor bijna alle schulden betaal je een heleboel rente. Bekijk eens hoeveel geld je betaalt voor iets dat je met een creditcard koopt en vergelijk dat met de werkelijke prijs. Voor een jurk kan dat betekenen dat je wel twee keer zoveel betaalt als je maandelijks een gedeelte afbetaalt aan de creditcardmaatschappij. Een auto kan wel anderhalf keer zoveel kosten als je gebruik maakt van de betalingsregeling waarmee je hem in drie jaar afbetaalt. Alleen jij kunt bepalen of deze extra kosten je het waard zijn. Onthoud: bij twijfel, doe het niet!

Een schuldenactieplan

Heb je al schulden waar je je vreselijke zorgen over maakt? Dit is wat je moet doen.

1    Bekijk de rentes die je voor elke schuld moet betalen. Als deze heel hoog zijn, of als de maandelijkse aflossing hoger is dan je per maand kunt missen, vraag dan of je bank je een lening wilt geven waarmee je al je schulden in een keer kunt aflossen. Daarna moet je je nieuwe lening gaan aflossen, maar dit zal je uiteindelijk minder kosten - ervan uitgaande dat je je nieuwe lening met een gunstigere rente hebt afgesloten, en met een langere looptijd en een lagere maandelijkse aflossing.

2    Als je werkelijk in de problemen zit met je schulden, ga dan naar een financieel adviseur om advies in te winnen. Er zijn er heel veel, en ze kunnen je helpen met het zoeken naar een oplossing en onderhandelen met de schuldeisers.

3    Blijf weg bij bedrijven die makkelijk en direct leningen verstrekken; zij hanteren vaak hoge rentes.

4    Onthoud dat schulden hebben nog niet wil zeggen dat je een slecht mens bent. Het betekent alleen maar dat je niet goed met je geld omgaat. Besluit vandaag nog dat je je schulden gaat aanpakken en ga vanaf nu beter met je geld om.

Schulden zijn een aanslag op jezelf en op je geld. De waarheid is nu eenmaal dat het leven beter is zonder schulden. Ze zorgen voor onrust, stress, ziekte en ze maken je voortijdig oud. Kiezen voor een leven zonder schulden (afgezien van een hypotheek, want dat is een acceptabele schuld) betekent kiezen voor vrijheid en een lastenvrij financieel leven.

Wat is de negatieve kant van nee zeggen tegen schulden? Het zou kunnen betekenen dat je iets niet kunt krijgen wat je dolgraag wilt hebben, moet sparen voor iets wat je wilt hebben of genoegen moet nemen met een ouder model. Maar is dat werkelijk zo'n probleem? Niet als jij het niet wilt.

Schulden zijn een zware last - laat ze niet toe in je leven.

Dag zeventien

SPAREN

Vandaag wil ik dat je nadenkt over spaargeld. Spaar je? Of denk je dat dat iets is waar je pas aan toe zult zijn als je rijker/ouder/beter georganiseerd bent? Mis!

Niets geeft je een rijker gevoel dan geld sparen.

Bijna iedereen droomt er wel eens van om een enorme som geld te winnen of te verdienen. Om vervolgens te fantaseren over het bijzondere gevoel dat het met zich mee zal brengen, over al die dingen die ze zouden doen met het geld en over nooit meer zorgen maken over geld. Bij sommige mensen komt deze droom uit. Maar zelfs als je een heleboel geld wint of erft, zul je je niet rijk voelen wanneer je alles uitgeeft. Een gedeelte van je geld vasthouden, dat is de manier om je rijk te voelen.

In werkelijkheid zijn er maar een paar mensen die plotseling heel veel geld hebben. Dus, droom lekker door, maar doe dat terwijl je het geld dat je werkelijk hebt op de beste manier besteedt.

Denk je dat je geen geld hebt om te sparen?

Denk nog eens goed na: je kunt beginnen met sparen met maar een klein bedrag, maar doe het met regelmaat: iedere maand. Laat het bedrag automatisch van je betaalrekening afschrijven naar je spaarrekening. Als je dit eenmaal geregeld hebt, vergeet het dan weer. Laat je er niet toe verleiden je spaarrekening te plunderen -laat het bedrag oplopen, verhoog als je kunt het bedrag dat je maandelijks stort. Iedere keer dat je je bedenkt dat je spaargeld hebt, voel je je er goed over en daardoor voel je je goed over jezelf.

Vertrouw niet op je dromen alleen. En neem jezelf niet in de maling door te zeggen dat je gaat sparen als alles makkelijker gaat. Door te sparen zal juist alles makkelijker gaan want draai je manier van denken maar eens om: Als je kunt sparen, moet het wel goed met je gaan en ga je goed met je geld om. Hoe meer je in deze waarheid gelooft, hoe verstandiger je met je geld zult omspringen en hoe beter je zult worden in het omgaan met geld.

Besluit vandaag nog om meer geld te behouden. Geld is er om uit te geven - maar verstandig uitgeven, niet achteloos. Wat zou je kunnen missen in ruil voor het beetje geld dat je op je spaarrekening zet? Heb je die nieuwe schoenen/die cd/die maaltijd buiten de deur echt nodig? Of zou je het geld beter behouden? |e kunt altijd kiezen, en, als je er normaal gesproken voor kiest om het uit te geven, kan het best leuk zijn om eens een andere keuze te maken en te ervaren hoe dat voelt.

Sla niet door! Ga niet te veel sparen. Te veel op je geld zitten is nooit goed. Als je nooit wat uitgeeft en probeert om al je geld vast te houden, blokkeer je de in- en uitgaande geldstroom en kan het zo zijn dat er minder geld naar je toe komt.

Onthou altijd dat het er in het leven om gaat om de juiste balans te vinden, en daar gaat het ook om bij de omgang met geld.

Begin vanaf vandaag te sparen en voel je elke dag rijker

Dag achttien

GELD AANTREKKEN


Nu wordt het pas echt leuk! Vandaag gaat het erom hoe je meer geld kunt krijgen, hoe je je rijk kunt voelen en hoe je je leven met weelde kunt vullen. Het mooie is dat wanneer je op een bepaald gebied succesvol bent, bijvoorbeeld met geld, het makkelijker is om op andere gebieden in je leven zoals liefde, carrière en geluk, ook te slagen.

Om te beginnen: er is niks mis met veel van iets hebben. In feite is het juist hartstikke goed. Veel van iets hebben wil nog niet zeggen dat je hebzuchtig of egoïstisch bent of anderen te kort doet. Er is van alles meer dan genoeg en iedereen verdient het om veel te bezitten. Het enige dat je kan tegenhouden grootbezitter te worden, is je manier van denken. Als je dénkt dat je het niet verdient om veel geld te hebben, of dat je arm moet blijven of dat geld altijd door je vingers zal glippen, dan zal dat ook zo zijn.


