Rik Sentrop

Officier van Oranje

Het bewogen leven van Jan Wynekes

eBook editie, februari 2012

Walburg Pers

'I'm awfully sorry, but I have to kill you'
Deze digitale editie is gebaseerd op de eerste druk, 2011.

Omslagontwerp: Henk Wals, Lauwers-C, Nijmegen
Opmaak ePUB: Merijn de Haen, ePUB Pro, Utrecht

www.walburgpers.nl

ISBN 978.90.5730.755.3
NUR 689/681

Eerste druk, 2011

© 2011 Rik Sentrop, p/a Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, Zutphen
© 2012 Uitgeversmaatschappij Walburg Pers, Zutphen

Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Voorzover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel 16b Auteurswet 1912 juncto het Besluit van 20 juni 1974, Stb. 351 zoals gewijzigd bij Besluit van 23 augustus 1985, Stb. 471 en artikel 17 Auteurswet 1912, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus 3051, 2130 kb Hoofddorp). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16 Auteurswet 1912) dient men zich tot de uitgever te wenden.

Zoveel mogelijk is getracht de eventuele rechthebbenden van de afbeeldingen te achterhalen. Rechthebbenden die in dit verband niet zijn benaderd wordt verzocht zich met de uitgever in verbinding te stellen.

FRONTI-SPICE%20VOORWOORD%20IMG_5518.tif

Jan en Sheila Wynekes op hun 65 jarig huwelijk, 2008.

Voorwoord

Medio 2010 ontmoet ik hem voor het eerst. Jan Wynekes is een kranige man van tweeënnegentig die met gedrevenheid en emotie zijn unieke levensverhaal vertelt. Een leven dat wordt gekenmerkt door merkwaardige paradoxen en wonderlijke toevalligheden waarin dood en leven, haat en liefde bijna onzichtbaar met elkaar verweven zijn. Maar vooral een leven dat bijna volledig is bepaald door de Tweede Wereldoorlog.

Na een gelukkige jeugd neemt die oorlog de regie over in het leven van een jonge twintiger. Zij jaagt hem op door Europa en confronteert hem op het slagveld met duizenden doden. Een oorlog die hem dwingt anderen te haten en te doden. In die verwoestende strijd op leven en dood is geen plaats voor ratio. Een oorlog die het belangrijkste in zijn leven wegneemt en teruggeeft.

Zonder het te beseffen neemt Jan Wynekes tientallen jaren later een klein stukje van de regie terug in handen. Hij verruilt op zeven­enveertigjarige leeftijd zijn hoge militaire positie voor de collegebanken van de Universiteit van Utrecht. Twin­tig jaar na alle oorlogsdoden helpt de student Wynekes tijdens zijn stage honderden kinderen op de wereld. En terwijl haat nog altijd aanwezig is schenkt hij, nadat hij cum laude slaagt voor zijn studie medicijnen, als Dirigerend Geneesheer van verpleeghuis de Weezen­landen te Zwolle duizenden patiënten de zorg en liefde die zij nodig hebben.

Al ruim zevenenzestig jaar is hij getrouwd met zijn Engelse vrouw Sheila. Een lieve en zorgzame vrouw met wie hij samen geniet van elke dag die hen wordt gegeven. Na tweeënnegentig jaar is een groot deel van de herinnering nog in takt en blijkt veel pijn, emotie, beeld, geluid en haat nog steeds aanwezig. De tijd heeft het valer gemaakt maar niet uitgewist. Tijdens onze gesprekken word ik vele malen geconfronteerd met vurige woede, intense haat en tranen van verdriet over zinloos leed, dood en verderf.

En hierin ligt voor Jan Wynekes de essentie. Hij wil iedereen, maar vooral de jongere generaties, laten lezen dat een oorlog waanzin is en laten begrijpen dat je daarin geen keuze meer hebt. Dat wanneer je dierbaren omkomen haat onbedwingbaar is. Dat op een slagveld mededogen je grootste vijand is. Dat je via de dood probeert jouw leven te verlengen. Daarom hoopt Wynekes dat er nooit meer wordt geluisterd naar een psychopaat of dictator die mensen oproept tot geweld.

Met zijn levensverhaal wil hij benadrukken dat wij die keuze nog wèl kunnen maken.