Besluit dat je vanaf vandaag gaat geloven dat weelde voor jou is weggelegd en verwelkom voorspoed en succes op alle mogelijke manieren.

Hoe je weelde je leven binnenhaalt

1    Blijf altijd positief denken, bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen: 'Ik verdien het om veel geld te hebben.' Of door te zeggen: 'Ik heb altijd meer dan genoeg.' Herhaal deze positieve zinnen als je je zorgen begint te maken over geld.

2    Besteed aandacht aan de momenten waarop rijkdom zich aandient. Merk het op als andere mensen gul voor je zijn, als je geld vindt op straat, als je een lagere rekening ontvangt dan je had gedacht en als je iets kleins wint of iets op de kop tikt bij een uitverkoop. Wanneer je deze momenten opmerkt en ze waardeert, zullen ze meer en meer in je leven voorkomen.

3 Hou goed voor ogen wat je wilt. Zeg in plaats van: 'Ik wil rijk zijn,' wat je exact wilt op dit moment. Je wilt bijvoorbeeld genoeg geld hebben om een auto te kunnen kopen, of om een aanbetaling te kunnen doen op een huis of appartement.


4    Wees gul. Hoe gieriger je bent, hoe minder goede dingen er naar je toe zullen komen. Als je zelf gul bent, krijg je daar altijd veel voor terug. Maar ga niet simpelweg van alles weggeven met als doel er een heleboel voor terug te krijgen. Leer uit liefde te geven, zonder iets terug te verwachten. Geef aan goede doelen, geef aardigheidjes aan familie en vrienden, besteed aandacht en energie aan anderen. Dat wil niet zeggen dat je maar in het wilde weg geld moet gaan uitgeven voor anderen, maar dat je moet geven wat je kunt missen, ook als je angstig bent of arm.

5    Beeld je in dat je de gelukkigste persoon bent die je kent. Beeld je in dat iedereen die je kent tegen je zegt: 'Hoe in 's hemelsnaam doe je dat toch, het lijkt wel of je altijd gelukkig bent?' Loop rond met een grote glimlach op je gezicht, alsof je je gelukkig voelt. Het zal niet lang duren of je bent ook gelukkig.


6    Leer jezelf een dankbare houding aan. Daarmee bedoel ik: dankbaar zijn voor alles wat je al hebt - je baan, als je er een hebt, alles wat je bezit, de vakanties en feestjes die je hebt, de dingen die je gegeven worden. Wees dankbaar voor je talenten en mogelijkheden, je familie en je huis. Benadruk niet wat je nog niet hebt en bedenk niet iedere avond wat je allemaal nog meer zou willen hebben, maar wees in plaats daarvan dankbaar voor wat je wel hebt.

Volg deze richtlijnen vandaag op en hou je er de rest van je leven aan. Maak het onderdeel van jezelf. Zorg ervoor dat mensen je zien als iemand die gul is, relaxed omgaat met geld en een gelukkig persoon is. Verwacht dat overvloed naar je toe komt want dan zal het ook komen.

Om meer naar je toe te laten komen, moet je eerst gelóven dat er meer naar je toe komt

Dag negentien

WEES JE EIGEN ADVISEUR

Vandaag wil ik dat je besluit dat je zelf de beste geldadviseur voor jezelf bent en dat je het nooit zult toestaan dat een ander je een slecht gevoel geeft als het over geld gaat. Er lopen ongelooflijk veel mensen rond, inclusief professionals zoals accountants, bankmedewerkers en financieel adviseurs, die er graag toe bereid zijn je te kleineren of je het gevoel te geven dat je onnozel bent, met als doel je een van hun producten te verkopen. Sommigen doen het op een bijzonder vriendelijke manier, zodat het niet moeilijk is er in te trappen.

Natuurlijk, er zijn altijd momenten dat je een expert zult moeten aanspreken, en natuurlijk zijn er ook experts die je behandelen als een weldenkend persoon en die je een advies geven waar je wat aan hebt. En jij moet het verschil zien en uiteindelijk de keuze maken van wie je een advies wilt over een geldkwestie.

Handleiding voor het gebruik van experts

Laat nooit, maar dan ook nooit, de beslissingen over jouw geld over aan iemand anders, het maakt niet uit aan wie.

Vertrouw op je instinct. Als iets niet goed voelt, ga er dan niet mee door. Controleer alles. Als iemand je vertelt dat een bepaald product het beste is, controleer het dan eerst zelf. Doe wat onderzoek om erachter te komen of het echt waar is.

Beslis nooit te snel, zeker niet als je daartoe gedwongen wordt. Denk altijd een of enkele dagen na en kijk wat de alternatieven zijn.

Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat je aangeboden wordt of wat je geadviseerd wordt te doen, en wat de consequenties zijn op de lange termijn. Deins er niet voor terug om aan experts te vragen iets uit te leggen in simpele en duidelijke taal. Als ze dat niet kunnen, zijn ze óf niet goed in hun vak óf ze proberen je iets aan te smeren waar je niet op zit te wachten.

Onthoud goed dat alleen jij weet wat je wilt en wat het beste bij je past. Dat is ook waarom jij de beste adviseur voor jezelf bent. Niemand heeft het zo goed met jou voor als jijzelf.

Financiële zaken hoeven echt niet gecompliceerd te zijn of mysterieus. Als je een spaarrekening wilt openen en je weet niet zeker welke de beste is, kijk dan eens rond en vergelijk rentes en voorwaarden. Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je bij een bepaalde spaarrekening wel een goede rente krijgt, maar dat je je geld niet zo makkelijk kunt opnemen. Denk goed na over wat je wilt en wat bij je past.

Gedraag je nooit als een idioot. Zeg nooit dingen als 'Ik ben niet zo goed met cijfers,' of‘Ik begrijp financiële dingen gewoon niet.' Zeg altijd tegen jezelf: 'Ik ben ontzettend goed met cijfers, ik begrijp alles wat ik daarvan wil weten.' Train jezelf erin dat je leaflets of folders met informatie mee naar huis neemt en dat je ze rustig doorleest zonder enige druk. Onthoud dat je de tijd kunt nemen om iets te begrijpen dat je wilt begrijpen.

Besluit vandaag nog om slim en verstandig met geld om te springen en om te vertrouwen op jezelf

Dag twintig

BLIJF ONAFHANKELIJK

Vandaag wil ik dat je bepaalt hoe onafhankelijk je bent als het om geld gaat. Om succesvol te zijn op financieel gebied en om je geldzaken goed op orde te hebben, is het belangrijk om onafhankelijk te zijn. Dat betekent dat je je eigen beslissingen neemt, dat je je eigen geld beheert en dat je zelf voor je inkomen zorgt, tenzij er een speciale reden is waarom je dat niet kunt.

Veel volwassen die zich op andere gebieden prima kunnen redden, gedragen zich als een kind wanneer het om geld gaat, levend op de zak van een ander of niet van plan de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen financiën. Ben jij een van hen? Als dat zo is, zal het je mogelijkheden beperken. Afhankelijk zijn van anderen is hetzelfde als anderen de macht in handen geven en jezelf in zwakke positie stellen. Als jij dit doet, moet je vandaag je macht terug zien te krijgen en van de daken schreeuwen dat je de touwtjes weer zelf in handen hebt.

Hier volgen enkele manieren waarop mensen zich over het algemeen in een financieel afhankelijke positie stellen.

Erop vertrouwen dat je geld krijgt van je ouders.

Accepteren van niet zelfverdiend geld uit het inkomen van een partner, of iemand anders, als er geen reden is om niet zelf voor een eigen inkomen te zorgen (natuurlijk is het een ander verhaal als er kinderen moeten worden opgevoed, als er een studie wordt gevolgd, bij ziekte of wanneer er gezorgd wordt voor een familielid.)

Lenen van vrienden of familie.

Erop vertrouwen dat een ander wel de juiste financiële beslissingen voor je neemt.

Geen bank hebben en erop vertrouwen dat iemand anders je financiële transacties voor je regelt.

Iemand anders de schuld geven van je eigen financiële problemen

.

Als je jezelf in een van de voorgaande omschrijvingen herkent, of als je je op een andere manier in een financieel afhankelijke positie stelt, is het tijd om te veranderen. Financiële onafhankelijkheid is heel goed voor je eigenwaarde, het is boeiend en het


vergroot je mogelijkheden - je zult veel meer keuzevrijheid hebben wanneer je stopt op anderen te leunen.

Welke excuses je ook kunt verzinnen om afhankelijk te blijven van anderen, vergeet ze. Veel volwassenen leven nog steeds van het geld dat ze van hun ouders krijgen, met het idee dat dit wel prima is omdat hun ouders het geld met liefde geven. Maar wanneer je eenmaal volwassen bent, zou je eigenlijk geen geld meer van je ouders moeten vragen (of van iemand anders op wiens zak je teert). Ga op eigen benen staan, en voel je goed over jezelf.

Hier volgt wat je moet doen om financieel onafhankelijk te worden.

Verdien je eigen geld. Stop met het aanvoeren van excuses zoals 'Ik kan de juiste baan niet vinden, ik hou niet van werken,' of 'Ik wil nog een training/studie/cursus volgen.'

Leen nooit geld zonder een duidelijke geschreven verklaring met de datum waarop je het geld terug zal betalen - en hou je aan die datum. Je kunt beter van de bank lenen dan van een vriend of vriendin, omdat je dan een duidelijke zakelijke overeenkomst hebt.

Open je eigen bankrekening en regel je bankzaken zelf.

Neem je eigen financiële beslissingen. Natuurlijk is het prima om advies te vragen aan mensen die je vertrouwt, maar beslis uiteindelijk zelf.

Hou ermee op anderen de schuld te geven. Neem de verantwoordelijk voor het resultaat van jouw financiële beslissingen, ook voor de fouten.

Financieel onafhankelijk zijn, is heerlijk en de moeite van het nastreven waard. Bepaal vandaag nog wat je moet doen om werkelijk onafhankelijk te worden. Bedank iedereen die je tot nu geholpen heeft, maak je dan los uit moeders schoot en zwem de wijde wereld in.

Maak jezelf financieel onafhankelijk!

Dag eenentwintig

MAAK GOEDE KEUZES

Nu je je eigen financiële keuzes maakt, is het belangrijk dat je de juiste keuzes

maakt. Je bent daar zelf verstandig en slim genoeg voor. Je hoeft geen financieel

expert te zijn of unieke eigenschappen te bezitten om zulke keuzes te maken.

Alles wat je nodig hebt, zijn een paar simpele richtlijnen en vertrouwen in jezelf.

Richtlijnen voor het maken van verstandige keuzes

1    Zoek naar geldleermeesters. Hiermee bedoel ik, mensen die je bewondert om hun mening over geld en hun bekwaamheid. Het hoeven geen experts te zijn. Het zou goed kunnen dat je een vriend hebt die goed met geld kan omgaan, die altijd goed georganiseerd lijkt en die een goede kennis van financiële zaken heeft.

2    Leer je de vaardigheden aan die je nodig hebt. Als je denkt dat het wel nuttig kan zijn om te leren omgaan met een boekhoudprogramma op de computer, of je denkt dat het handig is om je cijfermatig beter te bekwamen, ga dat dan vooral doen en zoek een relevante cursus die bij je past.

3    Hanteer altijd de eenvoudigheidsregel: wanneer je voor een financiële keuze staat, bepaal dan of de gegeven mogelijkheid eenvoudig genoeg is om te begrijpen door een gemiddeld persoon. Als dat niet zo is, ga er dan niet mee door. Oplichterij en slechte overeenkomsten zijn vaak geformuleerd in een ingewikkeld jargon, zodat het niet opvalt dat er iets niet deugt.

4. Bepaal of iets geschikt is voor jou. We zijn allemaal individuen met onze eigen behoeften en toekomstplannen. Daarom kun jij alleen voor jezelf weten of een financiële beslissing goed is of niet. De manier waarop jij je uitgaven organiseert geeft aan wat jouw lifestyle is.


5 Bereken of je het je kunt permitteren. Dit is de vraag waar het werkelijk om draait. Laat je er nooit toe verleiden meer uit te geven dan je kunt missen. Niets is erger dan voortdurend alle eindjes aan elkaar te moeten knopen. Bouw altijd een marge in en reken erop dat alles altijd duurder uitpakt dan je verwacht.

6 Neem nooit een overhaaste beslissing. Neem de tijd om erover na te denken of iets geschikt voor je is. Er zijn zoveel verkeerde beslissing gemaakt door haast en druk en verkopers weten dat maar al te goed. Verkopers van timeshare vakantiehuizen tot wasmachines willen je altijd graag wijs maken dat de aanbieding alleen op dat moment geldt. Trap nooit in die val - een goede overeenkomst hoeft niet overhaast gesloten te worden.

Een van de belangrijkste dingen die je je moet bedenken bij het maken van beslissingen is dat je altijd zelf de keuze hebt en dat de positie waarin je nu verkeert het resultaat is van keuzes die je eerder gemaakt hebt. Als dat niet zulke geweldige keuzes blijken te zijn geweest, besluit dan vandaag datje het helemaal anders gaat doen en begin met het maken van goede keuzes. Je zult merken dat je situatie snel zal veranderen als je daar eenmaal mee begint.

Beslis nooit iets om anderen daarmee een plezier te doen. Als ze jouw keuze niet kunnen waarderen, dan is dat prima. Als ze teleurgesteld zijn of boos, bedenk dan dat dit wel weer over zal gaan en dat het niet jouw verantwoordelijkheid is. Onder jouw verantwoordelijkheid valt het maken van de juiste beslissing voor jou, met respect voor anderen en zonder daarbij anderen te kwetsen.

Neem de tijd en neem de juiste beslissingen voor jezelf

Dag tweeëntwintig

GELD VOOR DE LOL


Vandaag wil ik dat je je realiseert dat geld er niet alleen voor serieuze zaken is; het is er ook om lol mee te beleven. Te zuinig zijn met geld of te plichtsgetrouw en te zakelijk maakt je niet vrolijk en de mensen om je heen nog minder. Het maakt niet uit hoe weinig geld je hebt, het is altijd belangrijk om een klein beetje geld opzij te zetten om plezier mee te maken.

Geld is er niet voor bedoeld om jou je schuldig te laten voelen, ellendig of gespannen. Het is er om je een goed leven te geven, en, hoe verstandiger je het uitgeeft hoe meer je van het leven zult genieten. Lol hebben is onderdeel van verstandig uitgeven. En, zeg nou zelf, wat heb je eraan als je hard werkt, goed plant en je geldzaken goed regelt als je vergeet de vruchten ervan te plukken?


Wat maakt geld voor jou leuk?

Neem een pen en een stuk papier, en schrijf de dingen op die je echt leuk vindt.

Het kan van alles zijn, inclusief ritjes maken in een achtbaan, een bezoek brengen aan het theater, skiën of zwemmen, de hele nacht door dansen op een feest, genieten van een nachtelijke picknick of toegeven aan een koopaanval. Misschien droom je er wel van je een dag over te geven aan allerlei schoonheids-behandelingen, of heb je zin om met een aantal vrienden af te spreken in een café of de hele dag door te brengen op het strand.


Natuurlijk hebben niet alle manieren van plezier maken met geld uitgeven van doen. Maar sommige wel. Als je eenmaal weet hoe je plezier wilt maken, kun je er rekening mee


houden in je uitgavenplan. Als je een relatie hebt, zou je ertoe kunnen besluiten dingen samen te plannen, zoals uit eten gaan, een weekendje weg of een bezoek aan een theater.

Er zit nog een ander aspect aan plezier in combinatie met geld, en dat is dat je moet leren om je problemen met geld lichter op te vatten. Dat gaat makkelijker als je ook leuke dingen doet met je geld. Het belangrijkste moment om iets leuks te doen, is vaak als je je daar helemaal niet voor in de stemming voelt - als alles je tegenzit, als er alleen maar problemen lijken te zijn, als je je afgebrand voelt. Soms kun je door dit ellendige gevoel heen breken wanneer je je problemen met humor en relativeringsvermogen benadert. Soms verdwijnt dit ellendige gevoel vanzelf wanneer je jezelf gedwongen hebt je problemen te vergeten en je jezelf gewoon vermaakt hebt. je ziet de dingen dan vaak in een heel nieuw daglicht.

Onthoud dat niets zo vreselijk kan zijn dat je er niet meer om kan lachen. Probeer maar eens om je problemen hardop uit te spreken en voeg er dan aan het einde aan toe: 'Ha, ha!' Bijvoorbeeld 'Ik heb geen flauw idee hoe ik mijn schulden ga aflossen. Ha, ha!' Het klinkt misschien raar, maar je problemen zullen beslist minder erg en minder ontmoedigend lijken, dat beloof ik. Er toe in staat zijn om een beetje luchtig om te springen met een serieuze situatie is een geweldige vaardigheid. Als er geen oplossing meer te bedenken valt voor een ingewikkeld probleem, kan een lach vaak uitkomst bieden. Ik bedoel niet dat je je onverantwoordelijk moet gedragen, maar dat je de kracht van humor moet gebruiken. Plezier en lichtheid kunnen je helpen je problemen op te lossen.

Mensen die weten hoe je lol moet maken zijn bijzonder. Ook al weten we als kind allemaal hoe we lol moeten maken, veel van ons vergeten hoe het moet als ze volwassen zijn. Als je het gevoel hebt dat je te serieus bent geworden en nooit echt lol hebt, kijk dan nog eens grondig naar je leven. Wellicht besluit je wel dat het tijd is voor verandering.

Doe iets leuks vandaag, Lach, speel en vermaak jezelf. Maak jezelf gelukkig en laat geld je helpen bij het maken van plezier.

Je verdient het om lol te hebben en je te vermaken met je geld


Dag drieëntwintig

SPRING UIT DE BAND

Vandaag wil ik dat je terugkijkt op de momenten dat je besloot uit de band te springen, dat je de boel de boel liet en zei: 'Wat kan mij het allemaal schelen, ik ga een heleboel geld over de balk smijten.' Bijna iedereen heeft dit soort momenten wel eens. De maand december is hiervan een goed voorbeeld. Veel mensen die zich voornemen om het dit jaar zuinig aan te doen en voorzichtig met hun geld om te springen, worden plotseling overvallen door een uitgeefaanval. Ze gaan ver over hun budget heen, betalen artikelen met hun creditcards, kopen veel meer dan de bedoeling was en beloven zichzelf dit later allemaal weer recht te trekken.

Bankmanagers kennen dit syndroom. En alle financieel adviseurs ook. December is de maand waarin het geld bij iedereen de zak uitvliegt. En als iedereen het doet, waarom jij dan niet? Het is beetje een massahysterie heel erg aanstekelijk.

Waarom zou je er eigenlijk niet aan meedoen? Hieronder volgen de antwoorden.

De kater waarmee je zit nadat je te veel hebt uitgegeven, is vermoeiend en ontmoedigend.

Na het gelukkige gevoel van opwinding komt het gevoel van wanhoop - en dat gevoel duurt een stuk langer.

In de maand maart weet niemand meer wat je hem of haar gegeven hebt. Uit een recent onderzoek bleek dat geen enkele schoolgaand kind na acht weken meer wist wat het met Sinterklaas en/of Kerstmis had gekregen.

De spullen die in de maand december zo onmisbaar en nuttig leken en zo precies geschikt voor de maand december, zijn enkele maanden later vaak stof aan het verzamelen in de kast.

Als je iets met je creditcard koopt en het bedrag later betaalt met de maandelijkse aflossing, zijn de kosten van het artikel vaak drie tot vier keer zo hoog als de originele prijs. Verdriedubbel de prijs van je potentiële aankoop eens voordat je het artikel koopt. Ben je nog steeds even enthousiast?

Als je uit de band wil springen in de maand december, plan dit dan van tevoren. Bedenk wat je de vorige december ongeveer hebt uitgegeven - dat is namelijk hoeveel je moet sparen voor aankomende maand december. Het beste is om het

benodigde bedrag door twaalf te delen en elke maand een twaalfde deel apart te zetten. In december geef je uit wat je gespaard hebt en je laat je creditcards thuis.

Voor andere 'spring-uit-de-band-momenten', zoals verjaardagen, geldt precies hetzelfde. |e moet er hoe dan ook van genieten, je moet ze vieren en gul zijn. Maar ga geen geld uitgeven om het uitgeven, en geef al helemaal geen geld uit dat je niet hebt. je kunt er ook voor kiezen om in plaats van cadeautjes te kopen, cadeautjes te maken. Of bepaal een maximaal bedrag voor elk cadeautje en maak er een sport van om iets leuks te vinden onder die prijs.

Waar het om gaat is dat uit de band springen niet goed is als je vervolgens in een financiële hel terechtkomt.

Bereken wat het je gaat kosten voor je uit de band springt

Dag vierentwintig

TROOSTKOPEN

Af en toe koop je iets om jezelf te troosten. Maar sommigen doen het zo vaak dat het ze in financiële problemen brengt. In plaats van troost, brengt het uitgeven dan juist meer ellende, wat meestal weer leidt tot meer troostaankopen waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.

Troostkopen is waar je mee bezig bent als je geld uitgeeft om je beter te voelen. Mensen die geld uitgeven om zichzelf te troosten gaan uit van hun negatieve gevoelens, daarbij kan het gaan om eenzaamheid, angst, depressie, een gebroken hart, verdriet of welk pijnlijk gevoel dan ook. Geld uitgeven aan iets dat je leuk vindt geeft je dan een tijdelijk opbeurend gevoel dat je ongelukkige gevoel even naar de achtergrond drukt. Maar dit opbeurende gevoel duurt maar kort en het wordt vaak gevolgd door een heel negatief gevoel. Dus moet je weer opnieuw geld uitgeven om het gelukkige gevoel weer terug te krijgen.

Dit is wat shopaholics doen. Shopaholics zijn bijna altijd vrouwen. Ze kopen en kopen, steken zich in de schulden en verzamelen kasten vol met dingen die ze nooit gebruiken en soms zelfs niet eens hebben uitgepakt. Het probleem van troostkopen is dat het niet werkt. Op de lange termijn zal het de ongelukkige gevoelens niet verdrijven - in feite zullen ze alleen maar erger worden.

Heb jij de gewoonte om jezelf te troosten met geld uitgeven? Grijp jij naar je creditcard als je je een beetje down voelt? Koop jij dan onmiddellijk een stel schoenen? Geef jij dan geld uit dat je eigenlijk niet hebt, of wel hebt maar beter voor iets nuttigers kunt gebruiken? Als het antwoord ja is, is het nu tijd om te stoppen. Dat is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Als je eenmaal weet waarom je aan troostkopen doet, kan je er voor kiezen je gedrag te veranderen.

Richtlijnen om troostkopen in de hand te houden

1 Wees niet bang voor pijnlijke gevoelens, wat ze ook mogen zijn. Probeer tegen jezelf te zeggen: 'Het zijn maar gevoelens. Dat ik me nu beroerd voel, is oké, er is niets verkeerd aan en ik hoef ook niets te doen om mezelf op te lappen.' Pijnlijke gevoelens verdwijnen sneller als ze onderkend worden en niet onderdrukt.


2    Als je jezelf wilt troosten door aankopen te doen, bepaal dan tot welk bedrag je kunt gaan zonder een te grote aanslag te doen op je bankrekening. Neem dat bedrag mee in contant geld en geef niet meer dan dat uit. Laat je creditcards blokkeren als je er te gemakkelijk naar grijpt.

3    Troost jezelf eens goed. Werkelijk getroost ben je met een veilig gevoel, warmte, comfort en gezelligheid. Nestel je eens lekker op de bank met een zachte deken, met een lekker geurende kaars en een goed boek. Probeer erachter te komen waarmee je jezelf echt kunt troosten en troost jezelf daarmee als je je down voelt. Misschien troost je jezelf wel met een flinke wandeling door het bos, een praatje met een vriend of een knuffel van iemand die van je houdt.

Besluit vandaag nog dat je je niet meer laat verruïneren door te troostkopen en dat je jezelf vanaf nu echt gaat troosten als dat nodig is. Troosten betekent aardig zijn voor jezelf, niet nog meer problemen voor jezelf creëren.

Ruil troostkopen in voor echt troosten en merk het verschil

Dag vijfentwintig

GEEF HET WEG

Vandaag ga ik je aanmoedigen om je geld weg te geven. Ja, ik meen het serieus! Er zijn maar weinig dingen zo bevredigend als gul zijn. Het heeft als goede bijkomstigheid dat het geld genereert en dat het je rijkdom vergroot.

Als mensen maar weinig geld te besteden hebben, doordat ze schulden hebben of niet goed met geld om kunnen gaan, zijn ze vaak geneigd tot twee soorten gedrag. Of ze zijn overdreven gul en geven geld weg en kopen cadeautjes die ze zich niet kunnen permitteren, of ze worden gierig, doen moeilijk over iedere cent en kopen met grote tegenzin een cadeautje voor iemand als ze er echt niet onderuit kunnen komen. Komt een van deze gedragingen je bekend voor? Tot welke groep hoor jij?

Als je te gul bent, zou dat wel eens de reden kunnen zijn van je geldproblemen. Mensen die te gul zijn, zijn vaak mensen die bevestiging zoeken en graag door anderen aardig gevonden worden - wat wil zeggen dat ze een lage eigendunk hebben. Gierigheid komt vaak voort uit de angst om niet rond te kunnen komen. In beide gevallen wordt geld met liefde verward. Te gulle mensen denken dat ze liefde kunnen kopen. Gierige mensen denken dat toch niemand van ze zal houden en daarom moeten ze vasthouden wat ze hebben en goed voor zichzelf zorgen.

Als de manier waarop jij met geld omgaat overeenkomt met de hiervoor genoemde patronen, doorbreek dit patroon dan vandaag. Bedenk waar je mee bezig bent en besluit het helemaal anders te gaan doen. Verruil je huidige gedrag door werkelijk gul te zijn. Maak dit tot je tweede natuur en je zult merken dat je tevredener bent met jezelf, met je leven en met je geld.

Echte gulheid betekent geven:

omdat je dat echt wilt, omdat het leuk is; zonder dat je er iets voor terug verwacht; wat je je kunt permitteren; met liefde, vanuit je hart;

als de tijd er rijp voor is, niet als de kalender bepaalt dat het er tijd voor is.

Het tegenovergestelde van geven is krijgen. Om gul te geven, moet je in staat zijn om te krijgen en gulheid te kunnen accepteren. De meeste mensen vinden het veel makkelijker om te geven dan om te krijgen. Heb jij problemen met het krijgen van dingen van anderen? Ben jij bot en ondankbaar, of weet je je geen houding te geven als iemand een ruimhartig gebaar naar je maakt? Als dat is zo is, kun je deze gevoelens veranderen. Wie onwillig tegenover krijgen staat, heeft het gevoel dat hij of zij de goede en liefdevolle en gebaren niet verdient. Zeg tegen jezelf: 'Ik verdien alle liefde en gulheid die naar mij toekomt. Ik neem het met plezier in ontvangst.'

Onthoud dus goed dat zowel geven als krijgen bij jezelf beginnen. Gun jezelf cadeautjes en ruimhartige gevaren. Neem ze bereidwillig en met plezier in ontvangst. Wanneer je ruimhartig kan geven en krijgen zul je zien dat je meer van alles naar je toe trekt.

Geven en krijgen zijn allebei daden van liefde

Dag zesentwintig

LET OP KLEINGELD

Het zijn juist de kleine dingen waaraan je makkelijk geld uitgeeft, omdat het juist de kleine dingen zijn die je makkelijk aan jezelf kunt verantwoorden. En die kleine bedragen kunnen bij elkaar heel snel oplopen tot een enorm bedrag.

Bedenk eens hoe lang je erover doet om te besluiten of je een bepaalde grote uitgave, zoals voor een huis, een auto of een vakantie wel of niet zult doen. Je wilt precies weten wat er allemaal bij komt kijken en of het een goede investering is. Bij kleine uitgaven is dat vaak heel anders. Je wilt graag die geweldige nieuwe gezichtscrème, die prachtige armband of die snoezige handtas hebben, en je hebt het al gekocht voor je er erg in had. Je verantwoordt deze aankoop waarschijnlijk voor jezelf door te zeggen dat je je dat prima kunt veroorloven en dat je het de komende week wat rustiger aan gaat doen. Het is een feit dat de meesten van ons dit steeds maar weer overkomt. En alle kleine dingen bij elkaar worden groot.

Lucy was een lerares die leefde in een grote stad. Ze deelde haar appartement met een meisje waarmee ze niet goed kon opschieten. Ze had er de pest over in dat ze nooit geld leek te hebben en dat ze zich geen eigen plek kon permitteren. Daarbij kwam nog eens dat haar oude autootje met plakband aan elkaar hing en ze zich geen nieuwe kon permitteren.

Na een maand de cursus Tevredener met jezelf en je leven te hebben gevolgd, pakte Lucy haar hele leven anders aan. Ze bekeek grondig haar financiële situatie en

realiseerde zich dat ze een heleboel geld uitgaf aan dingen die ze helemaal niet echt nodig had. Boven aan haar lijst van onzinnige aankopen stonden schoenen. Ze kocht bijna elke week een nieuw paar en had planken vol staan. Lucy besloot te stoppen met geld weggooien en begon te sparen. Zes maanden later kocht ze een nieuwe, goede auto en deed ze een aanbetaling op een appartement voor zichzelf.

Analyseer jouw uitgeefgedrag om te zien hoeveel 'kleine' dingen jij aanschaft en op welke gebieden je kunt besparen. Waar heb je er zes van, terwijl je er geen enkele van gebruikt? Is het mogelijk om je lunch van huis mee te nemen in plaats van het op je werk te kopen? Is het mogelijk om goedkopere cosmetica te kopen? Een jurk te lenen in plaats van er een te kopen? Af en toe naar je werk te fietsen in plaats van de trein of de bus te pakken? Stoppen met het kopen van gemaksvoedsel?

Waar het om gaat is niet dat je een armoedig leven moet gaan leiden of dingen moet gaan doen waar je helemaal niet van houdt. Het gaat erom dat wanneer je eens grondig naar je uitgavenpatroon kijkt je zult zien dat je vaak veel geld uitgeeft aan dingen die je niet eens nodig hebt en die thuis alleen maar ruimte innemen of halfgebruikt worden weggegooid. Als je je dit eenmaal realiseert, kun je bepalen waaraan je geld wilt blijven besteden en waaraan niet meer.

Doe het vandaag!

Oefening

Schrijf je laatste drie impulsaankopen op en bedenk dan hoe belangrijk ze nu nog voor je zijn. Het gevoel van 'dit moet ik hebben' is vast al niet meer aanwezig, of wel?

Probeer nu uit te vinden op welke drie gebieden je je uitgaven kunt beperken, zonder jezelf geweld aan te doen. Schrijf het bedrag op dat je hiermee dagelijks zult besparen en kijk hoeveel je maandelijks bespaard. Dat is het geld dat je aan het eind van de maand nog zult hebben en waarmee je kunt doen wat je wilt: sparen of uitgeven

.

Als je goed nadenkt over de kleinere uitgaven die je doet en je kiest welke je eigenlijk wel kunt laten, kom je er plotseling achter dat je meer geld hebt dan je dacht. Wat een bevrijdende gedachte!

Als je nee zegt tegen dingen die je niet echt nodig hebt, voel je je direct al rijker


Dag zevenentwintig

GELD EN STEMMINGEN

We hebben allemaal stemmingen. Ze horen gewoonweg bij het leven. Stemmingen zijn zo veranderlijk als het weer. Als je je goed voelt, voel je je energiek en gaan de dingen makkelijk. Als je slecht voelt, heb je weinig energie, maak je je sneller zorgen en schrik je makkelijk ergens voor terug.

Je stemming heeft grote invloed op de manier waarop je met geld omgaat. Als je je niet zo goed voelt, lijkt alles moeilijker, andere mensen lijken het beter te hebben, je geldzaken voelen als een zware last en het succes lijkt mijlenver weg. Als je je slecht voelt, lijken problemen onoverkomelijk. Maar als je je goed voelt, is precies hetzelfde probleem slechts een klein obstakel dat eenvoudig uit de weg geruimd kan worden.

Bedenk eens iets waarover je je onlangs zorgen hebt gemaakt. Misschien was je bang voor een bepaalde rekening die zou komen, maakte je je zorgen over een schuld of over een mogelijke achteruitgang in je inkomen. Je was er vermoedelijk behoorlijk mee bezig en kon het niet makkelijk uit je hoofd zetten. Stel je nu eens voor dat je helemaal in je nopjes bent. Bijvoorbeeld omdat je net de man van je dromen hebt ontmoet en je verliefd geworden bent. Het gevoel van geluk in de liefde is geweldig; overal schijnt de zon en alles is mooi. In dit licht bezien, stelt je probleem niet zoveel voor. Je weet dat je het aankunt. Het is nu niet moeilijk voor je om zonder aarzelen te beslissen wat je moet doen.

Dit is de invloed die stemmingen kunnen hebben. Het is belangrijk om bij jezelf te kunnen nagaan of je stemming je mening over iets beïnvloedt en wanneer je beter even geen financiële beslissingen kunt nemen. Probeer nooit problemen op te lossen of tijd te verspillen aan zorgen over ze maken, als je je slecht voelt. Zelfmedelijden is als drijfzand: hoe meer moeite je doet om eruit te komen, hoe dieper je zakt.

De volgende keer dat je je een beetje down voelt, besluit je dus dat je alle zorgen en angsten over geld even opzij schuift. Je zegt tegen jezelf: 'Ik los het later wel op.' Wacht tot je slechte humeur voorbij is. Je kunt op een positieve manier tegen jezelf praten en aardig zijn voor jezelf. Als je je weer goed voelt, trek je wat tijd uit om je financiële zaken weer op orde te krijgen en neem je beslissingen.

Problemen gaan, net als schrammen, vanzelf over als je ze met rust laat. Als je eraan gaat krabben, maak je het alleen maar erger. Het laten rusten en erin geloven dat het wel weer goed komt, leidt vaak tot een oplossing. Wees geduldig als je een slecht humeur hebt, het gaat vanzelf over, vaak sneller dan je had verwacht. Wees gelukkig met een goed humeur en geniet ervan. En houd altijd rekening met het feit dat je humeur invloed heeft op de manier waarop je in het leven staat en op de manier waarop je met geld omgaat.

Maak het jezelf makkelijk en neem beslissingen over geld als je een goed humeur hebt

Dag achtentwintig

VERTROUWEN

Vandaag wil ik dat je eens denkt over vertrouwen. Vertrouw je jezelf in de omgang met geld? Vertrouw je anderen met wie je financiële zaken deelt? Geloof je dat je altijd genoeg geld zult hebben en dat je je geen zorgen hoeft te maken? Vertrouwen is van vitaal belang als je je relaxed en succesvol wilt voelen op het gebied van geld.

Wat of wie vertrouw je niet met jouw geld? Vertrouwen hebben wil zeggen dat je erin gelooft dat het uiteindelijk goed uitpakt of dat mensen doen wat ze beloven te doen. Vertrouwen hebben in jezelf komt op hetzelfde neer. Het betekent dat je in jezelf gelooft en dat je doet wat je van plan was te doen. Het is geloven dat alles is zoals het zou moeten zijn.

Als je twijfels hebt, zoek dan uit waar die precies vandaan komen door vragen te stellen. Waar twijfel je precies over? Heeft iemand je in het verleden wel eens laten zitten, of ben je zelf niet trouw gebleven aan je eigen voornemens? Als dat zo is, moet het vertrouwen weer groeien. De manier om dat te laten gebeuren is trouw blijven aan jezelf en ervoor kiezen alleen om te gaan met mensen van wie je weet dat ze werkelijk te vertrouwen zijn.

Begin met te vertrouwen op je instinct. Vertrouw erop dat jij goed kunt aanvoelen wie op een goede manier met jou en jouw geld om kunnen gaan. Ga niet meer om met mensen die je niet vertrouwt. Let op het gedrag van anderen. Zijn ze rechtdoorzee, eerlijk en redelijk? En bovenal, let op je eigen gedrag bij het omgaan met geld. Ben je in het verleden altijd trouw aan jezelf geweest? Heb je jezelf wel eens iets opgelegd waaraan je je vervolgens niet hield? Als dat zo is, moet je daar vanaf nu mee ophouden. Er zijn vast wel gebieden in je leven waarop je wel volkomen te vertrouwen bent. Je weet dus dat ertoe in staat bent om helemaal trouw aan jezelf te zijn. Nu hoef je er alleen nog maar op te vertrouwen dat je op dezelfde manier met geld om kunt gaan.

Leer jezelf te vertrouwen

Maak vandaag drie afspraken met jezelf. Schrijf ze op en houd je eraan.

Je afspraken zouden er ongeveer zo uit kunnen zien.

Betaal je rekeningen binnen drie dagen na ontvangst.

Werk je rekeningoverzichten eens per maand bij.

Betaal geleend geld binnen een bepaalde termijn terug.

Stop met het uitgeven van geld aan bepaalde zaken.

Blijf binnen je budget.

Koop een keer in de week een kleinigheid voor jezelf.

Maak werk van je belasting/pensioen/testament.

Spaar iedere maand een kleine hoeveelheid geld.

Hou je aan de afspraken die je gemaakt hebt met jezelf. Een afspraak met jezelf lijkt misschien niet zo nuttig - je kunt hem immers eenvoudig niet nakomen en niemand die erachter zal komen. Maar eigenlijk is het een van de belangrijkste afspraken die je kunt maken. Het geeft je een gevoel van kracht, eerlijkheid en vertrouwen. En het geeft je meer positieve energie dan welke aankoop ook.

Heb vertrouwen in jezelf en weet dat je een miljoen waard bent



Dag negenentwintig

GOEDE VOORNEMENS

Richt je vandaag op het uitwerken van je voornemens en besluit wat je doelen zijn op financieel gebied, je hebt inmiddels al een hoop gedaan om je financiële situatie op orde te krijgen, meer overzicht te krijgen en om beter om te gaan met geld. Je bent nu dus overtuigder van jezelf, meer in controle en optimistischer over geld dan je ooit bent geweest. Dat betekent dat dit het perfecte moment is om vooruit te kijken en te beslissen waar je naartoe wilt. Zo krijg je doelen waarop je je kunt richten en blijf je makkelijker op het rechte pad. Het is niet moeilijk om alles weer te laten verslonzen en terug te vallen in je oude gewoontes. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt en besluit in plaats daarvan je geldzaken simpel en effectief te houden.

Oefening

Pak een pen en een stuk papier en schrijf de gelddoelen op die je in de toekomst wilt bereiken. Hier volgen wat doelen die je op je eigen lijstje zou kunnen zetten.

Volledig zonder schulden zijn.

Omgaan met geld zonder gebruik te hoeven maken van creditcards.

Sparen op reguliere basis en een werkelijk kapitaaltje opbouwen.

Een eigen huis hebben.

Geld verdienen met een baan die je leuk vindt.

Je administratie iedere maand bijwerken.

Doorgaan met het bijhouden van je uitgaven.

Altijd het gevoel hebben dat je genoeg geld hebt.

Kieskeuriger zijn wat betreft je uitgaven.

Alle voor jou relevante geldkwesties leren kennen en begrijpen, zodat je zelf je beste adviseur kunt blijven.

Voeg alle andere financiële doelen die je vast wilt leggen aan dit lijstje toe. Verdeel je doelen nu in lange termijn doelen (zoals een eigen huis hebben, van baan veranderen) en korte termijn doelen (zoals doorgaan met het bijhouden van je uitgaven en goed op de hoogte blijven van de voor jou relevante geldkwesties). Bedenk dan wat je nodig hebt, of wat je moet doen om de gestelde doelen te bereiken. Is het handig om een extra spaarrekening te openen om te sparen voor




een appartement of een huis? Moet je nu beginnen uit te kijken naar een baan die je leuker vindt en die ook nog eens beter betaalt? Is het nodig dat je de positieve gedachten over jezelf en hoe je met geld omgaat, dagelijks hardop voor jezelf herhaalt?

Doelen nastreven is iets geweldigs, maar je zult ze niet bereiken als je er niets voor doet, als je er niet ijverig aan werkt. Je hebt hier wilskracht voor nodig. )e oude gewoontes voelen voorlopig nog steeds vertrouwder dan je nieuwe gewoontes. Bepaal nu wat je nieuwe gewoontes wat betreft geld zullen zijn en houd je eraan tot je ze automatisch toepast en je je oude gewoontes volledig vergeten bent.

Weten wat je wilt is de sleutel tot succes. De meest mensen hebben alleen maar vage ideeën over wat ze willen en hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. Wees niet zoals zij, maar weet wat je wilt, bedenk wat je ervoor moet doen en kom in actie

.

Stel hoge eisen aan jezelf en weet dat jij de enige bent die je doelen kunt verwezenlijken


Dag dertig

GEFELICITEERD!

Goed gedaan! Je hebt tot het eind toe volgehouden. Als je alle dagelijkse oefeningen hebt gedaan, heb je je financiën en je houding ten opzichte van geld volledig herzien. Ik hoop dat je nu niet bang bent om met geld om te gaan en je je realiseert hoe talentvol je bent in de omgang met geld. Ik hoop ook dat je bewust bent van de enorme mogelijkheden tot succes die je hebt, en dat je jezelf vertrouwt en jezelf ziet als de beste financieel adviseur van je eigen geld.

Daarnaast hoop ik dat je weet hoe je rijkdom je leven in kan trekken. Ik vertrouw erop dat er steeds meer naar je toe zal komen, elke dag weer, en dat je er elke minuut van zult genieten. Ik weet dat je verstandige keuzes zult maken en dat zo'n keuze heel vaak zal zijn dat je iets niet zult kopen, en dat je je geld in je zak zult houden en van het gevoel van veiligheid en genoeg geld achter de hand hebben zult genieten. En niet te vergeten: dat je zult genieten van het feit dat je jezelf in de hand hebt. Hier volgen de dingen over jou en je geld waarmee ik je wil feliciteren:

Je kunt alles wat je nodig hebt en wat je wilt je leven binnenhalen.

Je hebt macht over je geld en zult die nooit uit handen geven, aan niemand.

Je kunt het je permitteren om gul te zijn en je geniet ervan als je iets krijgt.

Je weet wie je wat jouw geld betreft kunt vertrouwen en wie niet.

Je zult je nooit laten kleineren of je kinderlijk laten behandelen door welke 'expert' dan ook.

Je kunt wat je hebt goed op waarde schatten.

Je weet hoe je jezelf op je gemak moet stellen zonder geld uit te geven.

Je kent de geheimen van goed en simpel geldbeheer.

Je weet hoe je lol moet maken met geld.

Nu je dit allemaal kunt, kun je dit voor de rest van je leven en zul je nooit meer bang zijn voor geld of geldzaken. Houd altijd in je achterhoofd dat zelfs als je getroffen wordt door het noodlot en je verliest je baan of je bezittingen, jij daarmee om weet te gaan. Je raapt jezelf bij elkaar en je gaat door, want wat je nooit kunt verliezen, zijn je innerlijke drijfveren die tot succes leiden.

Wees trots op jezelf en geniet van je geld. Daar is het tenslotte voor!


TOT SLOT

Je bent nu goed op weg naar het financiële succes dat je verdient. Niets kan je nog tegenhouden om succesvol te zijn met geld als je zelf echt wilt en je erin gelooft dat je het kan.

We leven in een wereld van overvloed. Sommige mensen weten dit en genieten van hun deel. Anderen zijn voortdurend bang dat ze niet genoeg hebben en slagen er niet in te relaxen en te genieten van wat ze wel hebben of meer naar zich toe te trekken. Geld is energie, en, net als met alle energiebronnen, gelden er universele wetten die moeten worden gehoorzaamd. Energie moet in beweging blijven en niet statisch blijven.

Daarom is het zo belangrijk dat geld blijft rollen, dat het binnenkomt en dat het weer uitgegeven wordt, en om die reden is het belangrijk om gul te zijn. Geld trekt geld aan. Vandaar dat hoe meer je hebt, hoe meer er naar je toe zal komen. Wat voor andere energiebronnen geldt, geldt ook voor geld: er is meer dan genoeg geld in de wereld, genoeg voor iedereen. Armoede is een resultaat van verkeerd gebruik van deze waardevolle bron

.

Je kunt er zeker voor kiezen om van geld je beste vriend te maken, je bondgenoot en een geweldige bron van plezier. Net als een fit en gezond lichaam, kan een fitte en gezonde financiële administratie je een heerlijk gevoel geven. Je hebt alles wat nodig is om voor altijd je geld de baas te blijven en om een financiële manier van leven te scheppen die je wilt en die je verdient.

En nu aan de slag!


Bronnen

VERDER LEZEN

Carlson, Richard, Don't worry, make money: In 100 stoppen naar een grotere spirituele en materiële rijkdom, Amsterdam, Luitingh-Sijthoff, 1999 Dowling, Colette, The myth of the money tree: Women's hidden fear of supporting themselves, Londen, HarperCollins, 1998 Orman, Suze, The courage to be rich, Londen, Vermilion, 2000 Roman, Sanaya en Packer, Duane, Creating money, Tiburan, CA, H J Kramer, 1988 Temsi, Carolyn en Handley, Caro, Money wisdom, Londen, Hodder Mobius 2001